volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 18 11 3 4 36
4 VIT 18 8 5 5 29
5 AZA 18 8 4 6 28
6 UTR 18 8 4 6 28
7 VVV 18 7 5 6 26
8 HER 18 8 2 8 26
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 18 5 5 8 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 GRO 18 5 3 10 18
14 ZWO 18 5 3 10 18
15 EMM 17 4 5 8 17
16 EXC 18 4 4 10 16
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 16-05-2015 16:43:00

Jurgen Streppel, Michiel Kramer en Willem van Hanegem over de Eredivisie


"Jij bent een eigenwijs klerejoch"


De een speelt met een gepromoveerde club en een klein budget misschien wel het mooiste voetbal van Nederland. De ander is vanuit het niets bijna topscorer van de Eredivisie. Voor de laatste speelronde brengt AD Sportwereld Willem-II-trainer Jurgen Streppel en ADO-spits Michiel Kramer samen om tafel met onze huisanalist Willem van Hanegem.
 
 
door Daniël Dwarswaard en Maarten Wijffels
 
 
Willem van Hanegem zit al binnen in de brasserie van golfclub Houtrak. De strijd om de Asperge-Cup die op de holes achter hem wordt afgewerkt gelooft hij wel. „Ik heb vanochtend al lekker gespeeld. Als het goed weer is, kom ik hier zo vaak mogelijk. Echt, je ziet de mooiste dingen. Ligt er een vos in het zonnetje. Prachtig. Soms zie ik het karkas van zijn prooi liggen. Zo met de veren er keurig omheen in een kringetje." 
 
Jurgen Streppel komt aangelopen. Michiel Kramer belt. Hij staat aan de verkeerde kant van de golfbaan. Streppel: "O, maar die komt nog wel op tijd. Kramer is altijd goed in de laatste minuten." Kramer stapt uit zijn auto en kijkt op zijn horloge. Precies op tijd.
 
 
Jullie hebben allebei de verwachtingen dit seizoen volledig overtroffen. WillemII en Streppel zouden toch degraderen en Michiel Kramer zou toch de reservespits van ADO zijn?
Streppel: "We hadden vooraf zelf wel het idee dat we erin konden blijven. De huidige achtste plaats is boven verwachting. Maar gestolen is het niet. Na het kampioenschap vorig jaar hebben we gezegd: in de eredivisie houden we gewoon vast aan ons eigen spel. We hebben de juiste spelers kunnen behouden. Én kunnen halen zoals Armenteros, Dijks die voor mij na Willems nu de beste linksback is van het land. We zijn creatief geweest. Drie jaar geleden toen we ook promoveerden en nul euro hadden, konden we alleen een spits uit Luxemburg halen, Aurelien Joachim." (Willem lacht).
 
 
Kramer: "Mijn voorbereiding was niet helemaal lekker gelopen. Tja, die rare potjes tegen amateurclubs. Ik heb er niks mee. Je moet er gewoon in de competitie staan. In de laatste oefenwedstrijd tegen Levante viel Mitchell Schet uit. Ik viel in en maakte er twee. Ik denk dat de trainer mij sowieso wel wilde opstellen, maar die pot gaf misschien het zetje. Eenmaal in de basis ging ik voor minimaal tien goals. Dat zijn er nu dus 17. Of dat als spits van ADO knapper is dan de prestatie van Memphis Depay of Luuk de Jong? Dat mogen jullie bepalen."
 
 
Willem: "Dat is geen eerlijk beeld, want ik vind Luuk de Jong niks bijzonders. Bij FC Twente maakte hij een keer een doelpunt nadat hij de bal drie keer met schandalig veel geluk meekreeg. Toen zeiden mensen: zie je nou, hij kan óók nog goed voetballen. Schei toch uit. Technisch gezien is het niet veel bijzonders. En hij zit bij PSV hè. Suarez scoort bij Barcelona ook omdat hij zoveel kansen krijgt. Als hij (wijst naar Streppel, oud-spits) daar speelt, maakt hij er ook tien."
 
 
Willem is meteen los. Dat Kramer die oefenpotjes en de trainingen niet zo belangrijk vindt, is wel lastig voor een trainer, vertelt De Kromme. „Als jij vijf jaar aan de top staat, hoef je van mij niet elke training ervoor te gaan. Wij hadden Theo Laseroms. Dat was ook een lui varken, niemand wilde hem er bij hebben met partijtjes. Maar zondag’s schopte hij ze het stadion uit. Die zekerheid had je bij hem. En die zekerheid heb je bij Kramer nog niet. Komt pas net kijken. Maar als hij nog een beetje geld wil verdienen, moet hij er wel tegenaan gaan. Dat ziet Fraser ook. Geloof me, die heeft echt niets tegen Kramer."
 
