volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 16 15 0 1 45
2 AJA 16 14 1 1 43
3 FEY 16 11 2 3 35
4 UTR 16 8 4 4 28
5 AZA 16 7 4 5 25
6 VIT 16 7 4 5 25
7 HER 16 7 2 7 23
8 HEE 16 5 5 6 20
9 VVV 16 5 5 6 20
10 FOR 16 5 4 7 19
11 ADO 16 5 4 7 19
12 EMM 16 4 5 7 17
13 WII 16 4 4 8 16
14 EXC 16 4 4 8 16
15 ZWO 16 4 3 9 15
16 GRO 16 4 2 10 14
17 NAC 16 3 3 10 12
18 GRA 16 3 2 11 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 05-03-2015 11:49:00

Koude douche voor Fontein


"Verschrikkelijk jammer dat het zo is gelopen. Volgens mij is dit een vooropgezet plan. Ik krijg er nog geen vinger achter, maar het kan ADO duur komen te staan", vermoedt Fontein.


door Valentijn Driessen
 
 
De Hagenaar, ooit actief bij Ajax en AZ, redde begin januari de deal tussen de vorige eigenaar Mark van der Kallen en de Chinees Wang. "Beiden wilden de stekker eruit trekken. Ik kon dat voorkomen, ben naar China gereisd om het overnamebedrag op te halen, zodat alles voor ons 110-jarig jubileum op 31 januari in kannen en kruiken was.”
Bijna ging het nog mis, volgens Fontein. "Ik stond in Peking met een afschrift met liefst vier handtekeningen erop. Alleen ontbrak de belangrijkste: de krabbel van de bank. Als ik die niet had opgehaald, zouden we waarschijnlijk nog steeds op de overnamesom zitten te wachten." De betaalmoraal van Wang roept sowieso vraagtekens op. "Ja, ikzelf heb bijvoorbeeld sinds december geen salaris meer ontvangen. Officieel had ik een contract tot 1 januari, maar ik ben ook dit jaar alle dagen in touw geweest voor ADO Den Haag.”
 
Fontein dacht als kenner van de Chinese cultuur een perfecte relatie te hebben met Wang. „Vorige week is hij bij mij thuis geweest en hebben we met de familie cadeautjes uitgewisseld ten teken van verbondenheid.”
 
 
Europa League
Toen Fontein zijn nieuwe driejarig contract onder ogen kreeg, bleek uit de zestien (!) gestelde voorwaarden dat Wang zijn algemeen directeur ad interim de sleutel van ADO niet toevertrouwde.
"Wel letterlijk, want Wang eiste dat ik iedere dag als eerste op het stadion zou zijn en als laatste het licht uit zou doen. Verder werd ik beperkt in al mijn zeggenschap. Ik mocht zelfs niet meer met de media praten of mijn visie verspreiden via de clubwebsite. Zonder enig zicht op de financiële armslag moest ADO dit seizoen bij de eerste acht eindigen en volgend seizoen vijfde worden en kwalificatie voor de Europa League afdwingen. Prima, maar toen ik vertelde hoeveel euro daarvoor nodig zou zijn, bleek dat onbespreekbaar. Op die manier kan ik geen club leiden. Laat staan aan de doelstellingen van Wang voldoen. Hij heeft geen notie van hoe het werkt in de voetballerij.” Opvallend genoeg is er in Den Haag nog geen stuiver binnengekomen uit China voor de geplande investeringen in de club.
 
 
27.000 euro per maand
Volgens Fontein is zijn contract niet afgeketst op zijn persoonlijke salariseisen. "Het bedrag (27.000 euro per maand, red.) is bewust gelekt, maar gold slechts als startbedrag voor de onderhandelingen. Na het lijstje met allerlei vreemde voorwaarden hebben we niet eens meer over mijn salaris gesproken. Ik had ADO Den Haag en de werknemers bij de club graag verder op sleeptouw genomen, maar niet onder Wangs voorwaarden."
 
 
En dus trok de algemeen directeur de deur bij ADO achter zich dicht. Tot zijn spijt. "Verschrikkelijk jammer dat het zo is gelopen. Volgens mij is dit een vooropgezet plan. Ik krijg er nog geen vinger achter, maar het kan ADO duur komen te staan”, vermoedt Fontein."Ik was ver met het strikken van diverse Haagse iconen voor de club, zoals Dick Advocaat, Kees Jansma en Rob Jansen. In één klap vallen die contacten weg. Advocaat liet vanuit Dubai al weten dat mijn vertrek een slechte ontwikkeling is voor ADO, net nu de rust bij de club was wedergekeerd."
 
 
Johan Cruijff
Fontein bracht de Chinese ADO-eigenaar Wang ook in contact met Johan Cruijff en zijn schoonzoon Todd Beane. "Met Beane was ik namens ADO bezig om een jeugdopleiding volgens de visie van Cruijff bij een toonaangevende Chinese universiteit in te voeren. Hoe dit verder moet? Ik zou het niet weten. Het is mijn verantwoordelijkheid niet meer."
 
 
Een domper, volgens Fontein, die herhaaldelijk werd geprezen door trainer Henk Fraser omdat al zijn beslissingen in het belang van het eerste elftal waren. "Op de valreep konden we nog twee spelers aan de selectie toevoegen en sindsdien is het gaan lopen bij het eerste elftal. Tegelijkertijd was de relatie met de supporters beter dan ooit en hebben we een inhaalslag gemaakt bij het realiseren van het nieuwe jeugdcomplex De Aftrap."
De oplevering gaat Fontein niet meer meemaken als algemeen directeur van ADO. „Ik wil alleen leuke dingen doen en met mijn kennis extra waarde toevoegen aan een organisatie zoals ADO. Wang zag dat anders en mij restte niets anders dan opstappen.”