volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 18 11 3 4 36
4 VIT 18 8 5 5 29
5 AZA 18 8 4 6 28
6 UTR 18 8 4 6 28
7 VVV 18 7 5 6 26
8 HER 18 8 2 8 26
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 18 5 5 8 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 GRO 18 5 3 10 18
14 ZWO 18 5 3 10 18
15 EMM 17 4 5 8 17
16 EXC 18 4 4 10 16
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Den Haag Centraal

Datum plaatsing: 16-02-2015 16:35:00

Jagersma: 'ADO Den Haag is kerngezond'


Aftredend RvC-voorzitter Henk Jagersma: "ADO Den Haag is kerngezond. We stevenen ook dit seizoen weer op winst af."


Henk Jagersma (57) stapte twee weken geleden, met vijf andere commissarissen, op als voorzitter van de RvC. Na een periode van ruim zeven jaar wordt hij opgevolgd door de Chinees Hui Wang. Tevens de nieuwe eigenaar van de club. Een vreemde constructie? “Hier misschien wel. Maar dat is in China heel gewoon."Door Arnout VerzijlHet is een prachtige winternamiddag op het Malieveld. De plek waar het voor het Haagse voetbal meer dan 120 jaar geleden allemaal begon. In het Paviljoen Malieveld is het behaaglijk en gezellig druk. Henk Jagersma, directeur bij Syntrus Achmea, een vastgoedbelegger voor pensioenfondsen en honderd procent onderdeel van Achmea, trekt zijn warme jas uit en nestelt zich in een van de rieten stoeltjes. De geboren Fries woont al sinds lange tijd in de Haagse Vogelwijk. De zon schijnt door de ramen en verlicht de omgeving. Precies de juiste plek en entourage om te praten over zijn ervaringen bij ADO Den Haag.Is Den Haag een voetbalstad?

"Den Haag is natuurlijk een voetbalstad, maar ADO Den Haag heeft 25 jaar niet serieus meegedaan in het Nederlandse voetbal. Er waren periodes met moeilijkheden, veiligheidsissues, geen service voor sponsoren en publiek, parkeergebrek en er was geen uitnodigend stadion."

 
 
Was dat de reden voor u om in 2007 in te stappen?
"Nee. Toen ik in 2001 directeur stedelijke ontwikkeling werd in Den Haag, heb ik een aantal wethouders ontmoet met veel specifieke wensen, waar weinig eensgezindheid in zat. De afspraak was dat ik ze allemaal zou helpen. Voor de een was dat de tramtunnel. Voor de ander het bouwen van nieuwe ministeries en voor weer een ander het realiseren van een nieuw stadion. Zo kwam ik in aanraking met ADO Den Haag. En vanaf dat moment, tot twee weken geleden, ben ik er bijna iedere dag mee bezig geweest."
 
 
Waar stond ADO Den Haag toen u voorzitter van de RvC werd?
"Zeventiende in de Jupiler League. De club bevond zich in een lastige overgangsfase. Ik werd benaderd door het toenmalige bestuur van de aandeelhouder SSO (Stichting Stadion Ontwikkeling, red.). Omdat ik veel had betekend voor het realiseren van het stadion en in de gemeente ervaring had met saneren en realiseren. Ik vroeg daarop hoeveel tijd het zou kosten. ‘Nou, een paar vergaderingen per jaar’, zei men mij. De eerste drie jaar was ik er 25 a 30 uur per week mee bezig. Later gemiddeld tien uur omdat de organisatie enorm was gegroeid en het herstel zichtbaar werd. Bij mijn eerste vergadering, met onder meer Pierre Heijen en Paul Beijersbergen, merkte ik meteen dat de cijfers niet klopten. Maar deze waren wel zodanig, dat we waarschijnlijk failliet waren. We hebben het er uitgebreid met de gemeente over gehad, maar op dat moment bestond er veel weerstand om ADO te helpen. Later veranderde dat vanwege het rapport van Klaas de Vries. Die concludeerde dat profvoetbal een enorme bijdrage levert aan de identiteit van de stad. Uiteindelijk hebben Beijersbergen en ik een sms’je gestuurd naar Mark van der Kallen. ‘We zoeken een cowboy’. Hij sms-te terug: ‘Ik zit te paard’."
 
