volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-12-2014 11:38:00

20 oktober 2013, de dag dat alles misging


ADO Den Haag moet zondag weer naar Zwolle


ADO Den Haag kan na het verrassende gelijkspel tegen Ajax (1-1) eindelijk eens afrekenen met de enorme wisselvalligheid. Daarvoor is een goed resultaat zondag in Zwolle tegen PEC vereist. Maar goede herinneringen hebben de Hagenaars niet aan die trip. Het werd vorig seizoen 6-1. De dag dat alles mis ging.
 
 
 
Door Daniël Dwarswaard
 
 
Lex Schoenmaker, clubicoon en technisch adviseur van ADO Den Haag, stapt als eerste uit de spelersbus die net is geparkeerd naast het oude Zuiderparkstadion. Voor hem staan boze supporters die tekst en uitleg willen over wat er deze zondagmiddag is gebeurd. ADO wordt weggespeeld door PEC Zwolle en verliest met 6-1. Ook voormalig trainer Maurice Steijn, die dan al onder vuur ligt, stapt naar buiten. Net als uiteindelijk de gehele spelersgroep. In groepjes wordt gepraat over de situatie van de club, rellen blijven uit.
 
 
Schoenmaker nu over die 20ste oktober van 2013. "Ik ben blij dat ik nog altijd met de selectie meereis naar de wedstrijden. Tja, dan heb je de lusten en de lasten. Dus moet je er ook in slechte tijden staan. Uiteindelijk nam iedereen zijn verantwoordelijkheid. Ik heb dit natuurlijk wel vaker meegemaakt bij de club. Leuk is het nooit. Het gescheld is niet fijn, maar ik vind dat je het gesprek met boze supporters nooit uit de weg moet gaan."
 
 
Zeker niet na de wanvertoning van toen in Zwolle, meent Schoenmaker. ADO Den Haag begint gek genoeg nog goed aan de wedstrijd, maar na de eerste tegentreffer gaat het halverwege de eerste helft compleet mis. Dan staat Martijn de Zwart al op het doel. De derde keeper moet invallen omdat Gino Coutinho al snel geblesseerd is geraakt en tweede doelman Robert Zwinkels al kampte met een blessure. Dat het niet de middag van ADO zou worden was misschien al te merken aan de manier waarop Coutinho van het veld werd ‘gedragen’. De brancard waarop die keeper ligt, breekt namelijk. Hij wordt van het koude veld gesleept.
 
 
Ook voor De Zwart wordt het uiteindelijk een pijnlijke middag. Hij oogt onzeker, maar dat komt ook omdat de rest van de ploeg hem weinig steun biedt. "Ze kwamen op een gegeven moment echt van alle kanten op mij af", zegt de keeper die afgelopen zomer ADO moest verlaten en nu voor zijn oude amateurclub Quick Boys speelt. Een aanbieding van RKC was financieel te riskant. Nu is De Zwart naast amateur-doelman ook weer inkoper van bloemen.
 
 
"En daarom ging ik ook fouten maken", vervolgt De Zwart. "Nee, dat was geen leuke middag. PEC kreeg heel veel ruimte. En ja, daar weten die gasten wel raad mee. Zwolle was toen al een goede ploeg." Die ruimte kreeg Zwolle inderdaad. ADO Den Haag hanteerde toen onder Steijn nog een andere speelstijl dan nu. Het centrale duo van die middag, Tom Beugelsdijk en Danny Bakker, verdedigde met meters ruimte in hun rug.
 
 
De vraag is of de meer compacte speelstijl van nu wél succes in Zwolle oplevert. Juist nu de ploeg van trainer Ron Jans opnieuw in uitstekende vorm verkeert. Afgelopen weekend werd Excelsior nog weggespeeld met 0-5. Fraser noemt PEC één van de best voetballende ploegen van Nederland. "Natuurlijk kun je PEC en Ajax nooit met elkaar vergelijken. Maar qua voetbal komt Zwolle heel dicht in de buurt."
 
 
Na de opsteker tegen Ajax (1-1) met karaktervol spel is de wedstrijd van zondag een nieuwe kans om eindelijk eens af te rekenen met de ongekende wisselvalligheid die de ploeg, net als vorig jaar overigens, teistert. Want voor je het weet, moeten de trainers en spelers de bus weer uit om tekst en uitleg te geven aan boze fans.