volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 08-12-2014 12:41:00

ADO Den Haag trainer Fraser na duel bij PEC Zwolle: 'Waar houdt het op?'


De Haagse trainer Henk Fraser moet toch gek worden van zijn eigen spelers. Wetende dat ze wel degelijk strijd kunnen leveren, zoals de tweede helft tegen Ajax vorige week.


Maar op bezoek bij PEC Zwolle laten de spelers het weer volledig afweten. Ondanks de vooraf gekregen gedetailleerde informatie over de tegenstander.
 
 
door Glenn Duijzer
 
 
Eigenlijk liet Henk Fraser dat al na dertig minuten merken, toen hij een tweetal wissels doorvoerde. Er kwamen op dat moment veel meer spelers in aanmerking voor een wissel. Zo gaat een week voorbereiding binnen een half uur de prullenbak in. Het vizier op Excelsior, wederom een all-or-nothing wedstrijd.
 
 
Je wisselde na een half uur Kristensen en Gehrt, maar hoeveel had je er willen wisselen?
"Even nadenken, ik denk dat het er vier of vijf waren."
 
 
Je wachtte tot de dertigste minuut voordat je wisselde, maar na hoeveel minuten had je al door dat je moest wisselen?
"Na een minuut of tien eigenlijk al. Maar ik heb de spelers de tijd gegeven om zich te herpakken. Vandaar dat ik twintig minuten daarna pas gewisseld heb."
 
 
Bij de collega’s van het AD las ik dat je twijfelde over de inzet Ebuehi op de backpositie. Heb je achteraf geen spijt dat je toch niet voor hem hebt gekozen?
"Nee, achteraf heb ik niets mee. Achteraf heb je misschien spijt van je keuzes, maar die keuzes maak je wel overwogen. Ik had namelijk gekozen voor de ervaring. Je kunt achteraf altijd een plan hebben dat beter was, maar daar heb je niets meer aan. Vooraf maakten we de keuze voor het dynamisch handelen van Jansen en Kristensen op het middenveld. Een sterk roulerend middenveld van PEC kun je ook met positiespel opvangen en dan kies je logischerwijs voor ervaring. Dat was niet de belangrijkste reden, moet ik je eerlijk zeggen. Je moet ook het juiste gevoel hebben bij een speler. Het gevoel dat Ebuehi er al helemaal klaar voor was in zijn hoofd en qua lichaamstaal op de training was er niet. Dan kies ik voor vastigheid, voor zekerheid en dan kom je uit bij ervaring."
 
 
Terug naar het eerste half uur. Er stonden diverse malen meerdere spelers van PEC vrij en ongedekt. Werd je verrast door deze opstelling van PEC?
"Nee, we wisten precies wat we konden verwachten. Dat hebben we vooraf ook aangegeven aan de spelers. Maar er zit schijnbaar een verschil tussen de afstanden van wat wij laten zien in een presentatie en wat er daadwerkelijk op het veld gebeurt. Je kunt het wel aangeven, want het staat in de wedstrijdbespreking dat PEC met een sterk wisselend middenveld speelt. Dat Thomas naar binnenkomt, dat de backs opkomen. Maar daar moet je dan in het veld wel geestelijk toe bereid zijn."
 
 
Als je kiest voor de ervaring, dan zou je juist van die ervaren spelers verwachten dat zij het oppakken?
"Daarom kiezen we ook voor die ervaring. Dat is in principe een zekerheidje."
 
 
Je kiest voor de ervaring en wordt alsnog overlopen…
"Dat heeft met een aantal factoren te maken. Eén daarvan is communiceren en elkaar willen coachen. Dat is een wezenlijk onderdeel van het spelletje. Dat doen we niet in de beginfase en ben ik genoodzaakt om over te stappen naar vastigheden, zoals het volgen van de tegenstanders. Ik kies voor Houtkoop en Van Duinen. De middenvelders zijn hierbij verantwoordelijk voor hun directe tegenstanders. Een ander voorbeeld waarbij het misging, was na rust. Alberg stond veel te ver weg van Rienstra. Moet ik bij elke volgende presentatie ook nog uitleggen wat volgen betekent? Volgen betekent ook echt volgen en op één meter dekken en niet op zes meter! Waar houdt het op?"
 