Kramer: "Dat weet ik ook wel. Ik heb onze trainer als mens heel hoog zitten. En hij mij ook. Soms zijn we het op voetbalgebied alleen niet met elkaar eens. Maar ik voel mij niet aangevallen als Fraser kritiek heeft. Dat beeld over onze haat-liefde-verhouding is uit zijn verband gerukt.”
 
Streppel: „Henk is puur. Als hij boos is, is hij boos. Die speelt geen toneel. Als 20 jarig jochie heb ik nog een week bij hem in huis gewoond toen ik bij Roda JC kwam. Een fijne vent."
 
Kramer: "Is ook zo. Ik heb ook trainers gehad die meer naar de camera's keken dan naar mij. Henk niet." 
 
Kramer spreekt Van Hanegem vandaag steevast met u aan. Hij is als zoon van een fanatieke Feyenoord-supporter opgegroeid met de club. In de Rotterdamse wijk Zevenkamp. "Mijn vader was overal bij, ook in Milaan toen Feyenoord de Europa Cup 1, won." Van Hanegem op zijn beurt spreekt Streppel consequent aan met 'trainer'. Hij vindt het maar gek dat Streppel niet was genomineerd voor de titel ‘Trainer van het Jaar’. 
 
 
Wat vind je daar zelf eigenlijk van? 
Streppel: "Ik ben er door meer mensen op aangesproken. Kijk, wie ben ik om te zeggen dat ik er bij hoor. Ik vind de mooiste waardering als mijn spelers zeggen: ‘Die Streppel, dat is wel een goeie coach’. Of als collega-trainers zich positief uiten. Of Willem.”
 
Kramer: „Sowieso al die prijzen en spelersklassementen in het voetbal, dat slaat toch nergens op? Allemaal mediageilheid."
 
Willem: “Hij laat Willem-II beter spelen dan de topclubs. Dat vind ik mooi om te zien. Voor niemand bang. Daar worden we toch allemaal beter van? In Nederland spelen we verschrikkelijk voetbal. Geen budget hoor je dan. Hou toch op, Willem-II heeft toch ook geen budget?"
 
Streppel: "Een bijzonder moment vond ik dat we wonnen in de Kuip: 1-2. De eerste helft speelden we fantastisch. PSV-uit ook, stonden we tot in de slotfase nog 0-1 voor. Dat je bij vlagen beter positiespel speelt dan de grote clubs, dat is mooi.”
 
 
Is dat een trend, gepromoveerde clubs die sowieso vaker voor positief voetbal kiezen?
Streppel: „Ja, dat is wel zo. Maar heeft ook puur te maken met het feit dat de verschillen minder groot zijn. Vroeger toen ik speelde ging je naar de Kuip of de Meer met het idee: als we 2-0 of 3-0 achterstaan na een uur is het prima. Dat is niet meer." 
 
Willem: “Vroeger ging je strepen; hier kunnen we winnen, daar en daar en daar niet."
 
Streppel: "Feyenoord heeft nu thuis van ons verloren, van Utrecht, van Vitesse, Go Ahead."
 
Willem: "Maar de aanvallende intenties van clubs als Cambuur, dat heeft ook te maken met hun veld. Als zo'n club niet op kunstgras zou spelen, zouden ze minder durven. „Het was helemaal mooi geweest als Willem-II tegen Feyenoord ook in de tweede helft zo goed was blijven spelen. Eigenlijk moet het dan makkelijker worden, want je staat al voor en Feyenoord moét voor eigen publiek komen. Maar toch gebeurt dát dan niet."
 
Streppel: "Dat is precies waar je het nou altijd over hebt als trainer met je spelers. Het zou dan inderdaad makkelijker moeten worden, maar ineens gaan jongens dan blijkbaar denken aan het resultaat. Zo van: Oh, we staan voor in de Kuip, nu gaan we de ballen wegperen. "Wij hebben Marc Lammers een weekje gehad op de club, de hockeycoach. Hij mocht overal bij zijn, tot in de kleedkamer in de rust van onze wedstrijden. Die zei dat ook: omdat je al bezig bent met het resultaat ga je als speler dingen doen die je, niet moet doen.”
 
(Willem begint te lachen)
Willem: "Maar trainer, dat weet je zelf toch ook. Daar heb je die hockeyer toch niet voor nodig om dat te zeggen?"
 
Streppel: "Nee, maar feit is dan is het een keer niet die kale die het zegt. Begrijp je. Aad de Mos was ook een week bij ons en zo zou ik het ook geweldig vinden als Willem volgend seizoen een weekje langskomt; meekijkt en dan op het eind zegt: dit en dit vind ik prima wat jullie doen, maar dat en dat vond ik helemaal niks."
 