 
Veel mensen beweren dat Van der Kallen ADO Den Haag als een dictator runde en geen inspraak duldde. Herkent u dat beeld?
"Nee. Mark is wel een actief ondernemer. Hij heeft ook wat trekken van ijdelheid. Maar wie heeft dat niet? Ik vond hem vooral heel creatief. Scherp in zijn analyses. Maar als hij in de RvC als enige iets vond, ging hij niet bewust tegen stemmen. De samenwerking tussen RvC en aandeelhouders was altijd spannend. Maar zeer constructief. Spannend vanwege het liquiditeitsprobleem. Er was goed management nodig om te bepalen welke rekening wanneer betaald moest worden. Om financieel rond te kunnen komen. We hadden die eerste jaren een negatief vermogen en een consequent kastekort. Wat doe je wel en wat niet? De trainer wil een speler. Maar er is geen geld. Ze zeiden: ‘de salarissen in het voetbal stijgen altijd’. Wij zeiden: ‘dan gaat dat vanaf nu anders.’ Uiteindelijk hebben we in die fase een enorme stap gezet richting het gezond worden van ADO. Een intensief en scherp traject. Iedereen heeft daaraan meegeholpen. Het personeel op kantoor. Sponsoren troffen moeilijke crediteurenakkoorden."
 
 
Van der Kallen en zijn kompaan Beijersbergen deden de contractonderhandelingen en transfers. De Raad van Commissarissen houdt toezicht en bewaakt de financiële continuïteit van de NV ADO Den Haag. Hoe kan je toezicht houden als je over invloedrijke budgettaire beslissingen als transfers en trainersaanstellingen niks te zeggen hebt?
“Door de afspraken erover goed te formuleren. Aan de voorkant gaven wij aan hoeveel budgettaire ruimte er was voor de selectie. De staf gaf aan, aan welke spelers ze dachten. Mark en Paul gaven daar commentaar op; wat kan wel en wat niet. Als het paste binnen de afgesproken kaders, maakten zij de deal rond. Zij hebben geen enkele keer de budgettaire afspraak geschonden. Wij hebben Mark nooit gevraagd zelf bij te springen. Hij had er al voldoende geld in gestoken. Acht ton in het begin en daar zijn vele miljoenen bijgekomen. Hoeveel exact weet ik, maar dat is aan hem om te zeggen. Hij heeft echt waanzinnig veel gedaan van wat je van een particulier kan verwachten."
 
 
ADO Den Haag is een waar kerkhof geweest voor directeuren. Geen gewenste situatie als we spreken over continuïteit, toch?
“In de eerste jaren was de situatie zó slecht, dat geen directeur statutaire verantwoordelijkheid wilde nemen. Dus werkten we met interims. Daarna kwamen Dick Vierling en Maurice Westerwoud. Hun opvolger Cees Driebergen was bedoeld voor de langere termijn. Maar hij had moeite met het governmentschap op dat moment. Een aandeelhouder en de RvC die overal dicht op zitten. Driebergen stopte ermee en dat was jammer omdat het een kwestie van geduld was. Zowel de aandeelhouder als de RvC wilden meer op afstand gaan besturen. Maar we moesten voorzichtig zijn."
 
 
Helemaal uit de hand liep het onder directeur Piet Jansen. Toen kwamen alle partijen tegenover elkaar te staan. Van der Kallen zegt daarover dat hij door deze affaire over verkoop van de club ging nadenken.
"We hadden een voetbalman nodig voor het technisch management en om de nieuwe jeugdopleiding op te zetten. Er werd iemand aangesteld (Rob Meppelink, red.) door Jansen met ervaring op beide terreinen. Er was geen ruimte om twee personen aan te stellen. De RvC stond achter de benoeming van Meppelink. Van der Kallen stond erachter dat hij hoofd jeugdopleiding zou worden. Dit is te snel een prestigestrijd geworden. Iets meer geduld in deze ontwikkeling was beter geweest."
 
