volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 17-10-2014 16:34:00

De geur van angstzweet hangt om degradatiekraker NAC - ADO


Volksclubs nu al in het nauw. Boven NAC-ADO Den Haag hangt nu al de lucht van angstzweet. De verliezer van die wedstrijd morgenavond heeft vroeg in het seizoen serieuze problemen.


En bij de twee volksclubs is het al nooit rustig. Een vergelijkend warenonderzoek aan de hand van vijf thema's. ADO Den Haag krijgt het voordeel van de twijfel: 3-2.
 
Door Pim Bijl en Daniël Dwarswaard


De trainers

NAC --

Eric Hellemons zou dit seizoen de C-1 van NAC trainen. Afgelopen dinsdag stond hij ineens bij de hoofdmacht op het veld als opvolger van de ontslagen Nebojsa Gudelj. Hellemons was namelijk de enige man binnen de club in het bezit van het hoogste trainersdiploma. De onervaren Hellemons stapt met de nieuwe assistent Rob Penders in op een lastig moment. De spelers hadden een belangrijke rol in het ontslag van Gudelj, die al langer onder vuur lag, en diens assistent Marino Pusic. Het is aan hèn om nu met een passende reactie op het veld te komen. Ondertussen is de zoektocht naar een nieuwe trainer gestart. De vraag is of de trainerswissel voor een schokeffect zorgt.

ADO ++

Henk Fraser werd vorig seizoen de held in Den Haag. Hij werd na het ontslag van Maurice Steijn hoofdtrainer en transformeerde ADO tot een strijdbaar en onverslaanbaar team. Bijna tenminste. Tijdens de twaalf wedstrijden waarin Fraser de baas was, werd alleen uit van Ajax verloren. ADO steeg van de laatste plek naar de bovenste helft van de ranglijst. Hoe anders is de situatie nu. Slechts één zege in acht wedstrijden. Voor het eerst moet de oud-Feyenoorder als eindverantwoordelijke omgaan met slechte resultaten. Maar hij bewees vorig jaar onder druk te kunnen werken.

De bestuurlijke onrust

NAC ++

De prachtige praatjes en vooruitzichten van Theo Mommers bleken niets meer dan luchtkastelen. Na het vertrek van de algemeen directeur was het een komen en gaan van bestuurders. Deze passanten lieten NAC vaak met nog meer puinhopen achter. Algemeen directeur Justin Goetzee probeert de rotzooi op te ruimen en de club gezond te maken. De nieuwe technisch directeur Graeme Rutjes moest winkelen met een lege portemonnee. Beiden besloten deze zomer pal achter hun bekritiseerde trainer te gaan staan. Toch ontsloegen ze hem. Een deuk in hun imago, maar bestuurlijk lijkt het toch nog rustiger dan in Den Haag.

ADO --

ADO Den Haag versleet de afgelopen tien jaar meer directeuren dan spitsen. Nooit is het eens rustig aan de top van de club. In de bestuurskamer van het Kyocera Stadion is het net een stoelendans. De traditionele bestuurlijk onrust heeft de afgelopen maanden weer een nieuwe dimensie gekregen. Het verhaal rond de Chinese overname lijkt wel door scenarioschrijvers van Goede Tijden Slechte Tijden geschreven. De beloofde Aziatische miljoenen zijn nog altijd niet binnen en de betalingsdeadline is nog maar eens vooruit geschoven. Maarten Fontein werd al wel, mede op voorspraak van “China” aangesteld als algemeen directeur.

De achterban

NAC ++

Wie bij NAC onder contract staat, weet dat zijn prestatie onder een vergrootglas ligt. De achterban leeft ontzettend mee met de volksclub uit Breda. Dat zorgt geregeld voor rumoer en altijd voor extra druk. Maar net zo vaak krijgt de ploeg in thuiswedstrijden een boost van het publiek. Maandenlang werd er inspiratieloos en gezapig gevoetbald onder de ontslagen trainer Nebojsa Gudelj, toch is het Rat Verlegh Stadion morgenavond tegen ADO Den Haag zeer goed gevuld met de trouwe fans. Na het debacle tegen Heracles (6-1) boden de spelers aan de tickets terug te betalen. „NAC is geen “niet-goed-geld-terug-club," was de duidelijke reactie.
 van vorig jaar zal ADO er doorheen slepen.

