volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 18 11 3 4 36
4 VIT 18 8 5 5 29
5 AZA 18 8 4 6 28
6 UTR 18 8 4 6 28
7 VVV 18 7 5 6 26
8 HER 18 8 2 8 26
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 18 5 5 8 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 GRO 18 5 3 10 18
14 ZWO 18 5 3 10 18
15 EMM 17 4 5 8 17
16 EXC 18 4 4 10 16
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 16-02-2015 12:53:00

Fraser: 'Zege van Heracles op Feyenoord gaf vooraf extra druk'


Michiel Kramer was weer van waarde voor ADO den Haag met twee treffers tegen NAC Breda, twee fraaie treffers ook. Na afloop ging trainer Henk Fraser met de verslaggever van Haaglanden Voetbal uitvoerig in op zijn relatie met Kramer, maar ook op de mentaliteit van de Nederlandse sporter.


Tekst: Rob Blankenstein
 
 
Henk, een overwinning met bloed, zweet en tranen, maar wel een verdiende winst!
"Ja, als je kijkt naar alle statistieken die we net nagekeken hebben op onze ADO-site, dan is het duidelijk, dat wij de ploeg waren, die het meeste aanspraak mocht maken op de overwinning. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen, dat we hier en daar wat geluk hebben gehad, meer geluk dan bijvoorbeeld vorige week tegen Dordrecht. Daardoor konden we nu in de wedstrijd blijven, maar aan de andere kant moet ik ook zeggen, dat als zij geen Demy de Zeeuw hadden gehad, ze helemaal niet hadden gescoord."
 
 
Dan zie je, dat zo’n speler toch een duidelijk toegevoegde waarde heeft en van een ander niveau is!
"Ja, maar hoe je het ook wendt of keert, dit zijn wel spelers die een bepaald niveau al hebben gehaald en op basis daarvan een duidelijke meerwaarde hebben. Dit zijn gewoon uitstekende spelers."
 
 
De 0-1, je gaf al aan bij de persconferentie, de wijze waarop die tot stand kwam, irriteert jou mateloos.
"Ja, ik vind dat zo naïef."
 
 
Amateuristisch?
"Nee, want ik heb heel veel respect voor de amateurvoetballers, laat ik dat voorop stellen, maar het is zoals ik het aangaf: gewoon naïef. Het is ook storend, dat het nu al een aantal malen gebeurt, dat we verrast worden bij een ingooi, terwijl je in theorie en trouwens ook in de praktijk een man meer hebt. Dat vind ik storend en dat heeft voor een gedeelte toch te maken met de echte scherpte en de alertheid. Maar aan de andere kant, een ingooi voor ons, die leveren altijd heel snel in, dus misschien moet ik daar aandacht aan schenken en daar misschien wat meer op gaan trainen, want de ingooi op zich, is niet onze sterkste kant."
 
 
Je zei ook dat gevoelsmatig de tik van de 1-2 minder groter was dan die bij de 0-1. Verklaar eens nader.
"Ik vond dat we wel heel goed in de wedstrijd zaten en we voelden dat er meer inzat, ondanks die 1-2 en bij de 0-1, dan weet je dat er nog een heel eind te gaan is. Maar ik vond daar de ploeg nerveuzer op reageren dan op de 1-2, toen waren we eigenlijk bezig om omzettingen te doen om voor de winst te gaan. We wilden met Kramer en Van Duinen voorin spelen met Iakovenko en Eduardo op de vleugels en toen maakten we de 1-1. Op dat moment dachten we misschien moeten we toch even wachten, want er was nog geruime tijd te spelen. Dan krijg je de 1-2 en toen moesten we wel alle risico’s nemen. Vandaag pakken de wissels gewoon goed uit en ik vind ook echt dat we vanaf de zijkant minstens voor de helft deze overwinning op ons conto kunnen schrijven. We hebben wel eens mindere beslissingen genomen en soms moet je jezelf wel eens kietelen, maar ik denk dat we als staf deze overwinning echt samen met de spelers hebben afgedwongen."
 
 
Je hebt zoals bekend een ‘moeilijke’ verhouding met Michiel Kramer, die af en toe spanning oproept, maar hij laat het vanavond toch weer zien!
"Ik moet gewoon eerlijk zijn. Ik heb niet voor niets aan het begin van het seizoen al aangegeven – en toen lachte iedereen mij uit – dat Kramer in potentie een spits is voor Feyenoord, maar ik blijf erbij, als je bij Feyenoord wilt spelen of bij een nog grotere club, dan zijn er ook andere onderdelen in het voetbal waar je aan moet werken. Als je doelpunten maakt, maak je je team altijd sterker en deze man krijgt twee goede kansen en hij verzilvert ze allebei op een schitterende manier. Maar er zijn ook onderdelen in het voetbal, waarbij je je ploeg sterker moet maken, dat je je kopduels moet winnen, dat je de bal vast moet houden en die facetten zijn maar voorbeelden. Daarvan vind ik, dat dat bij hem veel beter moet, als je tenminste denkt aan een grote club als ADO wat straks met de heer Wang gaat gebeuren of als je naar Feyenoord wilt. Nogmaals, als je groter denkt dan moet je meer facetten beheersen. Ik hoef niet alleen Kramer, maar het lijkt wel of ik ook de media moet onderwijzen. Volgens mij lopen jullie lang genoeg mee in de topsport en de voetballerij om te weten dat het onmogelijk is, dat je op je elf-en-dertigste kunt trainen en denkt van het komt zondag wel, want dat is onmogelijk, in elke sport.
 
