volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 10-03-2015 10:42:00

China-soap gijzelt ADO Den Haag


Na vertrek Fontein is chaos terug in Den Haag.


Nadat het geld dan eindelijk was overgemaakt en Maarten Fontein de kapitein bij ADO Den Hag werd, leek het cynisme over de Aziatische overname langzaam te vertroebelen. Maar nu Fontein met klapperende deuren en bonje met eigenaar Hui Wang is vertrokken als algemeen directeur, is de chaos bij de club terug. Hoe nu verder? AD Sportwereld stelt vragen en geeft antwoorden.
 
 
Door Daniël Dwarswaard
 
 
Wie heeft er eigenlijk nog iets te zeggen bij ADO Den Haag? 
Jan Wilem Wigt, een echte clubman heeft formeel de dagelijkse leiding in handen van de club. Als lid van de raad van commissarissen (rvc) kent hij ADO Den Haag goed. Hij was succesvol zakenman, maar het met leiden van een voetbalclub in barre tijden heeft hij geen ervaring. Toch kon hij de club niet laten zakken, vond hij. En dus is hij nu de enige persoon op de Haagse burelen die bevoegd is om een handtekening te zetten. Pas donderdag wil hij de pers duidelijkheid verschaffen over de huidige situatie van de club. 
 
 
Hij zit samen met eigenaar Hui Wang en de Chinese tv-persoonlijkheid Liu Hong in de rvc, die ruim een maand geleden nog compleet werd ontmanteld vanwege de Chinese revolutie. Zij moeten een opvolger van Maarten voordragen. Wang liet eerder weten dat de directeur van ADO een Nederlander moet zijn. Maar vanuit China heeft hij toch geen benul wie daarvoor geschikt is? Op de achtergrond verschijnt Chun Li daarom weer op het toneel. Deze Haagse Chinees bemiddelde bij de overname, maar werd na allerlei irreële beloftes over bijvoorbeeld winstpremies aan de kant geschoven door Fontein. Nu ruikt hij weer zijn kans.
 
 
Wie wil er eigenlijk nog directeur worden bij ADO Den Haag?
Het werd een ouderwets potje moddergooien tussen Fontein en Wang. Volgens Fontein is hem een kunstje geflikt door ridicule eisen te stellen. Over sportieve doelen (dit jaar nog achtste worden), irreële sponsorinkomsten en als klap op de vuurpijl: op wedstrijddagen als eerste aanwezig, als laatste naar huis. 
Wang zette in een een-tweetje met journalist Jan-Hermen de Bruijn, ook bemiddelaar bij de Chinese overname, op zijn beurt Fontein te kijk. Hij zou meer met zijn eigen salaris dan met het belang van de club bezig zijn geweest.
 
Maar wie wil er nu nog directeur van ADO Den Haag worden? Is die positie niet enorm besmet na het abrupte vertrek van Fontein? Volgens ADO speelt dat niet en zijn er voldoende kandidaten. Al wil de club over de profielschets van de nieuwe grote man niets kwijt. Inmiddels circuleren al de namen van oud-directeuren Maurice Westerwoudt, Robert Langenbach en oud-trainer Wiljan Vloet.
 
 
Wanneer moet er duidelijkheid zijn?
Zo snel mogelijk, laat ADO weten. Maar keuzes moeten weloverwogen zijn. Ook de Haagse politiek begint zich inmiddels te roeren. De gemeente Den Haag heeft een prioriteitsaandeel en houdt dus een (financiële) vinger aan de pols. Het stadsbestuur bespreekt vandaag de perikelen bij ADO. Want ook de rvc is nog lang niet op volle sterkte. Het plotselinge vertrek van Fontein werkt juist op dat vlak extra hard door. Fontein was ver om invloedrijke Haagse kopstukken als Dick Advocaat, Rob Jansen, Kees Jansma en Harro Knijff te binden. Dat lijkt nu geen optie meer.
 
 
Hoe zit het met die beloofde miljoenen uit China? 
Het duurde bijna acht maanden voordat de bijna tien miljoen euro voor de aandelen eindelijk binnen waren bij oud-eigenaar Mark van der Kallen. De vertraging hield de club bijna letterlijk in haar greep. Zonder dat geld kon er immers geen toekomstbeleid worden gemaakt. Nu dreigt zo'n scenario aankomende zomer weer. Want van de beloofde financiële injectie voor de selectie en de organisatie is nog altijd geen cent binnen. Je zou zeggen dat er de afgelopen maanden genoeg tijd is geweest om daarover duidelijkheid te verschaffen. Niet dus. 
 
 
Maar hoe wordt de selectie voor komend seizoen dan samengesteld?
Maart is voor elke voetbalclub een belangrijke maand. Aflopende contracten moeten formeel worden opgezegd, opties moeten worden gelicht. En hoe zit het met spelers (zoals topscorer Kramer?) die anders volgend jaar gratis vertrekken. 
ADO laat weten dat alles dat in gang is gezet niet wordt onderbroken. De technische staf en technisch manager Rob Meppelink bespraken met Fontein al met welke spelers ze wel of niet verder willen. Die afspraken blijven staan. Wigt moet daar een handtekening onder zetten. Maar zolang er geen duidelijkheid is over hoeveel geld er beschikbaar is, zijn nieuwe contractvoorstellen weinig zinvol. De China-soap gijzelt ADO. Opnieuw.