volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 31-03-2015 21:22:00

Oranje-jeugdinternational Rody de Boer: 'Ik wil de keeper van ADO worden'


Het vlaggenschip van de Haagse opleiding presenteert boven verwachting dit seizoen. Het team van Ger van Weelden en Aleksander Rankovic, het Onder 19-team, heeft zich niet alleen geplaatst voor de kampioenspoule, maar speelt daarin ook voor de bovenste plekken mee.


 
 
Door Glenn Duijzer
 
 
Dat heeft direct zijn weerslag op de spelers. Voor het Nederlands elftal voor spelers onder de 18 jaar werden maar liefst drie spelers opgeroepen: Trevor David, Segun Owobowale en doelman Rody de Boer. In de wedstrijd, op donderdag 26 maart, was Noord-Ierland de eerste tegenstander in Alphen aan de Rijn (1-1). Alleen Owobowale startte in de basis, maar werd in de loop van de tweede helft gewisseld. Drie dagen later op zondag 29 maart was Bulgarije de tegenstander in Rijnsburg (2-1).
 
 
Hier stonden David en De Boer bij de aftrap in de basis. Owobowale viel halverwege de tweede helft in. Het is alweer enige jaren geleden, dat er een doelman van ADO Den Haag in een Oranje-team stond. Xander Zwinkels was de laatste, omdat Tim Krul namens Newcastle United in Oranje speelde. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om met de doelman van ADO Den Haag A1 en Oranje onder 18 te praten.
 
 
Je vraagt je zeker wel af waarom jij gevraagd wordt voor een interview?
"Tsja, eigenlijk wel."
 
 
Het komt niet vaak voor, dat er drie spelers uit de ADO Den Haag jeugdopleiding tegelijkertijd in één Oranje elftal uitkomen. En als daar dan nog een doelman bij zit, is het helemaal apart. Weet je eigenlijk wie de laatste doelman is geweest die namens ADO Den Haag in Oranje heeft gekeept?
"Nee, dat zou ik niet echt weten.”
 
 
Dat was Xander Zwinkels, de oudere broer van de huidige tweede keeper van ADO Den Haag, Robert Zwinkels.
"Oh ja, die nu je het zegt...Robert heeft dat afgelopen week wel verteld. Dat was in Jong Oranje."
 
 
Hoe voelt dat, nu je namens ADO Den Haag bij Oranje zit?
"Onwijs gaaf natuurlijk. Dat maak je niet vaak mee, dat je bij het Nederlands elftal zit. Het is voor mij de derde keer dat ik ben opgeroepen."
 
 
Je hebt momenteel een druk leven. Keepen bij ADO Den Haag A1, Oranje onder 18 en de keepersschool van je vader.
"Dat klopt, maar vergeet niet, dat ik ook nog twee keer in de week met de A-selectie van ADO mee train."
 
 
Wat is je doel? Wat is de volgende stap die je wilt maken na Oranje?
"Ik wil zo snel mogelijk aansluiten bij de selectie van ADO Den Haag. Dat ik deel van het team ga uitmaken en als mooiste moment mijn debuut kan maken in het eerste elftal. Dit seizoen ben ik in de voorbereiding mee geweest op trainingskamp in Leende en tijdens de winterstop mocht ik ook mee naar Spanje. Dat zijn ook mooie momenten om mee te maken."
 
 
Zie je kansen om ooit als eerste doelman aan de slag te gaan?
"Ik zie zeker kansen, maar ik heb eerst nog een lange weg te gaan. Ik ben pas 17 jaar. Ik heb nu nog drie keepers voor mij. Maar als het kan, dan het liefst zo snel mogelijk."
 
 
Maar wel bij ADO Den Haag? Want ik heb begrepen dat je al drie keer op stage bent geweest bij Swansea, Cardiff en Aston Villa.
"Natuurlijk bij ADO. Maar het klopt dat ik op stage ben geweest. Aston Villa is alweer een paar jaar geleden."
 
 
Mag ik daaruit de conclusie trekken dat je voorkeur ligt bij het Engelse voetbal?
"Engeland is natuurlijk een geweldig land om te voetballen en heeft prachtige competities. Dan maakt mij de Premier League of The Championship niet uit."
 
