volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 28-11-2014 17:17:00

'Als wij Ajax verslaan, houden de fans van ons'


ADO-Denen voelen extra lading bij duel met aartsrivaal.


Door Pim Bijl
 
 
Vraag aan Mike van Duinen hoe het duel met Ajax in Den Haag leeft en hij praat honderduit. Maar hoe zit dat met de Denen van ADO? De rivaliteit en het sentiment rond de beladen wedstrijd van zondag kennen zij van horen zeggen. "Op de dag dat ik hier mijn contract tekende, sprak men al over deze wedstrijd."
 
 
De haat en nijd jegens Ajax is nooit ver weg in Den Haag, ervaart Thomas Kristensen. Laatst was de Deense middenvelder nog getuige van een treffend tafereel. Hij stond op een afstandje te kijken, terwijl een groepje kinderen een foto probeerde te ‘scoren’ met spelers van ADO Den Haag. Een jongen, gekleed in een Ajax-shirtje, liep op Mike van Duinen af. De aanvaller twijfelde even en besloot met frisse tegenzin zijn arm om de schouder van het mannetje te leggen. "Maar Mike wist met zijn hand heel precies het logo van Ajax af te dekken", zegt Kristensen lachend.
 
 
De 31-jarige routinier, deze zomer overgekomen van FC Kopenhagen, begrijpt wel waarom. "Mike komt uit deze stad en is groot geworden bij deze club. Dan weet je precies hoe die wedstrijd hier wordt ervaren. Voor mij is het nieuw. Maar ik laat mij bijpraten door teamgenoten, stafleden en vooral mensen die hier al veel langer rondlopen, zoals de materiaalman."
 
 
"Zelf heb ik de derby tussen FC Kopenhagen en Bröndby vaak meegemaakt. Het maakte niet uit of de ene ploeg eerste stond en de andere twaalfde. Dat waren op zichzelf staande wedstrijden. Met veel emotie en strijd. Dat zal hier niet anders zijn."
 
 
Kristensen maakt dit seizoen samen met Mathias Gehrt en Martin Hansen onderdeel uit van de Deense enclave bij ADO. Sinds Gehrt teruggekeerd is van zijn blessure begint trainer Henk Fraser geregeld met drie Denen in de basis. Ze leerden Ajax al kennen in hun jeugd door de grote spelers uit hun geboorteland die in dienst waren van de Amsterdammers. Ook nu herbergt het elftal van Frank de Boer nog veel Denen, waardoor de kraker ook iets weg heeft van een "Deens” onderonsje.
 
 
ADO-doelman Hansen wist voor zijn komst naar Nederland nog niets van de rivaliteit tussen beide clubs. Daar kwam snel verandering in. "Op de dag dat ik hier mijn contract tekende sprak men al over deze wedstrijd. Voor fans is dit dé wedstrijd van het seizoen. Als speler krijg je er energie van. Zo bekijk ik het. Dit zijn de wedstrijden waarvoor je topsporter bent geworden."
 
Winnen van Ajax zou een enorme stunt zijn. Zeker gezien de huidige vorm van het elftal van Henk Fraser. De nederlaag tegen Heracles heeft er ingehakt. Toch kan een wedstrijd tegen een topper én aartsrivaal het kantelpunt zijn, vindt Hansen. "Wij hebben weinig te verliezen en alles te winnen. Stel dat je zondag wint, dan geeft dat ontzettend veel vertrouwen voor de rest van de competitie. Ik denk dat deze wedstrijd precies op het goede moment komt."
 
 
Vergelijkbare uitspraken komen uit de mond van Kristensen. Al toont hij zich realistisch. "Ajax heeft een zeer goede ploeg. Ik heb ze deze week nog zien spelen tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. Ik vond Ajax beter, maar ze missen de individuele kwaliteit van een Ibrahimovic of een Cavani om de wedstrijd te beslissen."
 
 
"In de eredivisie liggen de verhoudingen anders. Het wordt heel erg moeilijk, maar dat maakt de uitdaging groter. Als wij winnen van Ajax, houden de fans een week of misschien wel langer heel erg van ons."