De Telegraaf

Datum plaatsing: 21-10-1973 19:47:00

FC Den Haag-NAC (8-3): voer voor psychologen

Het Schutters bij FC Den Haag, waar NAC een onbegrijpelijk hoge nederlaag leed (8-3), heeft voor het Zuiderpark ook nog een statistische betekenis. Nog nooit zijn daar in één wedstrijd elf doelpunten gemaakt, wel eens tien.

In de Haagse aanval was Kees Storm met drie doelpunten de grote man in een gedenkwaardige wedstrijd, waarin de roodgroenen meer goals fabriceerden dan in negen wedstrijden daarvoor.

Trainer Teunissen was daarover uiteraard bijzonder tevreden. Vooral over de manier, waarop de doelpunten tot stand kwamen. Zijn spelers waren het er ook over eens. Dat het nu de goede kant begint uit te gaan. "Deze zege". zei Teunissen. "zal ertoe bijdragen met de elf punten, welke wij nu hebben plus een positief doelgemiddelde, dat alles nu wat meer verteerbaar zal zijn voor degenen die zich met het gewijzigde concept niet konden verenigen.

Wat de jonge spelers in de voorhoede van Den Haag hadden, een surplus aan inzet, miste NAC in hoge mate. De beste vergelijking is te maken tussen Vreysen van NAC en Swanenburg. Twee jeugdige talenten, van wie de laatste door zijn beweeglijkheid de volle attentie opeiste van de NAC-defensie. Het moreel was bij de Bredanaars heel erg aan de zwakke kant. Er volgde wel herstel na het eerste doelpunt, dat Storm met een goede kopbal maakte in de 14e minuut, want direct na de aftrap maakte Dierickx met een afstandschot via de binnenkant van de paal de gelijkmaker: 1-1.

Tot zover had trainer Wullems gelijk, toen hij na afloop duidelijk teleurgesteld opmerkte dat hij van huis was gegaan in de stellige overtuiging dat er tussen deze beide ploegen weinig krachtverschil was. Een paar ongelukkige momenten vlak voor de rust. waaruit twee goals ontstonden door Van Vliet en Storm (de derde met een buitenspelluchtje eraan) deden iets knappen bij de Bredanaars. die na een half uur spelen de geroutineerde Frans Vermeulen verloren. Het is niet zijn oude blessure, welke hem parten heeft gespeeld. Hij vertrapte zich bij een sliding en kreeg last van zijn enkelbanden. "Om niet te forceren ben ik eruit gegaan", vertelde Frans

In de tweede helft begon de Haagse scoringsmachine op volle kracht te werken. Het ging tegen de ontredderde Bredase verdediging van een leien dakje. Swanenburg maakte in de 54e minuut voor Van Vliet het bedje op: 4-1 en tussen de 61e en 65e minuut rinkelde de bel drie keer. De Zoete knalde eerst van ver onhoudbaar voor Jan de Jong in, die overigens niet zijn beste dag had. Daarna gaf Bakker onnodig een strafschop weg! waardoor Mansveld het halve dozijn kon volmaken en na een ongelooflijk hard schot van Korevaar kreeg de ingevallen Bouman de bal zo ongelukkig op het hoofd, dat hij in eigen doel kopte.

Vier minuten later kreeg Bouman van Quaars toch nog de gelegenheid om de achterstand terug te brengen tot 7-2. Goed tien minuten later kwam dan de hattrick van Storm na puntgaaf aangeven van Bres, die ook een groot aandeel had in de beweeglijkheid van de snelle Haagse voorhoede. Bouman liet even voor tijd een totaal falende Van Rooy het derde tegenpunt maken. Daarna kon trainer Wullems dan zeggen dat hij er niets van begreep. "Wij kunnen alles of niets" zei hij en vond voorts deze wedstrijd voer voor psychologen.