Datum plaatsing: 17-01-2015 22:47:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag ook niet voorbij Cambuur Leeuwarden

ADO Den Haag heeft weinig aan zijn trainingskamp gehad. In een koud Forepark wist het geen moment te overtuigen en mocht het blij zijn dat het een punt overhield aan de confrontatie met de sterke formatie uit Friesland.

Het stadion was redelijk vol gelopen voor de ontmoeting met Cambuur en die konden er direct eens goed voor gaan zitten. Vanwege het ontbreken van Kramer had Fraser voor een 4-4-2 formatie gekozen met Schet en van Duinen in de aanval. Van Duinen mocht dus weer eens in het midden beginnen en had weinig tijd nodig om duidelijk te maken dat dat zijn favoriete positie is. Na 26 seconden frommelde hij zich langs zijn verdediging en schoot knap langs de keeper: 1-0.

Dat beloofde heel wat, maar dat bleek toch anders uit te pakken. Gedurende de eerste helft kantelde de wedstrijd steeds meer naar de formatie uit Leeuwarden. Het moet gezegd: er zit heel wat meer voetbal in die (goedkope) formatie dan in het huidige ADO Den Haag. Cambuur combineerde er lustig op los, ging voor balbezit en probeerde met aanvallend voetbal het ADO moeilijk te maken. Snel opjagen bij balverlies en aanvallend wanneer mogelijk. Eigenlijk zoals 'wij' ons haagse team natuurlijk graag zien.

Vandaag zagen we het helaas de tegenstander doen. ADO creeerde niets. Het balbezit daalde naar een minimum en ADO concentreerde zich op de uitbraak en de counter. En ook dat lukte maar karig. Kevin Jansen speelde een heel slechte wedstrijd, net als Zuiverloon. Het moet gezegd: heel veel kansen kreeg Cambuur ook niet. Balbezit is leuk, maar leidt niet vanzelfsprekend tot doelpunten. Cambuur viel dus zonder veel succes aan en ADO probeerde zonder veel succes op de counter te loeren. Tot Cambuur ineens een tandje bijzette. Eerst hield Hansen nog een hard schot in de korte hoek tegen, maar twee minuten later belandde de bal pardoes bij Obeche die rustig inschoot: 1-1.

Maar vanavond was zo'n avond waarin alles mee zat: nog geen minuut later stond het alweer 2-1. Eerst brak Schet door en scoorde bijna, maar daarna was er een gekraakt schot die per ongeluk bij Alberg belandde en die rustig de 2-1 aantekende. Met deze stand werd de rust ook gehaald.

In de tweede helft kabbelde de wedstrijd verder. ADO zette niet door, liet Cambuur komen en hoopte er het beste van. Het lukte ADO dus wel om het gevaar uit de 16 meter weg te houden, maar verder zat er totaal geen visie of voetballend idee achter de spelwijze. ADO kreeg nog een enorme kans op de 3-1. Uit een lange bal van Wormgoor liep van Duinen weg en kwam één op één met de onzeker spelende keeper te staan. Hij koos voor de korte hoek, maar schoot de bal centimers naast.

Na zo'n 65 minuten werd duidelijk dat Cambuur toch echt niet van plan was met een nederlaag van het veld te lopen. Steeds duidelijker werd voelbaar dat de gelijkmaker eraan kwam. Toch koos Fraser niet voor een wissel, hij hoopte de overwinning over de streep te trekken met zijn basis. Dat lukte niet. Net na de start van het haags kwartier scoorde Cambuur de verdiende gelijkmaker.
Daarna zag Fraser wel reden om te wisselen, maar was het geloof van onze ploeg al weg. Zij streden enkel nog om verlies te voorkomen. Dat lukte dan in ieder geval nog, maar het was al met al een zeer teleurstellende avond.
Met wedstrijden tegen GA Eagles (uit),  Feyenoord (uit) en FC Twente (thuis) gaat het nog een hele klus worden op punten te sprokkelen.

Aan de hand van van vanavond is er weinig hoop op een verandering in vergelijking met voor de winterstop. Laten we hopen dat het anders zit.