volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-10-2014 09:22:00

ADO Den Haag en FC Dordrecht: even geen vrienden


ADO Den Haag en FC Dordrecht zijn bevriend. Alleen morgenavond even niet, als ze elkaar treffen in Den Haag. Beide clubs hebben de punten hard nodig om weg te komen uit de staart van de ranglijst.


ADO staat zestiende, Dordt zeventiende. Hoe sterk is de band tussen de clubs? "Wij zien FC Dordrecht normaal gesproken niet als concurrent."
 
 
Door Lars Omloo
 
 
 
Wat houdt de samenwerking in?
Sinds 2011 is er een nauwe band tussen ADO en FC Dordrecht. De clubs werken samen. Zo stalde ADO diverse spelers bij FC Dordrecht. Beide partners werden daar wijzer van. De Dordtse club betaalt relatief weinig geld voor een speler, en ADO kan voetballers die nog niet goed genoeg zijn voor het eerst toch speeltijd bieden op een prima niveau. Ook financieel kan het goed uitpakken. Zo verdiende ADO 300.000 euro aan de overstap van de aan Dordt verhuurde Gary Mendes Rodrigues naar Bulgarije, zonder dat de speler ooit één minuut voor ADO speelde.
De bekendste Hagenaar die bij Dordrecht rijpte, twee periodes zelfs, is Tom Beugelsdijk. Hij speelde zich na zijn tweede terugkeer in de basis bij ADO. Tegenwoordig verdient hij zijn geld bij het Duitse FSV Frankfurt. 
 
 
Helpen de clubs elkaar ook beleidsmatig? Nee, dat niet, maar de besturen van beide clubs zijn goed met elkaar. De lijnen zijn kort. ADO heeft afgelopen jaren bijvoorbeeld geregeld advies gekregen van technisch directeur Marco Boogers van FC Dordrecht. "Marco kent de Jupiler League goed, dus kon hij ons informeren en adviseren over bepaalde spelers", zegt Paul Beijersbergen, die nauw betrokken is bij de samenwerking. Beyersbergen komt graag bij FC Dordrecht. En niet alleen omdat hij zakelijke belangen heeft; met zijn bedrijf speelt hij een rol bij de bouw van het nieuwe stadion in de stad. "Ik vind het ook gewoon een leuke club. Lekker authentiek."
 
 
Zijn er keiharde afspraken?
Niet meer. Er was een overeenkomst, maar die is vorig jaar ontbonden. ADO was contractueel verpicht om jaarlijks vijf spelers te leveren aan Dordt, maar kon aan die eis niet meer voldoen omdat de eigen selectie daarvoor te smal was. Nu is er dus nog wel een samenwerking. Deze is meer op basis van vertrouwen, noem het een herenakkoord. Als ADO spelers verhuurt, krijgt Dordrecht de eerste kans. Overigens is dat geen garantie dat huurlingen ook daadwerkelijk naar Dordt vertrekken. Ninos Gouriye bijvoorbeeld was voor de club uit Drechtsteden niet te betalen, en speelt nu voor Excelsior. 
 
 
Veranderde de samenwerking door de promotie van FC Dordrecht?
Nee, niet wezenlijk. De overeenkomst was al beëindigd vóór FC Dordrecht promoveerde. De beide eredivisieclubs vissen niet in dezelfde vijver van spelers, omdat ADO in een hogere prijsklasse kan zoeken. Een verschil door de Dordtse promotie is wel dat ADO minder makkelijk spelers bij die club kan laten rijpen. Robin Buwalda bijvoorbeeld is nu verhuurd aan VVV, omdat de kans dat hij zou toekomen aan spelen groter is dan in de Jupiler league. Bij VVV behoort hij wekelijks tot de uitblinkers. Nadeel voor ADO is wel dat de staf verder moet rijden om hem aan het werk te zien. Intussen is ADO ook in gesprek met de Italiaanse topclub Juventus over een samenwerking, maar de uitkomst daarvan zal niet van invloed zijn op de band met Dordrecht. 
 
 
Welke spelers van ADO voetballen nu voor Dordrecht?
Ricky van Haaren Giovanni Korte en Sem de Wit. Overigens speelt naar verwachting geen van hen morgen tegen hun werkgever. Clubtopscorer Korte, de Dordtse helf van de nacompetitie van vorig seizoen is geblesseerd. Sem de Wit zit niet bij de A-selectie en Ricky van Haaren is ook in Dordrecht niet zeker van een basisplaats. 
 
 
Morgen zijn de vrienden dus rivalen?
Als je kijkt naar de ranglijst wel. Beide clubs staan onder de rode stippellijn en strijden tegen degradatie. Beyersbergen verwacht echter dat ADO nog behoorlijk gaat stijgen. "Wij zien FC Dordrecht daarom normaal gesproken niet als concurrent."
 
 
Dordt won laatste duel
De laatste keer dat ADO en FC Dordrecht elkaar troffen was in het seizoen 1991/1992. ADO Den Haag heette toen nog FC Den Haag, FC Dordrecht ging door het leven als SVV/Dordrecht'90. In Dordrecht werd het 2-2. Frans Danen, tegenwoordig trainer van hoofdklasser Quick, bezorgde de Haagse ploeg een niet meer verwacht punt door tweemaal te scoren in de laatste twee minuten. Later het seizoen verloor ADO in het Zuiderpark met 0-1. Romeo Wouden scoorde. ADO Den Haag werd getraind door Co Adriaanse. In de basis stonden: René Stam, Marco Gentile, Edwin Purvis, Albert van Oosten, Edmund Vriesde, Leo Schellevis, Cor Lems, Heini Otto, Peter Houtman, Harry van der Laan en Frans Danen. Er waren slechts 3000 toeschouwers.