volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 06-03-2015 20:26:00

Hui Wang reageert vanuit China op vertrek van Maarten Fontein


Maarten Fontein stapte afgelopen woensdag op als directeur van ADO Den Haag. Hij gaf er zijn verhaal bij, over inperkingen van zijn gezag en onmogelijke eisen. Hui Wang heeft inmiddels uitgebreid gereageerd vanuit China. Ook Haaglanden Voetbal kreeg de antwoorden op prangende vragen.


Bent u nog steeds een gelukkig man, nu u inmiddels meer dan een maand de eigenaar bent van ADO Den Haag?
Eigenaar Hui Wang En Directeur Maarten Fontein van ADO Den Haag"Ja natuurlijk, het elftal is nu al vijf wedstrijden ongeslagen. Dat maakt mij heel erg blij.”


Afgelopen woensdag vertrok Maarten Fontein plotseling als algemeen directeur. Daar moet u zich tot zorgen om maken?

"Het was een grote verrassing voor mij. Maar het is Maarten Fonteins eigen beslissing. Ik heb hem niet weggestuurd. Hij heeft de club verlaten, zonder ADO Den Haag de tijd te geven een nieuwe directeur te vinden. Hij veroorzaakte daarmee de problemen.”


Maarten Fontein liet weten, dat u het hem onmogelijk maakte om te blijven. Zo zou hij op de wedstrijddag als eerst in het stadion moeten zijn en als laatste moeten vertrekken. Naar verluidt zou zijn vrouw dat niet zo leuk vinden.

Maar dat vind ik normaal. Hij wilde een heel groot salaris en zo’n wedstrijddag is de belangrijkste dag voor ADO. Als hij de grote man wil zijn die verantwoordelijk is, dan moet hij dan op zijn werk zijn. Het is hetzelfde als een kapitein die op zijn schip moet zijn.”


Maar waarom waren er zoveel beperkingen in zijn contract?

Maarten heeft ons een versie van het contract gepresenteerd, dat al door hem was ondertekend. Hij wilde dat wij het zo zouden ondertekenen. Nadat de overdracht was voltooid, hebben wij ontdekt, dat veel dingen die hij ons verteld had, niet correct waren. In het begin hadden wij de hoop, dat wij ADO zouden kunnen helpen te groeien, gebaseerd op zijn kennis. Maar toen kwamen wij erachter, dat hij niet eerlijk was geweest en hij zijn kennis over ADO en de Nederlandse wet heeft gebruikt in zijn eigen voordeel. Niet voor ADO Den Haag en niet voor ons. Zodoende konden wij hem niet langer de vrije hand geven. Ik heb geleerd, dat men in Holland een uitdrukking heeft dat zegt ‘Er bestaat niet iets als een beetje vertrouwen. Of je hebt 100 % vertrouwen, of je hebt 0 % vertrouwen. Op het laatst hadden wij niet veel vertrouwen meer in hem.”

 

Maar waarom gaf u hem toch een contract?

,,In de eerste plaats, Maarten Fontein gebruikte zijn kennis van de wet en de verschillen tussen die van Nederland en China en maakte zijn eigen contract. Dat leverde een situatie op, waarin wij gedwongen werden hem een contract te geven wat hij maar wilde. En wat ik al eerder zei, hij tekende zelf het contract waarin stond dat hij 27.000 euro per maand zou ontvangen en gelijk voor drie jaar zou tekenen. Hij zei tevens, dat dit verlangd salaris al 30% lager lag, dan zijn normale honorarium. Wij hadden toen al onze twijfels, maar om ADO in alle rust de operatie van de overname te kunnen vervolgen, waren wij bereid zijn condities te accepteren. Maar terwijl het contract nog definitief moest worden gemaakt en getekend, liet Maarten Fontein in de media al weten, dat hij een driejarig contract had getekend.

    Toen wij nader onderzoek deden, kwamen wij erachter, dat de hoogte van het salaris dat hij vroeg, niet gebruikelijk is voor een club als ADO Den Haag, maar liefst twee keer zoveel. Wij kregen ook de signalen, dat de mensen in Nederland verbaasd waren over zijn verlangd salaris en dat – volgens de Nederlandse wet – na drie jaar zijn contract automatisch zou worden omgezet in een definitief contract. Wij wilden daarover met hem praten, maar volgens Fortuin is het in Nederlands gebruikelijk dat een mondelinge overeenkomst al bindend is.
En omdat wij respecteren wat in Nederland gebruikelijk is en Chinezen niet willen terugkomen op hun woord, zijn wij toch akkoord gegaan met het contract. Maar als hij voor ADO Den haag wil werken met zo’n groot salaris, dan moet hij ook resultaten halen. Op die manier zou hij zijn grote salaris dat hij wilde hebben kunnen terugverdienen. Maar natuurlijk alleen als hij zou voldoen aan enkele normale targets. Maar ik heb nu sterk de indruk, dat hij beter is in het vragen om geld, dan te bedenken hoe hij geld kan verdienen voor de club.”