 
Het zorgde voor onrust en leidde uiteindelijk tot het vertrek van Jansen. Bij de aanstelling van diens opvolger Maarten Fontein werd de RvC niet gekend. Daar was u kwaad over. De RvC voelde zich gepasseerd.
“Dat was op zich een onduidelijke procedure. Gebruik was dat RvC de selectie en de voordracht aan de aandeelhouders deed. De aandeelhouders benoemen. In dit geval brachten de oude en nieuwe aandeelhouder gelijk een naam naar buiten. Het was hoogst ongelukkig de aanstelling van Fontein meteen naar buiten te brengen. Vanuit deze aandeelhouders is dit slecht gecommuniceerd. Het was niet netjes tegenover alle andere kandidaten. Veel mensen die betrokken zijn bij ADO Den Haag, waaronder sponsoren, hadden zich gemeld. Zij vernamen in de krant dat ze het niet gingen worden."
 
 
Hoe had dit proces beter gekund?
“Simpel. De aandeelhouder had bij ons moeten neerleggen dat er een nieuwe directeur moest komen. ‘Willen jullie kijken? Wij kijken mee’. Dan was je samen op hetzelfde uitgekomen. En dan even de media een paar maanden stil houden. Wat er nu gebeurde, was voor alle partijen slecht. Fontein kreeg er geen goede naam mee. ADO Den Haag niet en de RvC en de aandeelhouder evenmin. Dit had beter gemoeten."
 
 
En zo ontstond het beeld dat Van der Kallen alles alleen beslist…
“Ja en dat is het beeld wat je niet wilt. Niemand. Ook de aandeelhouder niet. Want die wil, in het algemeen gesproken, graag vooraan staan als het goed gaat. Maar dat wil niemand als het slecht gaat. Dan krijg je alles over je heen en dat houdt niemand langer dan een halfjaar vol. Van der Kallen heeft bewust een stapje teruggedaan uit de publiciteit. Hij is op de achtergrond gebleven omdat hij mediadiscussies wilde vermijden."
 
 
Wat gaat er nu met ADO Den Haag gebeuren?
“De club is kerngezond. Er is een goede supportersachterban, een mooi stadion, prima sfeer en we spelen structureel in de Eredivisie. Nu gaan we een nieuwe fase in. Ik ken de toekomstplannen niet. Het is essentieel dat de groei van ADO plaatsvindt door structurele inkomsten. Anders krijg je hetzelfde als er bij Vitesse en FC Utrecht gebeurt. Na een kleine opleving is er een jaarlijks tekort; FC Utrecht staat een paar puntjes boven ADO maar eigenaar Van Seumeren moet elk jaar een miljoen of zes bijbetalen. En als hij morgen onder de tram loopt, bij wijze van spreken, zeggen zijn erfgenamen ‘Doei, wij zijn weg’. Dan is de ramp compleet. Dat mag in Den Haag nooit gebeuren. Het is fantastisch dat er nu extra geld in de club wordt gepompt. Maar de stap erna is belangrijker. Supporters willen altijd meer. De weg terug is de moeilijkste in het voetbal."
 
 
Het worst case scenario is dus dat er te weinig structurele inkomsten zijn om grote uitgaven te waarborgen. Als Wang dan stopt, zou dat het einde van ADO Den Haag kunnen betekenen. Vindt u dit doemscenario realistisch?
“Dat zie ik zo snel niet gebeuren. ADOis kerngezond. De spelers staan voor een vermogen van ‘0’ op de balans. De boekhouding is conservatief en we stevenen ook dit seizoen weer af op winst. ADO hoeft geen spelers te verkopen, iets wat tot een paar jaar geleden noodzakelijk was."
 
 
Maar, heeft u vertrouwen in meneer Wang?
“Ik ken hem onvoldoende. Ik weet dat hij enthousiast is. Maar ook ik zoek nog een beetje naar het businessmodel achter de overname. Is de lange termijn filosofie dik genoeg om dit voor elkaar te krijgen?"
 
