volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 18 16 1 1 49
2 AJA 18 15 2 1 47
3 FEY 18 11 3 4 36
4 VIT 18 8 5 5 29
5 AZA 18 8 4 6 28
6 UTR 18 8 4 6 28
7 VVV 18 7 5 6 26
8 HER 18 8 2 8 26
9 WII 18 6 4 8 22
10 HEE 18 5 6 7 21
11 FOR 18 5 5 8 20
12 ADO 18 5 5 8 20
13 GRO 18 5 3 10 18
14 ZWO 18 5 3 10 18
15 EMM 18 4 6 8 18
16 EXC 18 4 4 10 16
17 NAC 18 4 3 11 15
18 GRA 18 4 3 11 15
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-07-2015 08:41:00

Vrouwenvoetbal: Ook ADO Den Haag Vrouwen van Wang


Chinese clubeigenaar wil Haagse ploeg landskampioen maken


Na de mannen van ADO Den Haag is Hui Wang, via United Vansen, ook de mede-eigenaar geworden van de vrouwentak van ADO Den Haag. Het Chinese bedrijf heeft een meerderheidsbelang verworven en heeft ambitieuze plannen met ADO Den Haag Vrouwen
 
 
Door Arnout Verzijl
 
 
Het is Wang menens. Dat blijkt wel uit het feit dat hij nu ook ADO Den Haag Vrouwen mede onder zijn hoede heeft genomen. Er wordt en BV opgericht en met 51 procent zal hij met United Vansen beschikken over de kleinst mogelijke meerderheid van aandelen. De andere 49 procent blijft in het bezit van Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal. Jong ADO Den Haag Vrouwen en de geplande toekomstige jeugdteams blijven tot die stichting behoren. 
 
 
Wang heeft zelf uitgesproken in de directie te willen plaatsnemen, alsmede 1 of 2 van zijn vertrouwlingen. Namens ADO Den Haag Vrouwen treen Kees Punt en Rob Reijenga van het huidige stichtingsbestuur toe tot de directie. "Er is ook een zogenaamd gouden aandeel, waarin logo, clubkleuren en naam zijn vastgelegd. Net als bij de mannen. Dat blijft in ons bezit", aldus Punt .
 
 
De zomerstop is gebruikt om diverse gesprekken te voeren. Het stichtingsbestuur zat drie keer om de tafel met Wang om een driejarig businessplan hem hem en zijn Italiaanse International Business-manager, Giovanna Gargiulo, te bespreken. Punt noemt het prettige gesprekken en omschrijft Wang als een aimabele, betrokken man. "Dat hij gaat meedoen is een belangrijk signaal. Wang staat heel positief tegenover vrouwenvoetbal. Het is in China een belangrijk marketingmiddel. Vrouwenvoetbal wordt ook in China steeds groter. 
 
 
Wang gebruikt de naam, expertise en beschikbaarheid van gekwalificeerde trainers van ADO Den Haag om het voetbalonderwijs in China op een hoger peil te brengen. Vanuit de centrale overheid wordt het voetbal in China gestimuleerd en Europese kennis is daarbij essentieel. Andersom is sportief succes van belang voor Wang. Door ook de vrouwen te integreren vermeerdert Wang zijn winstkansen.
 
 
De begroting van ADO Den Haag vrouwen is met ongeveer 25 procent naar boven bijgesteld. Dat is met name besteed aan de uitbreiding van de selectie die gaat bestaan uit 22 spelers. Punt bezweert dat de financiële inspanning van Wang niet te vergelijken is met die bij de ADO Den Haag mannen. "Hij investeert iets, maar ziet dar vooral als een garantstelling. Onze begroting is nog niet vergelijkbaar met die van Ajax- of FC Twente-vrouwen.
FC Twente werkt volgend seizoen nog steeds met een jaarbudget, dat bijna het dubbele is van dat van ADO Den Haag vrouwen. Ondanks de financiële problemen in Enschede reserveerde die club zeven ton voor de vrouwen. Ajax Vrouwen heeft een nog groter budget. 
 
 
ADO Den haag vrouwen trok de afgelopen periode al 12 speelsters aan van wie 4 uit haar eigen beloftenteam. Deels noodgedwongen, omdat er ook veel speelsters stopten of kozen voor een studie.Punt: "Omdat we eigenlijk pas sinds kort rond zijn met de heer Wang, hebben we nog niet de slag kunnen maken die we zouden willen. Wang heeft de ambitie neergelegd dat hij met de vrouwen naar de top van de eredivisie wil. Hij wilde graag enkele internationals erbij, maar dat lukte niet meer vanwege de korte termijn. Komend seizoen wordt een overgangsjaar.  Aanklampen bij de top. Na dit seizoen willen we serieus mee gaan doen om de titel. Hij wil kampioen worden."
 
 
De ambitieuze plannen zijn een signaal voor Nederlandse topspeelsters, aldus Punt. "Nu kiezen sommige meiden nog voor Ajax of FC Twente. Ze moeten weten dat ze ook bij ADO Den Haag terecht kunnen als ze naar de top willen. Die ommezwaai in denken gaan we maken. Ook in het vrouwenvoetbal wordt geld wel steeds belangrijker."
 
 
Trainingskamp
De eerste tastbare uitwerking van de overname is aanstaande. Op verzoek van de zoon van Wang wordt er een trainingskamp geregeld voor een Chinees vrouwenteam. Het valt evenmin uit te sluiten dat de Haagse vrouwen versterkt gaan worden met één of twee Chinese topspeelsters. "Die twee culturen bij elkaar brengen, dat is ook gewoon heel erg leuk", aldus Punt.