 

In de Nederlandse media verscheen in januari van dit jaar het bericht, dat het uw opdracht was om de Raad van Commissarissen op te heffen. Is dat juist?

,,Dat is totaal bezijden de waarheid. Zoal u weet, moest de afgelopen zomer de Gemeente Den Haag akkoord gaan met de overname. Ik heb toen de burgemeester ontmoet en hij vroeg mij intern niet teveel te wijzigen bij ADO Den Haag. Ik ben daarmee akkoord gegaan en dat heb ik ook aan de Raad van Commissarissen laten weten.


Het was dus mijn bedoeling om de organisatie onveranderd te laten, zoals met de gemeente overeengekomen was. In ieder geval voor de eerste periode. Later zou dan beoordeeld worden of het nodig was andere mensen aan te trekken. Maar Maarten Fontein liet mij – net enkele dagen voor mijn komst naar Nederland – weten, dat de complete Raad van Commissarissen wilde aftreden omdat zij niet wilde werken met een Chinese eigenaar. Dat gaf mij geen andere keus.

Na de vergadering met de RvC, hoorden wij van één van de leden, dat Maarten hen had verteld, dat ik wilde dat zij zouden aftreden, omdat ‘de Chinezen allemaal nieuwe leden voor de Raad van Commissarissen wilden hebben’. Eén van de leden vernam via de ochtendkrant, dat de Chinezen wilden dat hij wegging. Vreselijk. Dat was een complete leugen. Ik had gehoopt, dat zij allen zouden willen blijven, want dat had ik de burgemeester ook toegezegd. Toen ik vernam, dat het een list van Maarten Fontein was, was ik bijzonder geschokt.”

 

Was dit de eerste ‘slechte’ ervaring met Fontein?

,,Nee, de eerste twee twijfels ontstonden tijdens zijn trip naar China in januari. Wij hoopten, dat hij een businessplan zou presenteren, zodat wij in staat waren om geld te investeren in ADO Den Haag. Er waren nog maar twee weken te gaan in de transferperiode, zodat wij zeer snel moesten handelen. Maar Marten had niets voorbereid. Alleen zijn eigen contract. We hebben hem de hele dag gegeven om zijn businessplan te maken, maar hij kon dat niet produceren. Daarom hadden wij niet genoeg tijd meer om een voorstel neer te leggen – met betrekking tot de transferperiode in januari – bij de ‘board of directors’ van United Vansen


In de Haagse media verscheen echter het bericht, dat Fontein de man was, die – gedurende zijn trip naar China – de overname heeft gered.

,,Nonsens. Het grootste gedeelte van het geld was al betaald voordat hij naar China kwam. Bij de onderhandelingen met betrekking tot het overmaken van het geld is hij helemaal niet berokken geweest.”


Wordt de nieuwe directeur van ADO Den Haag een Chinees of iemand gezonden vanuit China, nu de eerste heeft gefaald? Maarten Fontein suggereerde zoiets.

,,De nieuwe directeur wordt natuurlijk iemand uit Nederland. ADO Den Haag is een Nederlandse club. Vanaf het allereerste begin wilde ik dat ADO geleid zou worden door een Nederlandse directeur. Omdat ik een nieuwkomer ben in Nederland, heb ik wat tijd nodig om de alles te leren kennen over de situatie hier en de Nederlandse mensen. Maar ik ben ervan overtuigd, dat wij zeker een geschikte persoon vinden om deze job te doen.”En moet de nieuwe directeur ook gaan werken onder de nieuwe strikte regels, die u ook aan Maarten Fontein heeft voorgelegd?

,,Natuurlijk niet. Als hij wil werken voor een normaal salaris, kan hij ook werken onder normale omstandigheden. Maar wij blijven van mening, dat hij de gehele dag aanwezig moet zijn als de club thuis speelt. Dat is toch normaal, of niet?