ADO --

Het publiek in Den Haag is gepassioneerd, maar o zo kritisch. Toen een groot gedeelte van de fanatieke aanhang vorig seizoen tijdens en na de dramatische thuiswedstrijd tegen Heracles (0-3) in opstand kwam, werd Maurice Steijn de volgende ochtend ontslagen. Supporters hebben bij elke club invloed, maar bij ADO werd dat afgelopen jaar nog maar eens duidelijk. Als ADO de weg naar boven de komende weken niet vindt, zal de onvrede in het Kyocera Stadion alleen maar toenemen. Goede resultaten tegen NAC en volgende week tegen Dordrecht kan de sfeer ook juist weer volledig doen omslaan.

De vorm

NAC --

De vorm, die is er niet. Het elftal staat als los zand op het veld. De defensie is zo lek als een mandje. Achterin verstaat men elkaar niet. Durf en lef zijn ver te zoeken en tegen Heracles ontbrak zelfs de wil om te winnen. Het 6-1 verlies was de volgende zeperd na een 2-5 nederlaag tegen Ajax en een ontsnapping in de beker tegen Spakenburg (3-4 winst). Het werd Gudelj fataal. De Bredanaars moeten snel weer terug naar het niveau van eind augustus, toen de ploeg met 3-1 van PEC Zwolle won.

ADO ++

De laatste wedstrijd die ADO speelde, werd een beschamende nederlaag bij Vitesse (6-1). Bij rust stond het al 5-1. Een deel van de meegereisde supporters verliet al ruim voor tijd woedend het Gelredome. Eerder in het bekertoernooi gingen de Hagenaars tegen nota bene Almére City ook al schandalig kopje onder. Daar staat tegenover dat de ploeg van Fraser dit jaar ook degelijke en goede wedstrijden speelde. Het lijkt nog altijd iets minder uit vorm dan NAC. Tegen Feyenoord had ADO veel meer verdiend dan een late 0-1 nederlaag. FC Groningen werd thuis overtuigend verslagen en bij Twente pakte ADO een punt.

De degradatie-angst

NAC --

De afgelopen jaren kwam NAC vaak met de schrik vrij. Opvliegingen van Anthony Lurling redden de Brabanders twee seizoenen geleden. Vorig seizoen stond er een immens grote spanning op het duel met RKC in de voorlaatste speelronde (1-1). Een week later speelde de ploeg zich officieel veilig. In 1999 daalde de club voor het laatst af, maar keerde het jaar daarop meteen terug. Het wanbeleid bij Roda JC en NEC werd die clubs vorig jaar funest. Als datzelfde lot voor NAC is weggelegd, wordt meteen terugkeren een loodzware opgave. De achterban weet hoe het pakweg Sparta vergaat in de Jupiler League. De spelers voelen dat. NAC kan alleen maar dromen van de onbevangenheid waarmee clubs als PEC Zwolle en Cambuur het veld op gaan.

ADO ++

De paniek, angst, onzekerheid en onrust die spelers, personeel en supporters van ADO Den Haag vorig seizoen meemaakten, wit niemand meer ondergaan. ADO stevende af op rechtstreekse degradatie, maar werd uiteindelijk wonderwel nog negende. Degradatie zou een regelrechte ramp betekenen. De beste spelers vertrekken, de begroting gaat met miljoenen achteruit. Het Sparta-scenario is het absolute schrikbeeld: degraderen en niet meer terugkeren in de eredivisie. In 2007 degradeerde ADO voor het laatst, maar keerde een jaar later via de nacompetitie al weer terug. Maar ook gezien het verleden weet ADO wat het is om in de eerste divisie te spelen. Het doel om eindelijk eens definitief door te stoten naar de subtop blijft voorlopig bij ambities. Degradatie zou de club weer jaren terugwerpen in de tijd, maar de ervaring van vorig jaar zal ADO er doorheen slepen.