volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 18 11 3 4 36
4 VIT 18 8 5 5 29
5 AZA 18 8 4 6 28
6 UTR 18 8 4 6 28
7 VVV 18 7 5 6 26
8 HER 18 8 2 8 26
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 18 5 5 8 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 GRO 18 5 3 10 18
14 ZWO 18 5 3 10 18
15 EMM 17 4 5 8 17
16 EXC 18 4 4 10 16
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-03-2015 16:30:00

'ADO Den Haag is een stuurloos schip'


Kopstukken maken zich zorgen na vertrek van Fontein.


Door Pim Bijl
 
 
Het abrupte vertrek van Maarten Fontein als algemeen directeur van ADO heeft bij Haagse kopstukken tot gefronste wenkbrauwen geleid. Opnieuw mondt de Chinese overname uit in chaos bij de Hagenaars.
 
 
Door het opstappen van Maarten Fontein is het een warboel bij ADO. De algemeen directeur, die botste met de Chinese eigenaar Hui Wang na `ridicule' eisen, had als enige directielid tekenbevoegdheid bij de club. Nu verschuift die bevoegdheid tijdelijk naar de raad van commissarissen met Hui Wang en de andere Chinees Hong. Zij zetelen echter in Peking, waardoor dat proces enige vertraging kan oplopen.
 
In theorie zou ook rvc-líd Jan Willem Wigt, de enige overgebleven man van de oude garde, kunnen tekenen. Probleem voor ADO: juist deze maand moet de club beslissingen nemen over de selectie, de begroting voor volgend seizoen en het lichten van opties om spelers langer te behouden.
 
 
Wigt heeft daarom al te kennen gegeven dat er zo snel mogelijk een interim-directeur moet worden aangesteld om niet in de knel te komen. Het plotselinge afscheid van Fontein leidt tot veel vraagtekens. Zo had hij als vooruitgeschoven post van Wang het idee opgevat om Haagse kopstukken als trainer Dick Advocaat, journalist Kees Jansma, spelersmakelaar Rob Jansen en jurist Harro Knijff bij de club te betrekken."
“Het is een vreemde zaak dat Fontein nu aftreedt, je kunt de club toch niet vanuit China leiden?", liet Advocaat telefonisch weten aan Omroep West. Eerder zei hij open te staan voor een plaats binnen de raad van commissarissen. „Ik wil eerst kijken wat er nu gaat gebeuren binnen ADO."
 
 
Goede balans
Door de beslissing van Fontein wil in elk geval ook Knijff afwachten wat Wang nu werkelijk met de club van plan is. "Ik ga rustig kijken of zijn plannen overeenkomen met mijn ideeën voor ik mijn kennis en expertise wil inzetten. En meer in het bijzonder vooral of de Chinese eigenaar een goede balans weet te vinden hoe je een Nederlandse betaald voetbalorganisatie met Nederlandse wortels en gebruiken kan runnen. Het feit dat Fontein is opgestapt en zijn redenen daarvoor duiden erop dat daar verschillende inzichten lijken te bestaan."
 
 
Knijff stelt dat het vertrek van Fontein een heel zorgelijke ontwikkeling is. "Zonder directeur loop je het risico dat je op een stuurloos schip zit,” vindt Knijff. „Dat is nooit goed, want je weet niet welke kant dat schip vervolgens opvaart. Ik vind zijn vertrek verdrietig voor de club en ik heb wel enige zorgen hoe de club, die behoefte heeft aan een zwaargewicht, dit gaat oplossen.”
 
 
Wang begon door een lange periode vol onduidelijkheid en uitgestelde betalingen al met een valse start in Den Haag. Al was daar niets van te merken toen hij op witte voetbalschoenen deelnam aan een rondo tijdens een ADO-training om zijn handtekening te bezegelen. De club was maandenlang een vat vol onrust, maar leek na de definitieve overname juist net in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Zeker met de belangrijke punten die de ploeg de afgelopen weken behaalde.
 
 
Het abrupte afscheid van voormalig Ajax-directeur Fontein is het zoveelste negatieve hoofdstuk in de overname-soap. Ook Jacco van Leeuwen, voorzitter van Supportersvereniging Haagsche Bluf, zegt het terugtreden van Fontein te betreuren. "Een zwaargewicht met een enorm netwerk die nauw samenwerkte met de supporters."
 
 
Het nieuws leidde bij Kees Jansma bovenal tot gefronste wenkbrauwen. "De club had nou net geen behoefte aan nog meer onnodige bestuurlijke onrust. Fontein had zijn eigen grenzen en wil geen zetbaas zijn. Dat lijkt mij de juiste gedachte. Niemand is onmisbaar, maar dit werpt de ontwikkelingen die door Fontein zijn ingezet wel terug. Een verspilling van tijd en geld."
Na een gesprek met Wang, op initiatief van Fontein, hoorde Jansma niets meer. „De binding als supporter blijft, de kans dat ik bestuurlijk gezien bij de club betrokken zou raken was al nihil en is wat mij betreft geen thema na het vertrek van Fontein." Hoe de man met een ADO-hart na de nieuwste wending aankijkt tegen de Chinese overname? Jansma: "Die overname is gewoon een feit. Meneer Wang heeft tien miljoen euro in de club gestopt en zal vast en zeker iemand vinden die erin stapt. Hij gaat het op zijn manier doen, klaarblijkelijk."