volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 25-11-2014 15:26:00

ADO Den Haag hoopt op blauwdruk van het vorig seizoen


Na afgang vaak goed voor een stunt tegen de top


Door Daniël Dwarswaard
 
 
Dat het ADO van dit seizoen veel gelijkenissen vertoont met het team van vorig jaar biedt in aanloop naar het thuisduel met Ajax hoop. De Hagenaars presteerden het vorig seizoen drie keer om na een gigantische klap voor even te herrijzen wanneer er een topclub op bezoek kwam. Volgt na het debacle in Almelo (3-1 verlies) een sensatie tegen Ajax?
 
 
ADO Den Haag had er vorig jaar een abonnement op, zo leek het wel. Stunten op momenten dat niemand het verwachtte. De eerste sensatie volgde na een slechte reeks, die eindigde met een kansloze nederlaag (4-2) in de Kuip tegen Feyenoord. Drie dagen later werd Vitesse, toen bijna koploper, op een knollenveld verslagen. In de modder knokte ADO zich langs de Arnhemmers, die zich drukker leken te maken over het dramatische veld dan over het resultaat. 
Tegen FC Twente, de eerste wedstrijd op het Haagse kunstgras, volgde een heroïsche 3-2 overwinning na een prachtige solo van Mike van Duinen. Die surprise volgde na een blamage bij PEC Zwolle (6-1), die voor een groep supporters nog aanleiding was om de spelersbus in het Zuiderpark op te wachten om tekst en uitleg te vragen. Zeven dagen later was het feest op de tribunes van het Kyocera Stadion.
 
 
Ook na de winterstop zorgde ADO weer voor een merkwaardige opleving. De eerste cruciale wedstrijd na de winterpauze werd bij NEC verloren. De baan van trainer Maurice Steijn stond toen al stevig ter discussie, maar door de verrassende en spectaculaire overwinning op Feyenoord werd zijn ontslag een paar weken uitgesteld.
 
 
Het zijn die magische krachten in het voetbal waar slecht grip op te krijgen is. Hoe bestaat het dat een ploeg als ADO tegen een topclub ogenschijnlijk wél de juiste wedstrijdinstelling kan opbrengen? Geconfronteerd met de opvallende zeges van toen, zegt verdediger Aaron Meijers nu: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet direct de vergelijking met vorig seizoen trek als ik aan de wedstrijd van zondag denk. Maar iedereen in Den Haag weet dat ontmoetingen met Ajax altijd bijzonder zijn. We gaan er alles aan doen om nu hetzelfde te antwoorden als toen na een grote teleurstelling."
 
 
Maar is die uitspraak ook ergens op gebaseerd? Want er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom Ajax zondag ‘gewoon’ van ADO wint. Op kunstgras verloor de regerend landskampioen nog niet. Ajax is aan een succesvolle reeks bezig. Vorig seizoen wandelden de Amsterdammers ogenschijnlijk op halve kracht naar een simpele 0-4 zege.
 
 
Mike van Duinen was vorig seizoen dus hoofdpersoon in één van de vele stunts tegen de topclubs. Vanaf eigen helft slalomde hij toen imposant door de Twentse defensie om vervolgens geweldig af te ronden. Waar haalt hij de hoop vandaan voor een nieuwe stunt? "Na een nederlaag is het altijd moeilijk om positieve punten te zien, maar het eerste halfuur hadden we in Almelo alles onder controle. We speelden misschien wel het beste halfuur van deze competitie."
 
 
Maar toen volgde dus een tegenslag waardoor ADO weer in paniek raakte. Zeker in wedstrijden met directe concurrenten lijken de Hagenaars moeilijk met de druk om te kunnen gaan. Misschien juist wel omdat de gevolgen na zulke wedstrijden groot zijn als er verloren wordt. De rasoptimist kan daarom gek genoeg stellen dat de wedstrijd tegen Ajax precies op het juiste moment komt.