volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 12-11-2014 17:10:00

'Michiel Kramer camoufleert matig spel van ADO Den Haag'


ADO Den Haag neemt de veertiende plaats in op de ranglijst van de Eredivisie en heeft de topscorer van Nederland in de gelederen. En als het goed is komt over twee, drie weken het grote schip met geld binnen van de nieuwe Chinese eigenaar.


door Taco van den Velde
 
 
Het gaat dus eigenlijk best goed met club. Toch kan schijn bedriegen. De 2-3 zege van afgelopen zaterdag tegen Willem II vormde een aardig bewijs dat de lijn tussen succes en falen flinterdun is bij ADO Den Haag. De ploeg van Henk Fraser kwam al na enkele minuten op voorsprong, werd vervolgens ver teruggedrukt maar kon zelfs uitlopen naar 2-0 door een wereldactie van Michiel Kramer. In de tweede helft was precies hetzelfde spelbeeld te zien: een aandringend en dominerend Willem II, dat twee keer scoorde en een reagerend ADO, dat uiteindelijk toch nog een keer scoorde en met moeite de overwinning over de streep trok. 
 
 
Jurgen Streppel, coach van Willem II, stak zijn onvrede na afloop niet onder stoelen of banken en stelde terecht dat de beste ploeg niet had gewonnen. Collega Henk Fraser was de eerste om dat toe te geven. "we moeten het na rust natuurlijk rustig uitspelen", stelde Fraser.
 
 
Het probleem is echter dat ADO Den Haag al heel lang nooit simpel kan uitspelen en dat er ook geen enkele intentie valt te ontdekken om dat te doen. Opta, dat alle bal-omwentelingen en bewegingen vastlegt in de Eredivisie, heeft na elf speelronden een aantal klassementen die ADO Den Haag zorgen zouden moeten baren. ADO is namelijk de ploeg met gemiddeld het minste balbezit (43,7 procent) en het team dat de minste scoringspogingen (10,7) per wedstrijd onderneemt. En wat de passes betreft ziet het er ook bijzonder mager uit. ADO scoort het laagst als het gaat om het succespercentage van de passes (72,7 procent) en is na Excelsior ook de ploeg met het minste aantal korte passes (274) per duel. Vrij vertaald: ADO is aan de bal de slechtste ploeg van de Eredivisie. Dat was zaterdag ook te zien. 
 
 
Wanneer doelman Martin Hansen de bal heeft, dan is er bij de defensie nauwelijk de intentie om het spel breed te maken en zich aan te bieden. En wanneer de verdedigers de bal wel hebben, volgt bij zelfs maar een klein beetje druk van de tegenstander de lange bal naar voren. Middenvelders die inzakken en zich aanspeelbaar maken, zijn nauwelijks te bespeuren. Het heeft niet alleen te maken met kwaliteit, maar vooral met intentie. 
 
 
Vorig jaar stond bij ADO het water aan de lippen en koos Henk Fraser na het ontslag van Maurice Steijn voor een ultradefensieve speelwijze. Het was vrouwen en kinderen eerst en vooral punten sprokkelen met veel mensen achter de bal. Dat was toen legitiem, maar daar is dit seizoen geen verandering in gekomen. ADO Den Haag speelt nog steeds het degradatievoetbal van vorig seizoen.
 
 
Nou en, zult u zeggen. Zolang ze punten pakken maakt dat toch niets uit? Misschien, maar de statistieken van vorig seizoen wijzen uit dat de ploegen met het minste balbezit en de minste scoringspogingen (NEC en RKC waalwijk) uiteindelijk tekortkwamen. Dat wordt bij ADO Den Haag gecamoufleerd door een spits die uit een handjevol kansen het maximale rendement weet te halen. Maar er komt een dag dat tegenstanders een manier vinden om Michiel Kramer te bestrijden. Dan heeft ADO Den Haag bitter weinig om op terug te vallen.