 
Ik proef een beetje scepsis.
“Ik doorgrond het niet. Dat kan aan mij liggen. We zullen moeten zien hoe het in de toekomst gaat. Misschien haalt hij uit zijn netwerk in China een paar grotere sponsoren. Dan heb je als ADO een gouden greep gedaan. Wie zal het zeggen?"
 
 
U bent een man die houdt van continuïteit. Van vastigheden. Hier is veel onzeker.
“Ik zoek graag naar zekerheden en wil begrijpen waar we mee bezig zijn. Ik ben enigszins huiverig voor avonturen omdat ik niet weet waar het eindigt. Maar ik ben ook niet in charge, dus ik hoef het niet te weten”.
 
 
Waar staat ADO over vijf jaar?
“Ik weet het niet. Het hangt volledig af van het loskomen van geldstromen vanuit een onverwachte hoek. Zo niet, staan we met beide benen weer op vaste Haagse grond. Maar dit moet u ook aan meneer Wang en aan Fontein vragen. Er loopt een aantal sponsorcontracten af einde dit seizoen. De kern is: het stadion moet vol. Dat moet je meer in de regio zoeken dan vanuit China. Maar de grote sponsoren vanuit China zouden voor ADO moeten kiezen in plaats van andere Europese clubs. Ik denk dat het marketingeffect vanuit ADO in Europa vrij beperkt is. Dat is het al van Ajax en PSV. Dus moet je op kleinere schaal werken en in kleinere bedragen denken. Maar misschien ben ik te praktisch. We wachten het rustig af en ik hoop dat het goed gaat."
 
 
Is het een gezonde situatie dat de eigenaar van de club ook voorzitter is van de RvC?
“Dat hoeft niet fout te zijn. Ik heb vanuit mijn werk veel met China te maken. Deze constructie is daar heel normaal. Sterker nog; het is daar onbestaanbaar dat het niet zo is. Daar zit een cultuurelement in. Daar bestaat die keuze niet. Hier wel."
 
 
Bij de laatst gehouden vergadering overhandigde de RvC een overdrachtsdocument aan de nieuwe eigenaar van de club Hui Wang. Wat staat er zoal in?
“Het is een elftal ervaringen en adviezen. Juridisch gezoen is meneer Wang de eigenaar, onze belangrijke boodschap is, dat ADO Den Haag van ons allemaal is. We hebben onder meer volgende passage geschreven ‘ADO Den Haag viert dit jaar haar 110-jarig bestaan. Veel supporters eten en drinken ADO Den Haag, gaan ermee naar bed en staan ermee op. ADO Den Haag zorgt voor zingeving in hun leven. De club zit in hun hart. Kortom: ADO Den Haag mag nooit verdwijnen. We hopen dat u trots bent dat u deel gaat uitmaken van de geschiedenis van onze club. In het licht van het bovenstaande is het ook een grote verantwoordelijkheid. Wij wensen u daarbij veel wijsheid. Wij spreken de wens uit dat de komende jaren voor u en ADO Den Haag buitengewoon succesvol worden."
 
 
Welk gevoel overheerst als u terugkijkt op uw periode?
“Een heel tevreden gevoel. We hebben met veel mensen een enorm moeilijke klus geklaard. De club lag bijna in de afgrond. Iedereen kan trots op ADO zijn. De club is nog steeds een sleeping giant met enorme potentie. Gezien mijn drukke bestaan was ik al eerder van plan om terug te treden uit de RvC. Door de overname heeft dat iets langer geduurd. Nu krijg ik wat meer tijd voor mijn oude hobby hardlopen. Ik sport hij bij Haag Atletiek en heb twaalf keer de marathon gelopen. Vanwege de drukte is dat er de laatste jaren bij ingeschoten. Op 8 maart bij de CPC Loop ga ik de halve marathon lopen. Ik hoop onder de 1.45 minuten te finishen."