volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 19-07-2015 21:58:00

Henk Fraser: 'We moeten geleidelijk groeien'


ADOfans.nl sprak donderdag met ADO Den Haag trainer Henk Fraser over het trainingskamp in Leende maar ook over het komend seizoen en de verdere toekomst.


ADO Den Haag trainer Henk Fraser: "We moeten geleidelijk groeien"
Fraser is dit jaar niet op vakantie geweest, omdat hij betrokken wilde zijn bij de ontwikkelingen van de club. Op de vraag of hij zijn vakantie heeft gemist antwoordde de trainer: "Ik heb nog wel een tripje gemaakt naar een jeugdtoernooi in Toulon en daar heb ik me nog wel enigzins kunnen ontspannen, maar als ik echt op vakantie was geweest dan was ik daarin toch ook met de club bezig geweest. Na een week ben ik het toch vaak zat.
In Toulon heb ik een aantal Franse spelers gezien die heel aantrekkelijk voor ADO Den Haag zouden kunnen zijn , maar als je dan hoort dat clubs als Olympique Lyon zich ook voor die jongens hebben gemeld dan weet je dat je kansloos ben."
 
 
Tijdens het interview dat ADOfans.nl met de trainer heeft op het terras van het hotel waar ADO Den Haag tijdens het trainingskamp verblijft, vertrekt diens gezicht heel even. Gelukkig blijkt de oorzaak daarvan niet een vraag van ADOfans te zijn, maar vanuit zijn ooghoek meent Fraser de geparkeerde auto van zijn zoon Randell, die hem zou komen assisteren met de drone die later op de dag bij de training gebruikt zou worden, achteruit te zien rijden. Nadat Randell hem ervan verzekerd heeft dat de auto op de handrem staat en nog precies zo staat als hij hem geparkeerd heeft, kan Fraser  weer opgelucht ademhalen en kunnen we verder met het interview.
 
 
"Het belangrijkste op dit moment is dat we kwaliteit hebben verloren. We zijn Kramer kwijt en dat is een heel verlies. Met zijn doelpunten heeft hij ons ook veel punten opgeleverd en dat koop je niet zo 1,2,3 terug." Kramers transfer naar Baniyas was afgelopen week nog niet rond en hij had dan ook met op trainingskamp naar Leende mee kunnen gaan.  "Het is niet zo dat er een kans is dat Kramer bij ADO Den Haag blijft en dan is het denk ik niet goed als hij toch met ons mee was gegaan. Hij moet verder en wij moeten helaas ook zonder hem verder".
 
Met de jongens die zijn gebleven, de versterkingen en de proefspelers is afgelopen week hard gewerkt. "Over de jongens die nu op proef zijn willen we pas na de volgende oefenwedstrijd tegen  Glencerbirligi een beslissing nemen."
 
 
In tegenstelling tot vorig jaar werd dit jaar het trainingskamp in Leende niet afgesloten met een oefenwedstrijd. "Nee dat komt omdat we nog met een relatief kleine groep zitten en deze week echt hard getraind hebben en een oefenwedstrijd paste niet in het programma. We spelen nu woensdag eerst dus tegen Glencerbirligi en dan zaerdag tegen onze Griekse vrienden (Red. ADOfans.nl: FC Veria)  en in de laatste twee, drie oefenwedstrijden ga ik kijken naar de 14 á 15 jongens die de meeste kans op een basisplek maken."  
 
Of de vraag van ADOfans.nl of de gebruikte term "kleine groep" ook aangeeft dat er spelers bij gaan komen zegt Fraser "Ja, er moeten nog wat jongens bij komen. We zijn met een aantal jongens bezig. En jullie weten hoe dat gaat. Er worden, ook op jullie website, namen van spelers genoemd en ik ga niet ontkennen dat we met sommige van die jongens gesproken hebben. Er zijn deze weken nog gesprekken gevoerd. Maar of ze komen? Dat zien we wel." 
 
Met dat aantrekken van spelers is de nieuwe technisch manager John Metgod belast. Over de komst van Metgod zegt Fraser: "De komst van Metgod geeft mij een heel goed gevoel en vertrouwen in de toekomst. Metgod neemt nu een aantal zaken voor zijn rekening. Ik kan met hem communiceren en hij kan dan daar verder  naar handelen. Hij heeft een uitstekend zowel nationaal als internationaal netwerk en contacten in de voetbalwereld, hij spreekt zijn talen en hij kent de voetbalwereld door en door. Met hem er bij hebben we de organisatie weer een stuk verder geprofessionaliseerd. En dit is een belangrijke stap voor de verdere groei van de club. En door zijn komst kan ik meer tijd steken in het trainen van de groep die we nu al hebben." 
 
Over zijn stijl van training zegt Fraser: "Mijn carriere als speler en trainer heb ik heel zorgvuldig opgebouwd. Bij Feijenoord en PSV heb ik jeugdelftallen getraind vanaf de `onder 15´ tot het tweede elftal. Ik ben geen Cruijff of Van Hanegem die misschien niet snappen dat een speler niet gelijk iets snapt wat ze zeggen, die zijn van een heel ander niveau. En ik kan me soms redelijk goed voorstellen dat iemand af en toe moeite heeft iets op te pakken en daar steek ik daar ook graag tijd en energie in. Het verschil tussen mij en mijn spelers is niet zo groot, hoewel de meesten nog maar moeten zorgen dat ze het het Nederlands elftal of het eerste van Feyenoord halen. Zelf was ik mentaal erg sterk en dát mis ik nog wel eens bij spelers. Ik kan niet tegen mensen die opgeven of niet om kunnen gaan met tegenslagen of zwaar trainen. Ik kan me ergeren aan mensen die ogenschijnlijk niet voluit gaan. Een fout maken kan en mag maar als je niet voluit gaat...daar kan ik me aan irriteren. En dat merkte ik ook na het oefenduel tegen Burton Albion. Toen kwamen supporters geirriteerd op me af en verweten me dat we niet voluit waren gegaan en dat was het hetzelfde wat ik voelde. Toen we met elkaar hadden gepraat begrepen de supporters dat ik ook niet tevreden was.
 
ADO Den Haag trainer Henk Fraser: "We moeten geleidelijk groeien"ADO Den Haag mag verliezen, als je maar wel alles gegeven hebt. En dat geldt niet alleen voor de wedstrijden, dat wil ik ook op de trainingen. Een goed voorbeeld daarvan is de uitwedstrijd tegen Excelsior vorig seizoen. Een heel slechte wedstrijd, maar we gaven alles. Dat sloeg over op het publiek en dat gaf ons weer de steun waardoor we die wedstrijd naar ons toetrokken. En dat wil ik dit jaar weer bewerkstellingen. Daarvoor heb ik wat maatregelen genomen, jullie hebben er ook over bericht. Het gebruik van telefoontjes en koptelefoons door de spelers etc. Ik wil er nóg meer een groep van maken zowel in als buiten het veld en dan zijn dat misschien hele kleine dingetje, maar ze helpen mijns inziens wel mee aan het groepsgevoel." 
 
 
Over de doelstelling van komend seizoen is Fraser duidelijk: "Beter dan vorig seizoen. Dat klinkt heel simpel maar doordat we de afgelopen jaren een keer 7e en 9e eindigden denkt iedereen dat we dat elk jaar kunnen doen, maar dat kan niet: dit is ADO. Wij moeten geleidelijk groeien we moeten er voor zorgen dat we dit seizoen ons eerder veilig spelen en verder komen in de beker. En dan het volgende seizoen weer een stap maken en met de professionalisering die we nu ingezet hebben, heb ik daar alle vertrouwen in."