volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-10-2014 21:27:00

Het jaar van de jonkies


Henk Fraser geeft jeugdig talent de kans bij ADO


Door Daniël Dwarswaard
 
 
Henk Fraser liet afgelopen speelronde opnieuw twee jeugdspelers debuteren voor ADO Den Haag. Na Tyronne Ebuehi en Segun Owobowale maakten tegen FC Dordrecht ook Hector Hevel en Guy Smith hun eerste minuten in de Eredivisie. Een logisch gevolg van de (te) smalle selectie, maar ook weer geen toeval. Fraser over de vier jeugdige debutanten. "Ik geloof in de drive van talenten."
 
 
Henk Fraser, zelf jarenlang jeugdtrainer bij Feyenoord en PSV, keek ooit mee bij de opleiding van FC Barcelona. Daar was de stelregel: een jeugdspeler mag één keer een foutje maken als het om gedrag of instelling gaat. Maar bij de tweede “overtreding” is de boodschap duidelijk: wegwezen. "En ze waren dan echt niet bang dat zo'n jongetje naar Real Madrid zou vertrekken hè," zegt Fraser. “Dat wordt `t het probleem van hun nieuwe club, zeiden ze dan."
 
De trainer van ADO Den Haag wil met het voorbeeld zeggen: alleen met een professionele instelling hoor je als jeugdspeler een kans te krijgen. Niet je school “verkloten”, en normaal doen tegen iedereen op het jeugdcomplex.
 
Zeker bij ADO is de kans op een jeugdig debuut dit jaar groter dan voorheen. Door de te krappe selectie en blessures zit de Haagse reservebank dit seizoen vaak vol met jonkies. Noodgedwongen dus, maar ook weer niet helemaal toevallig. "Ik geloof namelijk in de drive van talenten. Maar de ideale situatie is dat die jonge jongens eerst  'trainingshardheid' meekrijgen en daarna “wedstrijdhardheid." Nu komt dat gezien de huidige omstandigheden in een stroomversnelling terecht."
 
Het is nu aan de spelers zelf om de volgende stap te zetten. Fraser komt als bijna vanzelfsprekend uit bij Danny Bakker. Ook nog maar 19 jaar, maar een belangrijke speler binnen de selectie. Blessureleed zit hem op dit moment in de weg.
 
De jongens die recent hun debuut maakten, moeten goed naar Bakker kijken, vindt Fraser. "Want die heeft áltijd de focus. In het krachthonk, bij de looptraining, op het veld. Bereid en betrokken. Normaal en professioneeI gedrag. Dat is het belangrijkste voor een jonge speler."
 
 
 
Hector Hevel (18 jaar) Middenvelder
 
Debuut: 24 oktober 2014: ADO-FC Dordrecht 2–0
 
Fraser: : "Ik kijk graag naar spelers die baas zijn over de bal. Hevel bezit die eigenschap. Hij is veel in beweging en heeft oog voor zijn medespelers, is betrokken bij het team. Hij is niet alleen met zijn eigen ding bezig. Technisch is hij vrij aardig. Tactisch is hij sterk, maar daar moet hij het vanwege zijn postuur ook van hebben; hij moet geen kopduels aangaan met Michiel Kramer. Hevel probeert het spel altijd te lezen."
 
 
Tyronne Ebuehi  (18 jaar) Verdediger
 
Debuut: 10 augustus 2014: ADO-Feyenoord 0-1
 
Ebuehi viel tegen Feyenoord verdienstelijk in, maar zijn basisplaats tegen AZ was geen succes. Leidde, vlak na een krampaanval, met een te korte terugspeelbal een tegentreffer in. Fraser had hem toen moeten wisselen. "Je wordt soms geslacht, daar gaat hij zich tegen wapenen. Van tegenslagen moet je leren. Hij heeft snelheid en durft naar voren te voetballen. Daarom durfde ik het aan: Hij heeft een goede drive. Maar moet fysiek nog wel sterker worden."
 
 
 
Guy Smith (18 jaar) Verdediger/middenvelder
 
Debuut: 24 oktober 2014: ADO-FC Dordrecht 2-0
 
Fraser: "Een multifunctionele speler. Het is altijd prettig om zo'n type in je selectie te hebben. Hij kan goed voetballen en goed verdedigen. Hij is constant. Ik houd wel van zijn houding en uitstraling. Hij oogt vrij stoïcijns. Maar zeker het feit dat hij op meer posities kan spelen, is een groot voordeel: Zeker als je een smalle selectie hebt is dat fijn. Je ziet het ook aan Dion Malone. Met hem kunnen we ook schuiven."
 
 
 
Segun Owobowale (17 jaar) Aanvaller 
 
Debuut: 30 augustus 2014: Cambuur-ADO 3-2
 
Fraser: "Ik houd van vleugelaanvalIers die dreiging in de diepte hebben. Acties durven maken op snelheid. Hij kan ook als centrumspits spelen. Het is goed om jongens op verschillende posities te testen. Hoe completer je bent, hoe beter.
 
Maar ik zie in Segun, gezien zijn snelheid, een echte buitenspeler. Hij is hier en daar nog wat speels. Bij het eerste moet je altijd de focus hebben. Maar hij heeft de goede intentie, dat is de basis."