volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 20-11-2014 12:15:00

Kramer: Topscorer uit het niets


Verrassing Michiel Kramer (25) blijft scoren voor ADO Den Haag. Waar eindigt dit?


Door Daniël Dwarswaard
 
 
Michiel Kramer (25) is hot. Het is eind november en hij staat nog altijd boven aan de topscorerslijst van de eredivisie. Als spits van ADO Den Haag nota bene. Hoelang gaat de Rotterdammer dit volhouden? En kan hij naar een topclub? Oftewel: hoe goed is Michiel Kramer eigenlijk? Van der Laan: "In de top is alles anders, hè."
 
 
17 augustus 2012
FC Volendam staat bij rust 1-0 achter tegen FC Dordrecht. Michiel Kramer mag de tweede helft niet meer spelen. Hij wordt gewisseld. Alleen blijft hij achter in de krakkemikkige kleedkamer aan de Krommedijk. Zijn club Volendam wint uiteindelijk met 1-2.
 
 
20 november 2014
Michiel Kramer is topscorer van de eredivisie. Negen heeft hij er al gemaakt voor ADO Den Haag, de club die nog maar drie van de twaalf wedstrijden won. Meer dan vijftig procent van de Haagse doelpunten komt van hem.
 
 
Het kan snel gaan. Hans de Koning, ook nu nog trainer van FC Volendam, moet lachen als hij zijn eerste herinnering aan “Chiel” bovenhaalt. De Koning wist al dat hij trainer werd in het vissersdorp en bekeek zijn toekomstige spelersmateriaal in het stadion. Hij schrok van de reacties op de tribune. "Als Kramer de bal dreigde te krijgen, riepen ze al: Wisselen die slungel”.
 
 
Die slungel is nu dus topscorer van de eredivisie. Want in zijn laatste Volendamse jaar juichte het publiek wel. Hij maakte 22 doelpunten, in de rug van Jack Tuyp. ADO Den Haag pikte hem vorige zomer transfervrij op. Nu is hij een paar miljoen waard. De Koning: "Chiel had een stempel bij Volendam. Die laconieke, die luie." 
Dat kleeft nog steeds aan Kramer. Hij is anders. Uitgesproken. Eigenwijs. In het nut van hartslagmeters gelooft hij niet om maar wat te noemen. Michiel Kramer voelt zelf wel of hij hard genoeg getraind heeft. Eeuwig lijkt de strijd met trainer Henk Fraser, die kritisch is over zijn trainingsarbeid. Maar op zaterdagavond of zondagmiddag staat hij er voorlopig.
 
 
Harry van der Laan, topscorer aller tijden van ADO Den Haag, verwondert zich over Kramer. Vooral over zijn verfijndheid. "Kijk, iedereen schiet wel eens blind een bal in de kruising. Maar hij lijkt precies te weten wat hij doet. Een boogballetje hier, stiftje daar. In een vol stadion is dat knap. Hij kijkt ook om zich heen. Een sociale voetballer. Hoeft niet zo nodig vanuit de kleedkamer op doel te schieten."
 
 
Feyenoord
 
Maar is hij rijp voor een topclub? Kramer wordt gelinkt aan Feyenoord, al ondernam die club nog geen pogingen hem op te halen in Den Haag. Van der Laan is ervaringsdeskundige. Zelf ging hij van Den Haag naar De Kuip. Het werd geen succes. De club zat in een crisis, de selectie was matig.
 
 
"De druk is gigantisch. Ik kon daar toen niet mee omgaan. Je hoort dan: als je bij ADO al zo vaak scoort dan moet het bij een topclub helemaal lukken. Complete onzin." De weerstand is zoveel groter. Tegen pakweg Feyenoord is élke verdediger honderd procent gemotiveerd, tegen ADO niet. Dáár moet je mee om kunnen gaan. Dat hij nu topscorer van Nederland is zegt wat dat betreft niets. In de top is alles anders, hè. En hij is spits hè, niet de linksback. Iedereen kijkt naar je."
 
 
En hoe is het mogelijk dat een speler die vier jaar lang in de relatieve anonimiteit van de Jupiler League speelde, nu ineens opvalt? Hans de Koning: "Niet iedereen is volwassen op zijn achttiende. Fysiek niet, maar ook mentaal niet. Hij vertelde mij vorige zomer dat hij vader werd. Ik zei: Dan ga je nu pas voelen wat verantwoordelijkheid is.:  Kramers zoontje is inmiddels zijn alles. Zijn naam Jordan is met inkt vereeuwigd op de onderarm. „Misschien geen toeval dat hij vanaf toen echt is gaan draaien”, zegt De Koning.
 
 
 
Eendagsvlieg
 
Maar dan voetbaltechnisch en -tactisch. Iedereen vraagt zich af: is die Kramer nu een eendagsvlieg of wordt hij nog beter. Nol de Ruiter haalde ooit Dirk Kuyt, ook een typische laatbloeier, naar FC Utrecht. „Op het eerste oog gaat de vergelijking tussen die twee mank," zegt hij. "Maar die Kramer heeft net als Dirk oog voor zijn medespelers. Hij is toch wel vrij compleet. Durft diep te gaan. En heeft ook een goed gevoel voor positie. En een heel behoorlijke techniek. Ik zie het wel in hem."
 
 
Harry van der Laan zet vraagtekens bij zijn startsnelheid. "Kramer is rap, maar vooral op langere afstanden. Zijn startsnelheid is beperkt. Met zo'n lang lijf is dat heel logisch, maar in het snelle hedendaagse voetbal is dat wel heel belangrijk: Dat explosieve mist hij.
 
 
Maar Hans de Koning twijfelt niet aan zijn voormalige pupil. ADO Den Haag is niet zijn plafond. "Los van zijn voetbalkwaliteiten is hij nuchter genoeg om koel te blijven. Ik geniet van zijn ontwikkeling. Had toch een speciale band met die lange. We maakten elkaar een beetje gek. Hadden ook een speciaal potje. Als hij scoorde, betaalde ik een tientje. Zo niet, dan lapte hij vijf euro. Ik durf nu geen weddenschappen meer aan”.
 
 
Kramers opkomst
 
Tijdens de voorbereiding van ADO Den Haag op het huidige seizoen leek Michiel Kramer in eerste instantie helemaal geen basisplaats te krijgen. Pas in de laatste oefenwedstrijd tegen het Spaanse Levante (2-0 winst) dwong hij min of meer toevallig zijn plek af. Mitchell Schet raakte na een kwartier geblesseerd en Kramer kwam voor hem in het veld. Hij maakte beide doelpunten.
 
Mike van Duinen verhuisde naar links en cijfert zich heel het seizoen al weg voor Kramer, die nog een contract heeft tot de zomer van 2016. Algemeen directeur Maarten Fontein zei al dat Kramer in principe niet te koop is in de winterstop.
 
Voor een sluitende begroting is ADO niet genoodzaakt te verkopen, maar de club kan een miljoenenbedrag niet weigeren.