volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 08-09-2014 14:01:00

ADO, Chun Li en Rudy Deighton; het inside verhaal


Jan Hermen de Bruijn, hoofdredacteur van Elfvoetbal plaatste vandaag een mooie column...


Alleen voetballiefhebbers die heel goed hebben opgelet, weten waarschijnlijk nog dat de bijna afgeronde overname door ADO Den Haag is gedaan door een kolossaal groot Chinees sportmarketing bedrijf. En niet door de in Den Haag wonende Chinese zakenman Chun Li.

 

Om te beginnen en voor alle duidelijkheid. Ik heb in de overname deal tussen ADO Den Haag en United Vansen een rol gespeeld. Sterker nog, ik ben het zelf geweest die meer dan een jaar geleden Mark van der Kallen heeft benaderd met de vraag of hij open stond voor de verkoop van zijn aandelen aan een Chinees bedrijf. En vervolgens heb ik het gehele proces - van de eerste gesprekken tot aan het zetten van de handtekeningen - mede begeleid. In zekere zin is 'deze deal' dus mijn kindje.

 

Maar niet alleen van mij. Een spreekwoord zegt 'succes heeft meerdere vaders' en in dit geval is dat inderdaad zo. Want als alle Haagse dromen gaan uitkomen en ADO Den Haag over een aantal seizoenen écht tot de subtop van het Nederlandse voetbal zal zijn gaan behoren, dan mogen Haagse voetbalfans ook de naam van Chun Li niet vergeten.

 

Ik heb de afgelopen weken al die negatieve berichtgeving rond zijn persoon met stijgende verbazing gevolgd. Vooral ook omdat alles eigenlijk draait om wat opmerkingen van 'ene Rudy' uit Arnhem, die beweert dat Li er met zijn plannen voor de opleiding van Chinese jeugdspelers van door is gegaan. En vervolgens de media zo handig heeft bespeeld, dat het nu net lijkt dat het volledige overnameplan van United Vansen zo'n beetje helemaal op 'het plan van Rudy' is gebaseerd.

Als journalist begrijp ik het wel. Op het eerste gezicht heeft de deal een groot Woodward/Bernstein (de journalisten die Watergate onthuld hebben) gehalte. Een Chinees bedrijf eigenaar van volksclub ADO? Daar moet haast wel een sinister plan achter zitten. Naamsverandering, logoverandering, cultuurshock, nasi in plaats van patat, gokmaffia, 'grote Chinees' en 'kleine Chinees', spionnen in de dug out. En als klap op de vuurpijl ook nog eens Rudy-gate. Ik zag het de afgelopen maanden allemaal voorbij komen.

 

Logisch. Alleen... Er klopt allemaal niks van. Alle onrust rond de overname van ADO door United Vansen heeft eigenlijk maar twee oorzaken: het feit dat de Chinese overheid bij dit soort bedrijfsovernames nu eenmaal flink wat tijd nodig heeft om toestemming te geven. En een ongehoorde tegenwerking van de kant van de inmiddels vertrokken ADO-directeur Piet Jansen, waardoor ADO ruim twee maanden een stuurloos schip werd.

 

In plaats van plannen te maken over de nieuwe, bijna onbegrensde mogelijkheden. In plaats van na te denken hoe een nieuwe potentiële markt van meer dan 1.300.000.000 mensen te benaderen. En in plaats van voorbereidingen te treffen hoe grote multinationals die allemaal graag in China zaken willen doen, het best kunnen worden benaderd, verdeed Jansen zijn tijd door leiding te geven aan een interne guerrilla-groep, die maar één doel had: het tegengaan van de overname door United Vansen, een bedrijf dat zich kort daarvoor bereid had verklaard vele tientallen miljoenen in de ontwikkeling van ADO te stoppen!

