volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
nrc

Datum plaatsing: 07-01-2015 09:40:00

Hopen op de Wangbetaler


De Chinees Wang Hui zou voetbayclub ADO Den Haag kopen. Maar het geld is nog steeds niet overgemaakt.

De huidige eigenaar Mark van der Kallen hopen, maar niet plan eeuwig te wachten.


Door Fabian van der Poll

Ja, ook hij moet lachen om de grappen die worden gemaakt over de Chinese zakenman die de rekening niet betaalt. Welke is blijven hangen? Mark van der Kallen denkt even na en moet dan grinniken. „Wang Hui de Wangbetaler. Die vind ik leuk."

Aldus de Haagse ondernemer die sinds juli is verwikkeld in misschien wel de opmerkelijkste deal in zijn zakelijke carrière: de verkoop van voetbalclub ADO Den Haag, waarvan hij 98 procent van de aandelen bezit. Opmerkelijk in twee opzichten. Enerzijds omdat hij de club verkoopt aan een buitenlandse investeerder, wat in Nederland eerder alleen bij Vitesse is gebeurd. Anderzijds omdat diezelfde koper al maanden het verkoopbedrag niet beeft overgemaakt. Hoeveel wil Van der Kallen niet zeggen - "meer dan 8 miljoen euro" - maar het had ai op zijn rekening moeten staan.


In het Rljswljkse kantoor waar hij meerdere (auto)bedrijven leidt, vertelt Van der Kallen over het eigenaarschap van ADO. Hoe de club sinds zijn betrokkenheid is opgekrabbeld en dat het daarom tijd is voor een stap voorwaarts. Dat bij gelooft dat de nieuwe eigenaar Wang Hui oprecht van plan is om ADO naar het linkerrijtje te loodsen. Maar dat zijn geduld langzaam opraakt, nu het inmiddels een half jaar geleden is dat de overeenkomst werd ondertekend.

Een hoofdpijndossier? Dat niet. Maar het liefst praat bij zo min mogelijk over de financiële afwikkeling. Valt er iets te melden? "Nee, want ik weet niet hoe het zit. Het enige wat meneer Wang hoeft te doen is op de transactieknop drukken. Eén ding heb ik wel geleerd: als een Chinees niet doet wat bij heeft voorgenomen, is dat een mission impossible. Dan verdwijnen ze, duiken ze onder. Gezichtsverlies is onacceptabel, dus dan ben je er gewoon niet."


Hij wilde alleen helpen

Als er contact is met Wang verloopt, dat via de algemeen directeur van ADO, Maarten Fontein. In overleg met Wang heeft Van der Kallen de voormalige bestuurder van Ajax en Unilever aangesteld wegens diens werkverleden in China. Fontein wist daarom ook dat transacties met China lang kunnen duren door de strenge overheidscontroles. Al gaat het nu wel  erg traag.

De directeur van ADO zat op 9 en 13 december nog om de tafel met Wang, in Spanje en op Schiphol. Desgevraagd spreekt Fontein van "zeer constructieve gesprekken over de rol van ADO in het toekomstig concept en Wangs visie om voetbal in China te ontwikkelen". Alleen: "We hebben geen specifieke datum van betaling gehad, wel dat de goedkeuringsprocedure en betaling binnen afzienbare tijd zouden plaatsvinden."
Daar moet Van der Kallen dan maar van uitgaan. Goede trouw, verpakt in fraaie verhalen over sponsordeals met Chinese bedrijven, betere prestaties en mogelijke stadionuitbreiding. "Als ik dat hoor en de feiten bekijk, kan ik alleen maar denken grote klasse, moeten we doen", zegt de huidige eigenaar ADO. "Wat Wang van plan is, kan en wil ik niet doen."


