volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 25-09-2014 09:52:00

Fraser: Wilde negatieve traditie breken maar dat is dit seizoen niet gelukt


ADO Den Haag en bekervoetbal, het blijft een apart verhaal. Er was een tijd dat de Haagse ploeg bekend stond als cupfighter. De laatste jaren blijft de deelname beperkt tot maximaal twee wedstrijden, die dan meestal ook uit worden afgewerkt.


Tekst: Glenn Duijzer
 
 
 
De wedstrijd tegen Almere City vormde daar geen uitzondering op. Voor rust een veel sterker ADO Den Haag met een verdiende 0-1 voorsprong. Na rust kwam de thuisploeg veel agressiever uit de startblokken. Het resulteerde in een verdiende gelijkmaker na een goed uur spelen. Om de Haagse malaise compleet te maken, mocht verdediger Derijck met rood het veld verlaten. Gelukkig gebeurden er die laatste 20 minuten geen schokkende dingen meer.
 
 
In de verlenging lag een uitschakeling voor de hand toen Janssen zijn tweede goal van de avond scoorde met nog 5 minuten op de klok. Drie minuten voor tijd was het Kristensen die vanaf elf meter de gelijkmaker mocht scoren na een overtreding en rode kaart voor Keller. De daarop volgende strafschoppen reeks is nu al een legedarische. Er werden maar liefst zeven strafschoppen op rij gemist! De laatste maal dat dit voorkwam in Europa was de Finse bekerfinale van 1985. Toen werden er ook zeven op rij gemist en won HAKA met 2-1 van HJK Helsinki (bron: Infostrada). Reden genoeg om met de Haagse trainer Henk Fraser terug te kijken op deze bekerwedstrijd.
 
 
Hoe heb jij deze wedstrijd ervaren?
"Zoals iedere sporter denk ik. Iedereen weet hoe mijn mentaliteit is, dan kan je begrijpen dat ik mij van binnen heb zitten opvreten. Eigenlijk al vanaf de tweede minuut van de wedstrijd."
 
 
Je hebt zelf de nodige ervaring in de beker, je hebt hem viermaal gewonnen. Je hebt die ervaring met de spelers gedeeld, is dat dan niet aangeslagen?
"Ach, bij de generatie van nu is dat niet altijd te merken. De ene keer denk je dat het helemaal niet aanslaat en dan is het resultaat top en de andere keer denk dat de spelers het heel goed oppakken en dan is het helemaal niets. Deze generatie is niet helemaal goed in te schatten."
 
 
Je kan niet zeggen dat ADO Den Haag geen kansen heeft gekregen. In de wedstrijd, de verlenging en zelfs tijdens de strafschoppen nog.
"In de dying seconds van de wedstrijd kregen we via Kramer en Malone nog twee hele goede kansen, dus dat was niet het probleem. Maar als ik de wedstrijd eerlijk bekijk, kwamen die kansen eigenlijk uit het niets."
 
 
Hoe ga je deze deceptie verwerken in aanloop naar de wedstrijd tegen AZ van komende zaterdag?
"Voor mij was deze wedstrijd een incident en geen probleem van de afgelopen wedstrijden. Het is geen kwestie van praten, we gaan gewoon verder met hard werken. We hebben woensdag een vrije dag, dan ga ik niet ineens een straftraining erin gooien. We zijn samen met een proces bezig en daar hoort rust ook bij. Die rust is ook echt nodig in de aanloop naar die wedstrijd tegen AZ. Dat is een goede tegenstander en die wedstrijd is al lastig genoeg. Dan ga ik die aanloop niet veranderen, omdat ik er de pest in heb."
 
 
Ik vond het opvallend dat je later dan de rest de kleedkamer uit kwam lopen. De wedstrijd was al begonnen toen je nog langs de lijn liep. Was de irritatie toen al zo hoog?
"Die was er al veel eerder, maar dat had niets met het feit dat ik later op het veld kwam. Ik was wel moedeloos, omdat we de spelers allerlei informatie hadden meegegeven waarmee niets werd gedaan. Op dat moment was de stand nog wel gunstig. Maar dat interesseerde mij niet, het gaat erom hoe we bezig zijn met het verder ontwikkelen van ons spel. Ik ben geen trainer die een gehele wedstrijd naast zijn dugout staat, maar dit is volgens mij wel de eerste wedstrijd, waarin ik wel de gehele wedstrijd ernaast heb gestaan."
 
 
Wat irriteerde je dan het meeste?
"Dat was wisselend. In de scherpte en die zit niet in hoe je een duel aangaat of tackels ingaat. Als je scherp bent, kan je die namelijk vermijden. We hadden de wisselpass veel meer moeten hanteren. Dan komen we beter in ons spel en komen we er voetballend beter uit. Maar die hebben we vandaag helemaal niet gebruikt."
 
 
Heb jij ooit een zo'n bizarre strafschoppen serie meegemaakt?
"Ach, misschien was die wel typerend hoe wij met deze wedstrijd bezig zijn geweest."
 
 
Waren het de spelers die de strafschoppen namen ook de spelers die op jouw lijstje stonden?
"Ja, het waren ook de spelers die op mijn lijstje stonden. Oh wacht, Mike van Duinen had in de laatste minuut van de verlenging een schop gekregen en die zou normaal de vijfde nemen, maar nu echter niet. Kramer zou de laatste nemen."
 
 
Het begint wel een eentoning verhaal te worden; ADO Den Haag en de KNVB beker?
"Ja, dat klopt en we hoopten ook echt vandaag met deze negatieve traditie te breken. Dat is echter niet gelukt."
 
 
Je gaf bij de collega's van FOX sport aan dat de selectie van ADO Den Haag nog bepaalde verantwoordelijkheden op zich kon nemen. Welke bedoel je daarmee?
"Om bepaalde zaken bij de selectie neer te leggen waarin ze zelf beslissingen en handelingen moeten maken in een wedstrijd. Misschien moet ik maar weer net zo dwingend aanwezig zijn, zoals vorig seizoen."
 
 
Je hebt ook een vrij smalle selectie, als ik naar de bank kijk zitten daar vooral jeugdspelers op.
"Dat klopt, we hebben te maken met de afwezgheid van Wormgoor en Gerht. Zijn die erbij, dan wordt de concurrentie binnen de selectie ook groter waardoor het makkelijk kiezen is voor de sterkste opstelling. Het was volgens mij ook wel de bedoeling dat wij meer spelers zouden hebben dan dat we nu hebben. Daarmee wil ik niet aangeven dat de huidige spelers slecht zijn. Die zijn echt wel goed genoeg, hoewel je dat tegen Almere City niet zou zeggen. Maar wij moeten als ploeg de volle 100% geven, anders winnen wij geen wedstrijd. Als wij geen 100% geven, dan winnen we dus ook niet van, met alle respect, Almere City."