 

Hoe zeer Jansen zijn ADO-medewerkers de afgelopen maanden behekst heeft, bleek eind augustus nog eens toen de ex-directeur bij zijn afscheidspeech ("Ik ga weg omdat ik niks met die Chinezen te maken wil hebben") door een gedeelte van het personeel op een applaus in plaats van op rotte appelen werd getrakteerd. Want als er één man is die niet weet waar hij het over heeft, dan is het wel Piet Jansen, die nooit en te nimmer ook maar één woord heeft gewisseld met de nieuwe eigenaar. Sterker nog, vlak voordat hij de gelegenheid had om Mr Wang te leren kennen, meldde hij zich ziek en reed naar huis.

Geconfronteerd met een op dat moment stuurloos ADO besloot Chun Li dat het waarschijnlijk zowel voor ADO als ook voor de aanstaande nieuwe Chinese eigenaar het beste zou zijn om maar zo veel mogelijk zelf de touwtjes in handen te nemen en ging zich - met de beste bedoelingen - met 'van alles en nog wat' bemoeien. Omdat de voetballerij meer valkuilen heeft dan een gemiddelde poffertjespan, vond ik Chun's acties onverstandig en heb hem dat destijds ook privé duidelijk laten merken.

 

Dat hij zich overigens lange tijd niks van goed bedoelde adviezen aan trok, vind ik achteraf bezien nog wel begrijpelijk ook. Van de ADO-leiding was nu eenmaal niks goeds te verwachten en de kans dat Hui Wang - de grote baas van United Vansen - gepikeerd zou raken door de interne ADO-tegenwerking was levensgroot aanwezig. Voor wat dat laatste betreft zijn Chun Li's inspanningen uiterst effectief gebleken. Toen ik een halve maand geleden urenlang met Mr Wang en zijn zoon om de tafel zat, was diens enthousiasme voor ADO Den Haag nog minimaal net zo groot als op de 30ste maart, toen op het kantoor van Mark van der Kallen in Rijswijk, de deal gesloten werd.

 

De nabije toekomst zal leren of de Chinese overheid met haar toestemming over de brug komt (dit is het enige aspect waar niemand ook maar enige invloed op kan uitoefenen; de tekenen zijn overigens heel gunstig). En een verdere toekomst gaat uitwijzen of ADO Den Haag genoeg kennis en kunde gaat aantrekken om van de nieuwe mogelijkheden optimaal gebruik te gaan maken.

 

Nog even terug naar Chun Li. Ik ben benieuwd of de voetbalgeschiedenis hem uiteindelijk de plaats geeft die hij best wel verdient. Al bijna vijf jaar praat hij met alles en iedereen in voetballend Nederland over zijn grote plan "het combineren van de voetbalkennis van het 'kleine' Nederland met het geld en de commerciële mogelijkheden van het 'grote' China.". Zodra de ADO-deal is afgerond, heeft dat plan een unieke bekroning gekregen, want nog niet eerder werd een écht Chinees bedrijf eigenaar van een Europese voetbalorganisatie. Het zal voor hem een waarlijk uniek moment zijn.

 

Een laatste woord over Rudy-gate tenslotte. Het is niet aan mij om ook maar enig detail bekend te maken uit de overeenkomst met United Vansen. Maar één ding kan ik wel zeggen; in het contract staat geen letter, geen punt en geen komma die afkomstig is uit het plan dat Arnhemse Rudy Deighton zou hebben gemaakt voor Dong Dao, het bedrijf van Chun Li. Gewoon helemaal niks. Nada! Er zijn maar weinig mensen die dit uit eerste hand kunnen bevestigen, maar ik ben er één van.

 

Als zowel ADO Den Haag als ook United Vansen goed hun best doen, kan de overname de facto de grootste commerciële deal uit de historie van het Nederlandse clubvoetbal worden. Aantrekkelijk voor mensen die met grote hebzuchtige ogen kijken naar de mogelijkheden die contacten met de één na grootste economie ter wereld nu eenmaal met zich meebrengt. Sommigen zullen succesvol zijn; anderen - zoals de al te bijdehande Rudy - gaan achter het net vissen. Want de voetballerij is nu eenmaal noch goed, noch gek!

 

Jan Hermen de Bruijn
Hoofdredacteur ELF Voetbal Magazine