 
Nou Willem, uitnodiging aanvaard?
Willem: "Ïk heb al een keer op het punt gestaan om..”
 
Streppel: "Een paar jaar geleden ja, klopt. Maar toen kwam het er uiteindelijk niet van."
 
Willem: "Ik gooi het niet weg deze uitnodiging, maar ik geloof er niet in."
 
Streppel: "Ik wel."
 
Willem: "Het knappe van hem (wijst naar Streppel) is wel dat ie het durft te vragen. De meesten zijn bang om een ander toe te laten. Waarvoor dan? Van mij hoefje niet bang te zijn. Praten over voetballen, dat is toch het mooiste dat er is. Maar: geen onzinverhalen. Ik heb ook een keer een verhaal aangehoord van de vorige hockey-bondscoach, Van Ass. Die had een paar wedstrijden verloren. Kwam ie tijdens de Olympische Spelen Knol tegen, die judoka. Knol, zo heet ie toch, zoals die Henk Knol van de seniorenpartij. Nee? Henk Grol? Ok, Grol, ook goed. Die had zoveel voor zijn sport over en dat had Van Ass weer verteld aan zijn eigen spelers. Uiteindelijk werden ze tweede bij de Spelen en die ontmoeting met Grol had daar veel in bijgedragen, zei hij. Maar toen zei ik: “Dus als jij die gozert niet was tegengekomen, waren jullie geen tweede geworden?! Schei toch uit. Let trouwens maar op: Kémkers bij FC Groningen, die stopt er ook mee. Die gaat weer gewoon schaatsers coachen."
 
 
Waar zou jij benieuwd naar zijn als je bij Willem II gaat meekijken volgend jaar?
Willem: "k zou bij hun willen zien: kunnen ze rustig blijven als de tegenstander opportunistisch gaat spelen. Of sluipt ook volgend jaar nog angst erin als ze voorstaan in de Kuip tegen Feyenoord? Vroeger maakte ik als trainer in zo'n situatie altijd een onderverdeling van spelers bij de tegenstander. Zo van: die nummer 8 bij hun, die loopt zich nog de pleuris. Daar moeten we nog even beducht voor zijn. Je hebt er altijd een stuk of vier die denken ‘we hebben nog wel een kans’. En je hebt er een paar die de moed al opgeven. Zo probeer je het in te schatten. En daar ga je als trainer dan op inspelen met je eigen team. Beetje schuiven, kijken waar jij, in de tweede helft, je voordeel kunt halen. Dat is waar het vak over gaat. Niet over moeilijke verhalen."
 
 
Michiel, jij hebt volgend jaar niets meer met die trainers in Nederland te maken. Jij vertrekt naar het buitenland?
Kramer: "Natuurlijk wil ik wel hogerop, maar het is nog één groot vraagteken."
 
Streppel: "Vind ik wel apart dat je dit antwoord geeft. Jij bent vrij uitgesproken in wat je vindt en wil.”
 
Kramer: "Ja, maar wat moet ik nu zeggen? Ik kan wel zeggen: ik wil naar Feyenoord. Maar volgens mij hebben ze net Kuyt gehaald. Net Achahbar verlengd, Kazim is er nog. PSV heeft De ,Jong en Locadia en ik ga niet in een Ajax-shirt lopen. Dus de kans op het buitenland is wel groot.”
 
Streppel: Hij moet naar een aanvallende ploeg. Lekker in de zestien spelen. Alhoewel hij ook snel is.”
 
Willem: "Zo. Dat viel mij ook op. Ik zag hem een keer rennen en dacht: krijg de klere. Hij is nog snel ook met die lange stelten. Ik weet zeker dat hij hogerop kan. Bij Feyenoord speelt hij Kazim er zo uit, anders: kan hij beter stoppen. Maar dan komt er wel meer bij kijken, hè. Hij moet niet het imago krijgen dat hij alleen balletjes opwacht."
 
Kramer: “Laatst zei Jan-Joost van Gangelen bij zo'n Fox-interview ook tegen mij: Jij wacht wel steeds op de laatste minuut, hè. Maar wat denk je? Dat ik de eerste 85 minuten geen reet doe? Maar dat is misschien ook wel mijn eigen schuld geweest hoor. Ik heb begin dit seizoen in de media gezegd dat ik niet geloof in hartslagmeters, tijdens trainingen.”
 
 
En FC Groningen? Die gaan Europa in, zoeken een spits, hebben aardige buitenspelers.
Kramer: “Ik ga niet in Groningen zitten.”
 