 
Maar je bent bij zowel Swansea als bij Cardiff geweest. Dat kan toch eigenlijk niet!
"Haha, dat zijn twee grote concurrenten hé!"
 
 
Heb je nog een favoriete doelman in Engeland?
"Ik vind Thibaut Courtois van Chelsea een goede keeper."
 
 
Als jeugdkeeper met een voorliefde voor Engeland, heb je nog een heel goed voorbeeld?
"Ja, Tim Krul. Die is ook naar Engeland vertrokken als jeugdspeler."
 
Je speelt nu alweer tien jaar bij ADO Den Haag, daarvoor een jaartje Forum Sport. Maar wat zeggen die tien jaar nu precies? Zien ze het zitten met Rody de Boer bij ADO?
"Ik ben vaste keeper bij de A1 en train twee keer in de week bij de selectie mee. Dan denk ik wel dat ze het in je zien zitten!"
 
 
Maar, je hebt nog geen contract van de club aangeboden gekregen? Moeten ze geen haast maken nu je ook international bent?
"Dat klopt, maar dat verwacht ik wel binnenkort. Hoewel er tot op heden geen gesprek is geweest."
 
 
De andere doelman van Oranje onder 18 is een jongen van PSV, Yanick van Osch. Hoe zie jij je kansen bij Oranje?
"Zoals ik al eerder aangaf, was dit de derde keer voor mij bij Oranje. De vorige keren kwam de andere keeper van Ajax. Die is nu van positie geruild met de keeper bij Oranje onder 19."
 
 
Het Oranje onder 18 is een soort tussenjaar. Dit team speelt alleen oefenwedstrijden, geen EK of WK’s.
"Dat klopt, alleen oefenwedstrijden. Voor deze twee wedstrijden hadden we een toernooi in Turkije. Daar heb ik wel gespeeld tegen Turkije, maar tegen Duitsland en Tsjechië niet. Volgens mij ging die wedstrijd tegen Turkije wel goed."
 
 
 
 
Laten we een kleine tussenstap maken naar ADO Den Haag. Jullie draaien een geweldig seizoen met het A-jeugdteam met de kwalificatie voor de kampioenspoule.
"Daar staan we derde in. Dat is boven verwachting. Ik denk dat niemand van ons team dit had verwacht vóór het seizoen. We hadden vooraf het seizoen wel als doelstelling om ons te kwalificeren voor deze poule. We begonnen het seizoen wel lastig, maar dankzij een goede eindsprint hebben we ons gekwalificeerd."
 
 
Je hebt bij ADO Den Haag te maken met twee trainers?
"Dat klopt, twee keer in de week Arno van Zwam bij de selectie en voor de rest van de week Raymond Mulders bij de jeugd. Maar ik leer op de training bij de selectie ook heel veel van Martin Hansen en Robert Zwinkels. Bij Oranje krijg ik training van Gert Panhuis, voormalig keeperstrainer van Ajax."
 
 
 
Staat een doelman als Hansen dan open voor een doelman van 17 jaar uit de jeugdopleiding?
"Ja absoluut. Hij heeft heel veel ervaring als doelman. Net zoals Zwinkels. Coremans heeft dan misschien minder ervaring, maar hij coacht mij ook als ik iets fout doe."
 
 
Je gaf net al aan dat je eerste wedstrijd in Oranje onder 18 tegen Turkije was. Daarmee ben je al een stap verder dan je vader! Die heeft nooit het Nederlands elftal gehaald. Daarbij help je hem ook bij zijn keepersschool? Die draagt nu de naam Leo de Boer Keepers Academie. Wordt het nu dan geen tijd dat Leo verandert in Rody?
"Misschien wel, omdat ik Oranje gehaald heb, haha. Maar hij heeft wel in het eerste van ADO Den Haag gekeept. Daar moet ik nog op wachten."
 
 
En je vader heeft ooit nog eens tien minuten als diepste spits gespeeld! Dat moet jij dan ook nog voor elkaar zien te krijgen? (zie www.adostats.nl/details/0000615/stats.htm)
"Ik heb ook ooit tijdens een jeugdtoernooi eens in de spits gespeeld."
 
 
De  foto's zijn uit het seizoen 2012/2013. Met dank aan Remco Hagenees!