volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-11-2014 12:18:00

Fontein: 'Tuurlijk krijg je een klap als het niet goed komt'


Overname of niet: "Uitgangspunt is dat Michiel Kramer in de winterstop niet te koop is." "Geld overname zou echter binnen 2 a 3 weken binnen kunnen zijn."


Maarten Fontein (62) werd in augustus aangesteld als interim-directeur van ADO Den Haag. Hij moest de geplande overname door het Chinese bedrijf United Vansen begeleiden. Maar voorlopig is er nog geen Aziatisch geld gezien in Den Haag. De oud-directeur van Ajax en AZ over de perikelen rond zijn nieuwe club. 
 
 
door Daniël Dwarswaard
 
 
Iedereen vraagt zich af: hoe lang is het nog wachten op de Chinezen?
Maarten Fontein: "Zowel ik als de huidige eigenaar Mark van der Kallen heb geregeld contact met meneer Hui Wang. Het laatste nieuws is dat de Chinese regering toestemming heeft gegeven voor de overname. Het is een misvatting geweest dat het geld heel snel in Den Haag zou zijn. Ik heb ervaring met Unilever in China en vond de gestelde termijnen al veel te optimistisch. De ambtelijke formele processen duren daar heel lang."
 
 
Er zijn inmiddels meerdere betalingstermijnen overschreden. Afspraken worden niet nagekomen. begrijpt u het enorme cynisme dat er nu heerst?
"Ja. Er zijn verwachtingen gewekt en daar zijn de media op ingesprongen. In het bedrijfsleven worden overnames vaak pas bekend als alles rond is. In de voetbalwereld werkt dat anders. Dit nieuws werd bekend. Dat moest door de gemeentelijke procedure. Binnen drie weken kon een andere partij zich melden met een vergelijkbaar bod. Elke week werd er gevraagd hoe het ervoor stond. Als de verwachtingen niet worden ingelost, krijg je speculaties. Zal het wel doorgaan? En ik weet het ook pas zeker als het geld op de bank staat."
 
 
Is er twijfel?
"Ik beloof niets meer. Ik baseer me op de informatie van de aandeelhouders. Laat ik het zo zeggen: ik heb geen redenen om aan te nemen dat het niet doorgaat."
 
 
In elk stadion waar ADO Den Haag op bezoek komt, hangt er wel een spandoek met spottende teksten over de 'China-soap'. Ook de toon van de huidige eigenaar Mark van der Kallen is de afgelopen maanden veranderd.
"Ik kan me goed voorstellen dat hij garanties wil hebben."
 
 
De onduidelijkheid en onzekerheid is slecht voor de club. Wat als de deal afketst?
"Ik ben hier om de rust te bewaren en de zaak running te houden. Op de deal zelf heb ik geen grote invloed. Natuurlijk krijg je een klap als het niet komt komt. Imagoschade, noem maar op. Daar is niemand bij gebaat. Dan heb je alleen maar verliezers. Maar wij gaan door."
 
 
Maar wat dán?
"Zoals Mark van der Kallen eerder al zei: dan staat er een bordje 'Te koop' in de tuin en dat blijft daar staan. En dan blijft de situatie zoals die was voordat het koopcontract met de Chinese partij werd getekend. De begroting is sluitend, we hebben geen schulden meer. Dus op financieel vlak ontstaat er geen paniek. We hoeven dan bijvoorbeeld niet ineens onze topscorer Michiel Kramer in de winterstop te verkopen. Ons uitgangspunt is dat hij in de winterstop niet te koop is."
 
U moest de brug vormen tussen ADO en China. Dat liep even anders.
"Het was ook vooral zaak om rust binnen de organisatie te krijgen. Er heerste onduidelijkheid. Meneer Chun Li (tussenpersoon van beoogd eigenaar Hui Wang, red.) heeft zich hier afgelopen zomer met de beste bedoelingen laten zien. Maar dat zorgde helaas voor ruis op de lijn. Met Chun Li oerleg ik alleen nog over de jeugdopleiding waarvan hij hoofdsponsor is."
 
Maar u heeft geen kennis kunnen maken met de nieuwe Chinese eigenaar, zoals de bedoeling was. 
"Ik heb de tijd genomen om de club te analyseren. Voetbal moet het belangrijkste zijn. ADO moet een stabiele club worden. Er zijn de afgelopen jaren te veel directeuren en trainers geweest. Dat is niet goed. De jeugdopleiding en de scoutingafdeling moeten een impuls krijgen."
 
 
Maar wel of geen Chinese miljoenen. Dat scheelt nogal?
"De visie om structureel door te groeien blijft overeind. Zonder Chinese investeringen zal de weg ernaartoe langer zijn. De vraag is natuurlijk ook wat de huidige eigenaar gaat doen als de deal niet doorgaat. Gaat hij op zoek naar andere kapitaalkrachtige kopers? Of gaat hij door op een andere manier? Bijvoorbeeld met meer aandeelhouders? Maar dat is koffiedik kijken."
 
 
U bent met de goedkeuring van zowel de huidige aandeelhouder als de mogelijke Chinese eigenaar aangesteld tot 1 januari. Blijft u daarna algemeen directeur?
"Het bevalt me voorlopig prima. Wie de eigenaar ook is, de uitdaging blijft groot. Maar dan moeten er wel dingen veranderen binnen de structuur van de club. Aandeelhouder Mark van der Kallen neemt veel transferzaken op zich. Om de juiste reden en met bevredigend resultaat. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik ben een voorstander van een sterk technisch hart. Met daarin uiteraard de hoofdtrainer, de hoofd jeugdopleiding en een hoofd scouting. In eerste instantie kijken we niet naar een technisch directeur. Dat is wellicht iets voor later. Financieel kunnen en willen we geen gekke dingen doen, dus met bepaalde keuzes moeten we wachten tot er meer duidelijk is over de overname."
 
 
Dus de overnameperikelen zetten belangrijke beslissingen in de wacht? 
"Natuurlijk is dat niet goed. Sponsors wachten ook af wat er gaat gebeuren. Het is voor iedereen beter dat er snel duidelijkheid is."