volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 25-06-2015 11:57:00

'Chinese machtsgreep in Europa'


Het is exact een jaar geleden dat de Chinees Hui Wang ADO kocht. Ronkende persberichten over doorstoten naar de subtop zijn nog totaal niet waargemaakt.


door Tom Knipping
 
 
Mark van der Kallen en Paul Beijersbergen gingen met miljoenen aan de haal, maar verder heeft de overname vooralsnog geen winnaars opgeleverd. Wel publicitaire schade. Niet voor niks maakte de KNVB deze maand bekend dat de regelgeving omtrent clubeigenaren opnieuw tegen het licht zal worden gehouden. 
 
 
Vraag blijft ook voor de voetbalbond: wat wil Wang nu met ADO? Na storting van het aankoopgeld naar Van der Kallen en Beijersbergen (een miljoen of tien), stak hij nog maar anderhalf miljoen euro in de club. Zijn meest in het oog springende wapenfeit is, afgezien van zijn verdienstelijke optreden op het veld tijdens een ADO-training, de lancering van zijn vriendje Hong in de raad van commissarissen. Vorige maand werd een inderhaast geregelde rondreis van de eerste selectie door China afgelast, omdat spelers hun vakantie al hadden geboekt en geconfronteerd zouden worden met annuleringskosten. Dat komt allemaal nogal amateuristisch over.
 
 
Toch zal niemand tien miljoen euro betalen voor een club om deze vervolgens aan haar lot over te laten. De overname van ADO lijkt onderdeel van een groter spel, want de laatste maanden is er ineens veel interesse van Chinese investeerders voor het Europese topvoetbal. Hoewel van het beleid van Wang nog geen chocola te maken is, valt inmiddels op dat na Russische oligarchen nu het tijdperk is aangebroken van de Chinese miljardairs.
 
 
Achter de schermen veroveren ze in hoog tempo de skyboxen. Silvio Berlusconi verkocht AC Milan-aandelen aan een Chinees consortium, nadat eerder al Atlético Madrid deels werd verhandeld aan de Wanda Groep uit Peking. Datzelfde Wanda kocht het Zwitserse marketingbedrijf van Sepp Blatter zijn neefje. Een machtig bureau dat onder meer uitzendrechten voor WK’s verhandelt. De prijs? Naar schatting een miljard euro. En ook in Frankrijk duiken de eerste Chinese investeerders op. Sochaux voerde onderhandelingen over de verkoop van de FC aan een bedrijf uit Hongkong.
 
 
Maar het opvallendste nieuws kwam vorige week uit Shanghai. Daar voerde een investeringsgroep onderhandelingen met Jorge Mendes, de voormalige videotheekhouder die in spelers ging en uitgroeide tot de machtigste makelaar ter wereld. Na een serie clubs en een gezaghebbend marketingbureau, komt mogelijk nu ook zijn toonaangevende managementbureau Gestifute in Chinese handen. Gezien de imponerende stal van Mendes zal deze aankoop duurder zijn dan menig club. Mendes wordt gezien als meestermakelaar. Tomeloze energie. Nooit gaat de kleine Portugees op pad zonder zijn drie telefoons die hij ‘een verlengstuk van mijn lichaam’ noemt. De onzichtbare hand van de spelersmarkt, heet hij ook wel. Kind aan huis bij Chelsea, Real Madrid en AS Monaco. Hofleverancier van voetballers aan zowel FC Porto als Atlético Madrid. Mendes zit centraal in de netwerken die als een spinnenweb over het voetbal liggen. Al meerdere clubs toverde hij om tot etalages voor zijn spelerswaar. Gekscherend wordt gezegd dat hij ontbijt in Madrid, luncht in Londen en dineert in Milaan. Inmiddels heeft hij een miljard aan transfers op zijn naam staan. Met Cristiano Ronaldo en José Mourinho als paradepaardjes.
 
 
Waar Russische clubeigenaren samen met makelaarsvriendjes als Mendes al jaren de transferbedragen kunstmatig oppompen, lijken nu ook Chinese tycoons wel wat te zien in dit businessmodel. De identiteit van de geldschieters die Gestifute willen kopen, is niet bekendgemaakt. Wel legden Chinese media direct een verband met clubs die de laatste maanden zijn opgekocht, waaronder ADO. Een jaar na de Chinese overval in Den Haag worden de contouren van een veel grotere machtsgreep zichtbaar..