Willem: "AZ heb je nog. Daar gaat de spits wellicht weg. Zoals hij (Streppel, red.) op een hoger niveau kan trainen, kan jij op een hoger niveau spelen.” Lachend: "Je bent alleen een eigenwijs klerejoch. Niet in Groningen willen zitten. Kun je niet zeggen."
 
Kramer: "Ik bedoel dat anders dan het nu overkomt. Ik vind de spelersgroep bij Groningen niet heel veel beter dan bij ADO. Dat is mijn probleem soms ik moet dingen soms anders brengen in de publiciteit. Met meer nuance.”
 
Willem: "Ja, hoewel ik dat ook weer jammer zou vinden, als jij je niet meer authentiek uit." 
 
 
Het gesprek gaat verder over hiërarchie in de kleedkamer. 
Streppel zucht. 
Streppel: Jongens, dat is toch niet meer met vroeger te vergelijken.”
 
Willem: "Dat applaus na een foute pass. Vreselijk! Iedereen is maar aardig voor elkaar. Vroeger zeiden we: niet meer doen hè. Was gewoon een kutbal.”
 
Streppel: "Bij Roda kwam ik als 18 jarig mannetje binnen. Zat ik ineens tussen Ernie Brandts en Gene Hanssen. Boerebach en Van Loen zaten verderop. Ik ging muisstil zitten en hoopte maar dat niemand wat tegen me zei. Nu voelen spelers zich bij het minste of geringste aangevallen.”
 
Willem: "Jan Wouters hing bij FC Utrecht twee keer per week in de hekken te huilen. Zo zaten we hem op zijn flikker. De jonge Wim Rijsbergen, ook altijd maar huilen. Die heette Waterlander bij ons.”
 
Streppel: "Daarom hebben wij nu Tim Cornelisse er zo lang bijgehouden. Die is 37, zorgt voor de juiste cultuur in de kleedkamer. Daar moet iedereen alles kunnen zeggen tegen elkaar. Binnen grenzen natuurlijk."
 
 
Kramer: "Wij hebben met Thomas Kristensen maar één oudere speler. Maar die is er pas een jaar en spreekt de taal nog niet echt. Je neemt wel wat van hem aan. Maar bij ADO hebben we te veel spelers die aan zichzelf denken. Dat is ons grootste probleem. Als wij echt een team waren geweest, hadden we zeker niet zo laag gestaan. We accepteren veel te weinig van elkaar. Zo simpel is het."
 
Streppel: „Ik laat spelers soms wel eens de bespreking doen. Maar dan moet je dus wel veel van elkaar kunnen accepteren. Als ik dat zo hoor, kan zoiets bij ADO dus niet."
 
 
Morgen sluit ADO het seizoen af tegen landskampioen PSV. Wat vinden we van die ploeg?
Kramer: „Ze hebben wat mij betreft de speler van het jaar in het elftal: Jetro Willems. Ik vond hem misschien wel beter dan die twee die veel geroemd zijn, Wijnaldum en Depay.
 
 
Zegt een spits die natuurlijk kijkt naar al die voorzetten die Willems panklaar legt.
Kramer: "Ok, misschien kijk ik ook een beetje zo. Maar ik vind hem sowieso constant in zijn prestatie.”
 
Willem: "Ik heb dat met Wijnaldum. Niet dat hij altijd even goed speelde, maar hij straalde wel constant uit dat hij ten koste van alles kampioen wilde worden."
 
Streppel: “Jij vindt Luuk de Jong niks hè Willem, maar...
 
Willem: "Nee, nee, niet niks in de zin dat ie geen bijdrage heeft bij PSV. Maar ik vind hem qua technische vaardigheden niks bijzonders. Zoals ik dat ook heb bij Suárez."
 
Streppel: „Ja, ok. Maar als je ziet wat De Jong in mentaliteit voor PSV betekend heeft. Depay naast hem deed niet zoveel zonder bal. De Jong werkte dan voor twee."
 
 
ADO - PSV is ook de drie beste schutters van de eredivisie op één veld. Een mooi sluitstuk. Als je scoort, ga je dan weer zo uitbundig doen als tegen Excelsior?
Kramer: "Dat was mijn moment van het seizoen. Die 3-2 in de laatste minuut. Het was de verjaardag van mijn jeugdvriend Guido die is overleden. Zelfmoord. Zeven jaar geleden alweer. Op een dag was ie er ineens niet meer. 
" Ik weet nog steeds niet waarom hij het heeft gedaan. Kan het hem ook niet meer vragen. Elk jaar op zijn verjaardag, denk ik er speciaal aan terug, dus ook op een dag met een competitiewedstrijd. Ik ben geen speler die bij het juichen dan een shirtje tevoorschijn haalt ter nagedachtenis. In het juichen zelf zag je al genoeg emotie, denk ik.”