volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 14-12-2014 15:57:00

Henk Fraser: 'We roepen het over ons af dat supporters geirriteerd raken'


ADO liet zaterdagavond in het Kyocera Stadion weer na om stappen omhoog te maken. Tegen Excelsior keek de ploeg tegen een 0-2 achterstand aan, maar wist nog voor de pauze tot 2-2 terug te komen. Na de thee mocht de thuisploeg blij zijn, dat Excelsior op diverse momenten verkeerde keuzes maakte.


Een gesprek na afloop met ADO-trainer Henk Fraser.
 
 
Tekst: Rob Blankenstein
 
 
Wat ging er niet goed tegen Excelsior?
"Onder meer geven we goals weg waar duidelijke afspraken over zijn gemaakt en dat betekent wel dat je er weer achteraan moet lopen."
 
 
Je had goede zaken kunnen doen, nu de resultaten van de andere wedstrijden bekend zijn!
"Klopt, maar dat geldt niet alleen voor vanavond, maar volgens mij ook voor Heracles uit, want toen hadden we ook een sprong kunnen maken. Juist de wedstrijd van nu, waarvan je van te voren weet, dat je een goed resultaat kunt behalen, is het ook niet gelukt."
 
 
Martin Hansen zei zojuist in een interview, als je uit niks wint en je weet zoals vanavond ook niet te winnen, dan hebben we echt een heel groot probleem en dan maak ik me ernstig zorgen. Deel jij zijn mening?
"Het zou raar zijn, zonder het nu af te schilderen als paniek, om te zeggen dat we niet in de problemen zitten en ons dus zorgen moeten maken. We halen op dit moment niet de punten, die we wel moeten halen. Dat is inderdaad een reden om je zorgen te maken en goed na te denken hoe we dat proces kunnen beïnvloeden om het tij te doen keren."
 
 
Heb jij het antwoord daar al op en zie jij punten waaruit jij vertrouwen kunt putten?
"Natuurlijk wil je de punten halen en geef je zaken aan, onder meer via videobeelden. Dat zijn zaken die je kunt beïnvloeden, maar de factor voorzichtigheid en hier en daar zelfs angst en ook het initiatief niet nemen, dat werkt dodelijk. Het is vaak moeilijk onder die omstandigheden lef te tonen en nogmaals het is heel gemakkelijk praten voor jullie als pers en voor mij als trainer. Maar ik heb het ook zelf ondervonden als speler, dat het echt heel zwaar is om dat te doen keren, maar je speelt bij een club als ADO Den Haag, zoals ik ook bij een volksclub heb mogen spelen. Dan weet je dat je keihard moet blijven werken en dat dat de basis is. Dat zullen we ook blijven doen en dat doen de jongens ook, dus dat is het enige antwoord. We blijven bikkelen en werken aan verbeterpunten. Een goal tegen krijgen uit een spelhervatting, dat is redelijk frustrerend en meer confronterend kan het niet zijn als we maandag de beelden laten zien. Zoals Bruins, die weinig in de weg wordt gelegd, Kristensen die niet meeloopt, dat zijn maar een paar voorbeelden."
 
 
Zak je dan op de bank er niet figuurlijk gesproken doorheen?
"Ik moet zeggen, in het verre verleden heb ik mijn hand gebroken omdat ik tegen een houten deur sloeg, dus dat soort zaken doe ik niet meer. Maar ik ga niet ontkennen, dat ik na die 0-2 het plexiglas in de dug-out er wel heel aantrekkelijk uit vond zien."
 
 
Binnen vijf minuten kom je terug tot 2-2, dan ga je toch met een beter gevoel de rust in en dan verwacht je ook wat van die tweede helft. Dan moet het toch erg frustrerend cq. teleurstellend zijn wat er dan door jouw ploeg na de rust gebracht wordt, als je het hebt over het creëren van kansen.
"Helemaal mee eens. In eerste instantie voetbalden we van achteruit en de eerste tien minuten was best aardig. Dat is ook iets wat we gaan bespreken, dat om een onverklaarbare reden we opeens weer de lange bal gaan spelen. In die fase was het zeker nog niet nodig, want dan ben je nog bezig om de tegenstander uit elkaar te spelen. En dat lukte volgens mij in de beginfase aardig en daarna gaan we weer posities half innemen en de afvallende bal was voor Excelsior en daar ontstond ook de 0-1 uit. In de tweede helft, moet ik eerlijk zeggen, dan kiezen we er ook voor om de lange bal te spelen omdat we ook gezien hebben – vorige week toen Excelsior tegen Feyenoord speelde – dat Excelsior moeite heeft met die lange bal. Hun trainer werd volgens mij ook kwaad omdat de bal twee meter naar binnen was, waardoor wij een betere positie hadden in zijn ogen en dat kon ik me best wel voorstellen, want we wisten ook dar daar wat te halen viel, maar dan moet je ook echt de wil, de overtuiging en de drive hebben omdat af te dwingen."
 