 
Er klinkt iets van moedeloosheid in je stem?
"Nee, nee, ik ben niet moedeloos. Ik ben wel geïrriteerd. Absoluut. Ik ben niet iemand, die last van stress heeft en ik ben geen opgever. Ik kan wel opgefokt raken, echt geïrriteerd zijn. Ik ga niet ontkennen dat ik me nu zo voel. Ik moet wel uitvogelen hoe we van het wisselvallige afkomen, want we kunnen het wel. Dat hebben we bewezen in de tweede helft tegen Ajax, met tien man tegen NAC en Feyenoord. Maar we falen daar ook wel eens hopeloos in, zoals de wedstrijden tegen Almere en Vitesse. En wat mij betreft ook in de beginfase van deze wedstrijd."
 
 
Ook kijken naar positieve punten, zoals doelman Hansen?
"Ik denk dat Hansen zeker een aantal goede reddingen heeft verricht."
 
 
En Kanon, die met elk lichaamsdeel probeert een voorzet te onderbreken. Is dat de mentaliteit die je zoekt?
"Als ik dan een Meijers zie voetballen, daar zit wel gedrevenheid, concentratie en focus in. Alles wat een voetballer goed maakt. We hebben nu te maken met een aantal spelers die hun wedstrijden kiezen. Als je dromen hebt om bij een topclub terecht te komen, dan kun je niet je wedstrijden kiezen."
 
 
Wat vond je van je twee invallers, Ebuehi en Houtkoop?
"Ik denk dat ze naar hun niveau hebben gepresteerd, daar kan ik nu niets op aanmerken. Ik moet echter nog wel de beelden terugkijken. Daar heb ik straks in de bus de tijd voor."
 
 
Het is jammer dat je het goede gevoel van de wedstrijd tegen Ajax niet kan doortrekken richting Excelsior. Je moet nu weer helemaal opnieuw beginnen. Weer een wedstrijd met enorme druk, weer een wedstrijd die je moet winnen.
"Dat klopt, maar we hebben nu alweer een aantal van dit soort wedstrijden gespeeld. Daar hebben we al wat ervaring in. Dat zou je kunnen zien als een goed punt! De ervaring om elke twee weken een finale te spelen."
 
 
Kevin Jansen is voor het duel tegen Excelsior geschorst naar aanleiding van zijn gele kaart. Er waren weer teveel gele kaarten voor ADO-spelers. De fout lag niet bij de scheidsrechter..
"Ik vond Blom gewoon goed fluiten. De kaarten zijn in relatie tot de spelregels terecht gele kaarten. Maar ik maak mij wel zorgen over die regels. Sommige kaarten zouden in het mannelijke Europese voetbal niet worden gegeven. En dat is toch waar wij als Nederland naar terug willen, dat Europese niveau. Ik heb het dan niet alleen over onze gele kaarten, maar in het algemeen. Wij zijn in Nederland wel heel erg voorzichtig en geven te snel geel. Ik denk dat scheidsrechters vandaag de dag onder net zoveel druk staan, als wij trainers. Eén foutje en ze worden direct een divisie lager geplaatst. Dat is ook niet goed. We hebben dit seizoen al een aantal goede scheidsrechters gehad met Liesveld en Blom."
 
Ik denk dat Blom Michiel Kramer nog van een rode kaart afhoudt. Tegen het einde van de wedstrijd nam hij een bal met de hand mee en Blom gaf voordeel voor Kramer. Iets later gaf hij wel aan dat Kramer z’n armen laag moest houden. Dat zou Kramer z’n tweede gele kaart geweest zijn.
"Dat vind ik juist goed, een scheidsrechter moet juist een wedstrijd kunnen aanvoelen."
 
 
Maar daar kan hij weer voor gestraft worden?
"Dat bedoel ik met die druk. Maar ik zie bij ons ook weer een speler invallen met witte sokjes, terwijl bij iedereen toch duidelijk moet zijn wat de regels zijn."