Tennissers die slaan honderdduizend ballen op een training en zwemsters die maken ik weet niet hoeveel trainingsuren en wij voetballers denken van doordeweeks kunnen we geen punten halen, want die halen we wel in het weekend. En dat begrijp ik, maar doordeweeks moet je wel je basis leggen. Als je droomt en of dat nu Kramer is of Van Duinen of wie dan ook, van een club groter dan ADO, dan moet je veel meer arbeid steken in een aantal zaken. Iakovenko komt hier en is nog geen eens superfit, maar die zie je in het krachthonk en op het veld extra dingen doen en die zie je bij de hersteltrainer extra dingen doen. Ik hoef die man niet te zeggen ‘je moet dat gaan doen’ en dat bedoel ik dus.
 
Voor wat betreft die topsportmentaliteit hecht ik heel veel waarde aan de mening van Robert Eenhoorn (algemeen directeur AZ – red.), die heeft mij aangegeven hoe zijn mentaliteit was, toen hij vanuit Nederland naar Amerika ging. Ik zou bijna zeggen, misschien moeten we met heel ADO – en dat kunnen we misschien regelen met Wang – lekker naar Amerika gaan met z’n allen, dan krijgen we misschien dat gevoel.
 
Maar de andere kant is, als mensen zich aan mij irriteren, is het gemakkelijk. Als jij je irriteert aan mij is het van Henk, je moet lekker je kop houden en dan hou ik mijn kop dicht. Als spelers zich irriteren – en voor mij ben ik positief kritisch – maar als zij vinden dat ik te kritisch ben, is het heel simpel, dan moeten ze op een normale manier zeggen van ‘Henk laat me even met rust, dat doen mijn kinderen ook tegen mij en dan zeggen ze pa hou eens even je kop dicht en dat zeggen ze niet op die manier, maar ze zeggen wel tegen mij, pa nou weet ik het wel en dan hou ik eventjes mijn mond."
 
 
Wat je nu schetst is dat niet inherent aan de huidige tijd en aan de huidige generatie?
"Ik wil jongens niet tekort doen, want ook tegen mij – in mijn tijd – is gezegd van je doet er misschien te weinig aan Henk. Dus misschien word ik gewoon oud, maar ik kan me voorstellen dat mensen als Van Basten – en dan heb ik het over echt grote spelers – zich soms wel eens storen aan het niveau van mensen, waar ze mee moeten werken. Maar ik ben iemand, die altijd het maximale wil halen en er echt alles voor wil laten en dan kan ik soms moeite hebben als mensen denken van ‘ik doe het even lekker rustig aan’, dat past niet bij mij. Maar ik kan me wel aanpassen, maar er moet wel iemand tegen mij zeggen van ‘Henk, ik doe het lekker op mijn manier want dat is ook een mogelijkheid’."
 
 
Voor de wedstrijd was je op de hoogte van de overwinning van Heracles op Feyenoord. Bracht dat nog extra druk met zich mee?
"Natuurlijk en dat gaf ook wel wat teleurstelling, want je bent bezig met heel veel ploegen om daar vandaan te komen. Elke ploeg die wegvalt, dat is er eentje. Dus ik ben tegenwoordig supporter van niet alleen Feyenoord, maar ook van FC Groningen en ook van PEC Zwolle, dus dat geeft alleen maar aan hoe ik en wij als staf en spelers er mee bezig zijn. Maar natuurlijk geeft dat extra druk en voor de wedstrijd proef je een stukje teleurstelling, maar wij moeten het in eerste instantie zelf doen. Maurice Steijn zei ook een jaar geleden hetzelfde ‘wij als ADO moeten het zelf doen’ en dat is ook de realiteit."
 
 
Nog even iets anders. Er was een blessure aan de kant van NAC en Danny Bakker schoot de bal uit en Alberg werd kwaad op Bakker en ‘foeterde’ hem uit. Hoe heb jij dat gezien en ga je Alberg daar nog op aanspreken?
"Ik heb dat inderdaad gezien en zoiets gebeurt in de emotie, maar het is niet goed te praten. Maar Bakker is wel een jongen, die weet dat zoiets gebeurt in de emotie en ik ga er vanuit dat Alberg dat met Danny uitpraat. Ik zal er zelf op toezien, dat dat komende maandag ook tussen die twee uitgesproken wordt en daar twijfel ik ook geen moment aan."