 
Mis je dat dan bij het merendeel bij je spelers?
"We missen wel de overtuiging en ik moet zeggen dat ik dat nog niet echt kan plaatsen. Of dat nu een gebrek aan lef is, dat weet ik niet, maar er zijn nog veel dingen om in te vullen."
 
 
Na de rust zie je toch dat Excelsior – overigens gelukkig voor ADO – in een aantal situaties de verkeerde keuzes maakt, waarbij jouw ploeg nogal wat ruimte weggaf. Dat moet jou toch ook zorgen baren?
"Natuurlijk, maar als ik heel eerlijk moet zijn, denk ik wel dat dat een logisch beeld is, want elke ploeg die geforceerd – en dat doen wij op dit moment – op zoek gaat naar de winst, is kwetsbaar. Gelukkig voor ons heeft Excelsior dat niet goed afgestraft, maar ik denk dat tegen grote ploegen een uitslag van 0-3 of 0-4 niet vreemd was geweest. Dus dat is ook reden te meer waarom ik teleurgesteld ben in deze wedstrijd. Uiteraard kan ik nu niet als trainer van ADO praten over andere ploegen, maar nogmaals ik denk dat wij er meer uit moeten kunnen halen tegen ploegen die dicht bij ons in de buurt staan en daar was Excelsior er één van."
 
 
Wat heeft deze wedstrijd jou nu geleerd?
"Een hoop en het is opgeslagen op die harde schijf. Maar ik moet het nog verwerken en uitwerken. We hebben komende vrijdag een half seizoen achter de rug en het is duidelijk dat je dan de zaak evalueert in z’n totaliteit en dat geldt zowel voor mijzelf als voor de spelers. En de club moet dat doen over mij als trainer en daar vandaan moeten we weer verder."
 
 
Waar put jij dan nog het vertrouwen uit, richting komende vrijdag, als je op bezoek gaat bij Heerenveen?
"Ik denk dat – hoe je het ook wendt of keert – met 0-2 achter komen in je eigen stadion, terwijl je goed begint, je het daarna over jezelf afroept. Maar dan de veerkracht tonen en dat moet ik ze dat ook wel weer nageven, daar haal ik wel het positieve uit. Dat we weliswaar, in de te korte momenten, heel goed kunnen voetballen, maar we roepen – zoals gezegd – wel een aantal zaken over onszelf af, want als je zelfs bij spelhervattingen dat soort kinderachtige doelpunten tegen krijgt, dan is het vechten tegen iets wat heel zwaar is. Maar ik moet ook zeggen, dat ze kei en keihard trainen en ze doen echt hun best, maar we hebben het op dit moment gewoon even moeilijk. En nogmaals het is voornamelijk het wisselvallige wat ons vooral nekt en niet alleen over het gehele seizoen, maar ook in bepaalde wedstrijden."
 
 
Tot slot, de spelers lopen na afloop hun rondje en krijgen van de supporters te horen: ,,Schaam je dood, schaam je dood”. Kun je je daar iets bij voorstellen?
"Ik vind wel…....………"
 
 
Laat ik het anders formuleren: jij zegt mijn spelers hebben keihard gewerkt, op de supporters komt dat blijkbaar heel anders over!
"Ik praat altijd over trainingen, dus alles bij elkaar, maar ze hebben wel degelijk hard gewerkt. Maar ik kan mij voorstellen, dat supporters zo reageren. Ik voel mij al gefrustreerd, dus laat staan de supporters en dat is ook logisch. Ik vind, dat ze van ons mogen verwachten en van mij en van iedereen in z’n totaliteit, dat we meer moeten kunnen brengen in dit soort wedstrijden waarin tegenstanders niet het niveau Ajax hebben, maar gelijkwaardig zijn aan ons. Dus dat betekent dat wij het over ons afroepen, dat de supporters daar geïrriteerd over raken. We kunnen beter en we moeten ook beter, maar dat is duidelijk."