volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 16 15 0 1 45
2 AJA 16 14 1 1 43
3 FEY 16 11 2 3 35
4 UTR 16 8 4 4 28
5 AZA 16 7 4 5 25
6 VIT 16 7 4 5 25
7 HER 16 7 2 7 23
8 HEE 16 5 5 6 20
9 VVV 16 5 5 6 20
10 FOR 16 5 4 7 19
11 ADO 16 5 4 7 19
12 EMM 16 4 5 7 17
13 WII 16 4 4 8 16
14 EXC 16 4 4 8 16
15 ZWO 16 4 3 9 15
16 GRO 16 4 2 10 14
17 NAC 16 3 3 10 12
18 GRA 16 3 2 11 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-02-2015 22:32:00

Het seizoen van ADO Den Haag in cijfers


105 corners, niet 1 goal


Door Daniël Dwarswaard
 
 
ADO Den Haag is opnieuw bezig aan een seizoen waarin het vecht tegen degradatie. De zege op NAC (3-2) geeft een beetje lucht, maar veilig is de ploeg nog allerminst. Na slechts vijf overwinningen staat ADO teleurstellend veertiende. Maar er is meer dan alleen die kille statistiek. Het Haagse seizoen aan de hand van cijfers.
 
 
25
Zoveel spelers gebruikte trainer Henk Fraser dit seizoen vooralsnog. Er zijn maar vijf clubs in de eredivisie die er meer opstelden, met FC Utrecht (32) als absolute koploper. Dat ADO Den Haag in de bovenste regionen van dit lijstje staat, wekt wel wat verbazing. Want een paar maanden terug was ADO samen met FC Dordrecht nog de club die het met het minste aantal ingezette spelers moest doen. Toch kan dit simpele cijfertje nog wel eens doorslaggevend zijn tijdens het restant van de competitie. Waar Fraser eerder klaagde over zijn krappe selectie, heeft hij nu keuze te over
 
Bekijk eens wie er zaterdag tegen NAC allemaal op de bank zaten. Gianni Zuiverloon, Kevin Jansen, Mike van Duinen, Xander Houtkoop, Mathias Gehrt en Mitchell Schet. Juist die ruime keuzemogelijkheden moeten ADO de komende weken sterker maken. Van Duinen (voet), Wormgoor (lies), Bakker (hamstrings) en Hansen (griep) zijn niet topfit, maar waarschijnlijk zaterdag tegen PEC beschikbaar. Kiezen dus!
 
 
0
Ja, het is echt zo. ADO Den Haag maakte dit seizoen nog niet één treffer uit een corner. En dat terwijl de Hagenaars toch echt 105 keer mochten aanleggen bij de cornervlag. Je zou toch denken dat daar meer gevaar uit moet komen met lange mensen als Vito Wormgoor, Timothy Derijck en natuurlijk Michiel Kramer. Eén troost: ADO is niet de enige club die geen profijt haalt uit hoekschoppen, ook concurrenten NAC en Heracles hebben last van een “cornerdroogte”. En hoe zit dat dan qua tegentreffers uit corners? Uit de 96 hoekschoppen-tegen vlogen twee ballen in het doel. Dus defensief zit het wel goed.
 
 
48
Het is inmiddels een traditie: als het gaat om het aantal gele en rode kaarten is ADO Den Haag altijd boven in de lijstjes present. Sterker nog: er is geen enkele club die dit seizoen meer gele kaarten incasseerde dan de Hagenaars (48). Alleen daarom al zal ADO gezien het aantal schorsingen dat gaat volgen, de brede selectie hard nodig hebben. Ook wat betreft het aantal rode kaarten doet ADO 'leuk' mee. Vier stuks al, alleen FC Dordrecht (zes) eindigt vaker met een ondertal. Maar bij de rode prenten van dit seizoen moet wel een grote kanttekening geplaatst worden. De uitsluitingen van Mitchell Schet (tegen Feyenoord), Wilfried Kanon (tegen NAC) en Vito Wormgoor (tegen Go Ahead) waren onterecht. Dat gold niet voor die van Gianni Zuiverloon tegen Ajax.
 
 
65
Aaron Meijers doet het altijd goed in lijstjes met cijfertjes. De linksback staat steevast boven aan de ranglijst met meeste speelminuten. Dat was vorig seizoen zo en is nu niet anders. Meijers is nooit geblesseerd en wordt door Fraser geroemd als meest constante factor van het elftal. Fraser liet zich eerder dit seizoen ontvallen: "Mocht ik trainer worden van een andere, grotere club, dan is Meijers de eerste die ik graag wil meenemen."
 
Maar terug naar het cijfer 65, het aantal overtredingen dat tegen de linksback is gemaakt. Geen enkele eredivisiespeler kreeg dit seizoen meer vrije trappen mee. Opvallend, zo'n statistiek verwacht je eerder bij een aanvaller. Maar aan de andere kant is het wel verklaarbaar. Meijers bestrijkt de gehele linkerflank en vindt dus veel tegenstanders op zijn pad. Juist gezien zijn aanvallende dreiging zien veel supporters Meijers liever op het middenveld spelen. Zeker nu Wilfried Kanon, alternatief als linksachter, terug is. Al is de vraag of Fraser veel gaat schuiven nu ADO drie wedstrijden op rij ongeslagen is.
 
 
14
Natuurlijk kan topscorer Michiel Kramer niet ontbreken op deze pagina. Hij scoorde al dertienmaal, maar hoe doet de spits het in het klassement van meest waardevolle spelers waarbij doelpunten en assists worden opgeteld? In die lijst staat Kramer op de vierde plaats. Naast zijn dertien doelpunten gaf hij namelijk “slechts” één assist. Luuk de Jong (PSV) en Mark Uth (Heerenveen) staan bovenaan. Beide spitsen scoorden net als Kramer dertien keer, maar gaven daarnaast zes succesvolle voorzetten.