Want laat duidelijk zijn: de zakenman die in zijn kantoor wordt omringd door kleurrijke schilderijen van Jan Cremer heeft in Den Haag nooit een rol beoogd zoals die van de steenrijke Rus Roman Abramovitsj bij bet Londense Chelsea: een suikeroom die prestige geniet omdat bij een modale ciub omtoverde tot topteam.
Nee, Van der Kallen wilde alleen helpen toen bij in 2008 betrokken raakte bij ADO. Mede op verzoek van een vriend die de noodklok luidde.
Wat Wang van plan is. kan en wil ik niet doen,zegt ADO-eigenaar Mark van der Kallen


"Het ging zo verschrikkelijk niet goed. ADO was net gedegradeerd naar de eerste divisie en verloor per duel 300.000 a 400.000 euro. Er was begroot dat de ciub in bet nieuwe stadion een omzet van 11 miljoen euro kon genereren. Mede door de degradatie werd dat 7 miljoen, terwiji de kosten 16 miljoen bedroegen."Geel Groene pyjama
Samengevat: het was een puinzooi, inclusief de welbekende lijken in de kast. En om er nog een cliché bij te balen: Van der Kallen gaf eerst één vinger (lees advies), daarna pakten bestuurders en zelfs burgemeester Wim Deetman zijn hele band (geid).

Zij wilden aanvankelijk alleen horen hoe bij er tegenaan keek. Hij was immers de zakenman die er bekend om stond dat bij kwakkelende (auto)bedrijven liet opbloeien. Opkopen en oppoetsen. Zoals hij als begin dertiger deed met Opeldealer Riva in Den Haag. was het eerste bedrijf dat hij kocht, nadat hij onder meer had gewerkt op de afdeling kredietverlening van een grote bank. Op dit moment houdt bij zich bezig met vastgoed en bezit bij meerdere autobedrijven.En ADO dus. Van der Kallen: "lk had natuurlijk kunnen zeggen: ik doe het niet. Maar er was geen alternatief ais ik niet zou instappen. Ik was ook maatschappelijk gedreven, en dat bén ik nog steeds. Een voetbalclub is een instrument waaraan zoveel mensen plezier ontlenen. Ik dacht: ADO zal niet voor niets op mijn pad komen."Nobele woorden van een man die naar eigen zeggen altijd bet beste met de club voor had. Hij een profiteur, zoals soms wordt beweerd?

"Allemaal kinnesinne, zwartmakerij. Ik beb er nog geen euro aan verdiend. Het is eerder andersom."

 

Hij onderhoudt zakelijke banden met de club, maar wat voor belang heeft hij  er bij als spelers in te dure leaseauto's van zijn bedrijf rijden?
"Dat kost me aan de andere kant weer geld. Ik stoor me juist aan bedrijven die niet willen samenwerken op basis van gunstige condities voor ADO. Ais sponsor moet je aan de club denken. Daarom namen we ook afscheid van de cateraar in bet stadion, die geen inkomsten afdroeg. Dat contract is ontbonden en inmiddels heeft ADO een eigen horecabedrijf waarbij alle baten voor de club zijn."Hij sliep dan nooit in een geelgroene pyjama, maar noemt zichzelf toch een clubman. Iemand die trots is dat ADO sinds drie jaar weer winstgevend is en die nog na geniet van het jaar waarin coach John van den Brom Europees voetbal bereikte. Waarin zowel uit tegen PSV als Ajax met 1-0 werd gewonnen. Nog kan bij om ze gniffelen, de sip kijkende bestuurders van Ajax. Heerlijk.Hij zal toch doen wat hij zei?

Dat ADO nu een gezonde club is met groeimogelijkheden heeft Van der Kallen doen concluderen dat zijn doel is bereikt. Sportief kan hij niks meer betekenen, terwijl een vermogend man als Wang Hui meer middelen beeft. "Ik kan me er ai op verheugen dat ADO straks beter presteert. Die Chinees wil de club echt naar een hoger pian tillen."Voelt het niet alsof bij zijn dochter uithuwelijkt aan een vreemde nu het zo'n soap is geworden?

Na een stilte: "Dat bij nog niet heeft betaald, maakt  het minder leuk. Maar als hijij betaalt, zal hij toch doen wat hij heeft gezegd, want daar heeft hij toch belang bij?"Van der Kallen benadrukt dat de wereld gewoon doordraait, mocht de deal afketsen. Mogelijk dat hij met anderen zaken kan doen, en anders verandert er niks. Hoelang hij nog wacht? Zucht. Wéér die vraag. "Niet oneindig in elk geval. 31 januari bestaan we 110 jaar. Dat lijkt me een mooi  feestje."

Is dat indirect de een deadline?  "Nee, dat zeg ik niet. Maar langer gaan we niet wachten. Eind januari zit Wang op de bok of hij is weg."