volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 01-12-2014 17:02:00

Fraser: 'Soms krijg je het gevoel dat er met twee maten gemeten wordt'


ADO Den Haag pakte in het Kyocera Stadion een dik verdiend punt tegen Ajax. De Amsterdammers vergaten voor rust het duel in het slot te gooien en kregen na de doelwisseling die rekening gepresenteerd.


Trainer Fraser was na afloop tevreden met het punt, maar had toch een kanttekening naar aanleiding van de twee wissels die Ajax bij een hoekschop voor ADO Den Haag pleegde.
 
Tekst: Rob Blankenstein
 
 
Henk, was jij niet verbaasd over de dubbele wissel bij Ajax vlak voor tijd?
 
,,Als ik luister naar de verklaring van Frank (de Boer – red.) tijdens de persconferentie, dan klinkt dat heel logisch. Hij weet dat Van der Hoorn in principe een betere kopper is dan Moisander en hij gaf ook aan, dat Moisander een goede wedstrijd speelde. Maar ik vond wel, dat wij in die fase wat opportunistischer gingen spelen, wat onder meer resulteerde in die geweldige kans voor Zuiverloon en die had er natuurlijk in gemoeten. Dus kon ik het me achteraf wel voorstellen, waarom hij die wissels pleegde. Dat was wel opvallend, maar zijn uitleg was wel heel duidelijk.”
 
 
Wat vond je achteraf van zijn beslissing?
 
,,Ik denk dat de gelijkmaker al een tijdje in de lucht hing. Zij lieten ons leven en dan met name de kans van Van Rhijn, maar ik denk dat in die fase daarvoor wij al de 1-1 verdienden.”
 
 
Er bestaat een ongeschreven regel, dat je niet wisselt bij een hoekschop tegen. Hoe sta jij daarin?
 
,,In feite zou ik hier gelijk een andere discussie over willen voeren, maar dan moet ik heel zorgvuldig zijn met mijn woorden, waardoor ik niet als Dwight Lodeweges ook dadelijk een wedstrijd schorsing krijg. Bijvoorbeeld Twente uit, er was toen een misverstand, want wij dachten dat wij een ingooi mochten nemen en wij gingen op dat moment wisselen. Maar toen bleek de ingooi dus voor Twente te zijn en toen zei ik tegen de vierde official, dan moet er dus even gewacht worden dat wij staan en daarna moet je de ingooi laten nemen. Dat gebeurde niet en als uitleg werd toen gegeven, dat ze dat niet hoeven te doen. In de regel heeft hij daar gelijk in, maar vandaag tot mijn stomme verbazing wisselt Frank de Boer op het moment dat zij een corner tegen krijgen. De heer Gözübüyük wacht met de corner tot Van der Hoorn in zijn positie staat. Dan vind je het gek, dat een trainer bij een club niet zijnde Ajax, Feyenoord of PSV soms het gevoel krijgt, dat er met twee maten wordt gemeten. Als de media heel kritisch is, dan is dit dus een discussie waard.”
 
 
Vind jij achter af gezien dat ADO in de eerste helft teveel respect heeft getoond tegenover Ajax?
 
,,Dat ben ik dus helemaal niet met je eens.”
 
 
Dat vraag ik, omdat ADO na de rust duidelijk meer druk ging zetten en opportunistischer ging spelen, mede omdat je natuurlijk achterstond. Voor de rust hebben jullie nagenoeg geen kansen weten te creëren, terwijl in de tweede helft dat wel het geval was.
 
,,Dat heeft er mee te maken, maar dat heeft niets met respect te maken. Laat ik het dan zo zeggen, we hebben absoluut respect voor elke tegenstander, maar we hadden geen ontzag vandaag en dat was ook sowieso het plan niet. Maar ik denk dat het met een aantal zaken te maken had. Wij wilden voetballen van achteruit en dat lukte niet heel erg goed en dat lag deels aan onszelf, want toen het na één of twee keer niet lukte en het heel slordig was, durfden wij niet meer. Ik heb al een paar keer gezegd, dat wij ons voetballend juist moeten verbeteren en dat is weer een voorbeeld ervan, maar het heeft ook deels te maken met de kwaliteiten van Ajax, want dat zette ons uitstekend onder druk, zoals met Klaassen, die diep ging. Wij kwamen gewoon niet aan voetballen toe en werden we dus gedwongen tot het spelen van de lange bal. Wij stonden nog niet helemaal goed voor de afvallende bal, dus in de rust hebben wij gezegd ‘blijkbaar kunnen wij nu niet voetballen of we durven het niet en Ajax doet het uitstekend, dus we gaan ons niet laten dwingen, maar we gaan kiezen voor de lange bal met wat meer strijd en wat opportunistischer spel. We hebben er wel voor gezorgd, dat we beter stonden voor de afvallende ballen en nog steeds liet Ajax ons leven. Daar had het mee te maken, want als de kans van Van Rhijn erin gaat, dan is het over en sluiten. Maar er was een wezenlijk verschil qua strijdplan in de eerste en tweede helft en daarom pakte het na rust wat beter uit.”
 
 
Even terug naar afgelopen vrijdag, toen heb je wat varianten uitgeprobeerd op de training. Uiteindelijk kies je voor Kevin Jansen in plaats van Thomas Kristensen, vanwaar die keuze?
 
,,Omdat wij dachten dat Jansen ten opzichte van Andersen dezelfde types tegenover elkaar zouden komen te staan. Jansen hadden we de opdracht gegeven – wat hij overigens in het begin zeker niet goed deed – om diepte te maken en in de diagonale vrije ruimte op te komen. En daardoor kregen we ook indirect de 0-1 om onze oren, Zuiverloon stond in die fase naast Jansen, dus als je de lange bal verliest, ben je Jansen en Zuiverloon kwijt. Dus dat bedoel ik met de afvallende bal.”
 
 
Heb je altijd wel het gevoel gehad dat die 1-1 er nog steeds aan zat te komen?
 
,,Vooraf heb je een plan en het is ook voornamelijk geënt op het feit, dat zij een wedstrijd in de benen hebben. Je weet dat jij 120% moet geven en zij momenteel op 95% zitten en dan maak je een kans. We hoopten erop, dat zij het zwaar zouden hebben en dat ze dat hadden, dat bleek doordat zij slordig waren en zeker naar Ajax-begrippen in de afwerking. Dat deel werkte wel goed uit.”
 
 
Michiel Kramer scoorde weer. Vind jij hem inderdaad die topspits?
 
,,Kramer is een heel goede spits, maar hij krijgt in de slotfase wel weer kramp, dus ik respecteer dat hij zegt het kan ook op mijn manier en ik hoef ook een keer die hartslagmeter niet om. En Zuiverloon geeft in een interview aan, dat in Spanje en Engeland lang zo hard niet wordt getraind, maar daar spelen ze wel drie wedstrijden in de week. Als een sporter niet beseft, dat je tijdens de training ervoor moet zorgen, dat je gedurende die negentig minuten het maximale moet brengen, dan pas kunnen we praten over een topspits. In potentie is hij dat absoluut, maar in werkethiek vind ik het nog steeds te zuinig.”