volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 03-09-2014 23:59:00

Bruggen bouwen achter de duinen


Maarten Fontein, nieuwe baas van ADO Den Haag.


Het is voor ADO Den Haag nog altijd wachten op het Chinese geld, maar de eerste hervormingen zijn in de tussentijd gestart. Maarten Fontein (62) is deze week begonnen als nieuwe algemeen directeur. De Hagenaar moet de koppeling vormen tussen de Hofstad en Azië, met als heilig doel de clubcultuur te bewaken.
 
tekst: Freek Jansen
 
 
Het is dinsdagmiddag en het werk in het kantoor van het Kyocera Stadion ligt even stil. Henk Jagersma, voorzitter van de raad van commissarissen, is aan het woord en spreekt het personeel toe. Hij introduceert Maarten Fontein, de nieuwe interim algemeen directeur van ADO Den Haag. Volgens hem de juiste man op het juiste moment, na een intensieve zoektocht, een lange vruchtbare samenwerking ligt in het verschiet en zo breit Jagersma meer standaardkreten aan elkaar. De trouwe medewerkers kijken toe, luisteren aandachtig, maar weten inmiddels beter. Hij komt lovende woorden tekort, maar dezelfde persoon was twee weken geleden nog ziedend toen hij via de media vernam dat Fontein een belangrijke kandidaat zou zijn om de vertrekkende Piet Jansen op te volgen. "Er zijn altijd heel veel geruchten rond deze club", waren de woorden van Jagersma half augustus. "Ik sprak net een collega-commissaris, die liep in het sprookjesbos van De Efteling. Ik heb hem geadviseerd het verhaal over Fontein uit te printen en daar aan een boom te prikken..." Goed, die Jagersma dus, staat nu met trotse volzinnen Fontein als de nieuwe directeur te introduceren. De zoveelste, waardoor de mensen van de werkvloer de presentatie van een nieuwe baas al ervaren als een jaarlijks ritueel.
 
 
Een parallel tussen vrijwel al deze leidinggevenden is dat ze grootse plannen hadden, en het zeker anders zouden doen dan hun voorganger. ADO Den Haag als sleepin’ giant, in de derde stad van Nederland, met als achterland het Westland, de Bollenstreek en Zoetermeer. Daar moest en zou veel meer uit te halen zijn, net als de vele bedrijven in de regio Den Haag. Van Mattijs Manders, het befaamde 'Graydon-mannetje', tot Piet Jansen aan toe. Stuk voor stuk kwamen en gingen ze weer. Maarten Fontein is sinds afgelopen maandag de nieuwe en enige persoon in de club met tekenbevoegdheid. Verschil met alle voorgangers is dat de bestuurder zelf bewust heeft gekozen voor vier maanden, als periode om te kijken hoe de samenwerking verloopt. Maar de voortekenen zijn positief. Hoewel het personeel niet al zijn Engelse termen direct begrijpt, wekt zijn voorkomen sympathie. Nadat de medewerkers wekenlang speculaties en berichten over de Chinese overname via de media hadden moeten vernemen, lijkt Fontein op dit moment geknipt voor de functie. Namens Unilever had hij in het verleden veel succes in China. Hij was als president verantwoordelijk voor de ijs- en diepvriesproducten in Azië en leerde de cultuur kennen. Met ADO begint Fontein aan zijn derde profclub. Eerder was hij als bestuurder actief voor Ajax en AZ, daarnaast zat hij in diverse commissies van de FIFA, UEFA en ECA (European Club Association).
 
 
Enkele dagen na zijn introductie schuift Fontein aan in het stadion. Hij moet nog officieel beginnen aan zijn nieuwe job, maar maakt even tijd vrij om zijn licht te laten schijnen over alle ontwikkelingen. "Ik ga er zeker van uit dat het goed komt met de overname door United Vansen, maar honderd procent garantie kun je niet geven. Het is hetzelfde met de aankoop van een auto. Het voelt pas echt als jouw auto als je er zelf in kan rijden. In die fase zit de club nu al een paar weken, maar ik ben de laatste die zich daarover heeft verbaasd."
 
 
U had verwacht dat United Vansen de deadline niet zou halen?
"Een overname met dergelijke bedragen vanuit China richting Europa neemt vaak meer dan een jaar in beslag, soms wel anderhalf jaar. Zes tot acht weken is heel ambitieus en hoopvol gepland. Het kan nog steeds, want officieel stonden er na de handtekeningen van 17 juli 38 werkdagen voor. Dan kom je uit op 11 september, meen ik, dus er is geen enkele reden opeens paniekerig te doen."
 
 
Dat komt door de berichtgeving vanuit ADO zelf, waarbij werd gesproken over 30 augustus als uiterste datum waarop het geld moest worden overgemaakt.
"Als je van zes tot acht weken in werkdagen uitgaat, is de eerste termijn eind augustus. Er zijn ook clausules in de overeenkomst opgenomen dat rente kan worden geheven na die datum. Maar meer waarde kan er niet aan worden gehecht."
 
Waarom moet het zo lang duren?
"Vergis je niet, er komt heel veel bij kijken. Allereerst moet alles worden omgezet in de Chinese taal. Dat kan niet even met een druk op de knop. Vervolgens moet alles worden gedaan via de centrale overheid. Die checkt alles: de herkomst van het geld, de partij waar het naartoe gaat... En in het geval van een transactie vanuit China richting het Westen gaan er nog extra weken overheen. Doordat het samenviel met de transferperiode, werd gehoopt op een snelle afhandeling, maar daar heeft de centrale overheid in China natuurlijk geen boodschap aan. We hebben er dus geen invloed op en kunnen niets anders dan wachten, totdat meneer Wang groen licht heeft en de transactie is voldaan. Dan gaan de aandelen binnen drie dagen richting United Vansen."
 
 
Aan u vervolgens de taak een brug te slaan tussen Den Haag en China, tussen het oude en het nieuwe ADO.
"Dat laatste klinkt wel heel ingrijpend. Het klopt dat mijn connectie met China een van de redenen is geweest voor deze uitdaging en dat een belangrijke rol is weggelegd om de overgang naar de nieuwe aandeelhouder goed te laten verlopen. Maar laat ik meteen alle twijfels wegnemen: ADO wordt geen satellietclub en ook geen speeltje van een rijk persoon. En er vindt al helemaal geen revolutie plaats. Ik zou nooit aan deze baan zijn begonnen als ADO geen baas in eigen huis zou zijn. Ik heb naar de plannen van United Vansen geluisterd, en die naast de visie van ADO gelegd. Mijn conclusie was dat beide partijen een heel mooie toekomst samen kunnen hebben. Nu is het aan mij dat in goede banen te leiden, waarbij drie dingen voor mij belangrijk zijn voor de korte termijn. De overgang moet spoedig verlopen, die moet zo goed mogelijk en grotendeels geruisloos verlopen en de ADO-cultuur moet voorop blijven staan."
 
 
De eerste twee speerpunten moet u direct zien te herstellen. Door de dubieuze reputatie van bemiddelaar Chun Li zijn alle ogen op Den Haag gericht.
"Ik twijfel geen moment aan Chun Li, daarom heb ik me ook gestoord aan de berichtgeving. Vaak eenzijdig, en vooral op basis wat mensen roepen zonder met bewijzen te komen. Chun Li is beschadigd, terwijl hij puur als bemiddelaar zijn taken goed uitvoerde. Meneer Wang zit in China en vond in overleg met meneer Van der Kallen hem als tussenpersoon. Chun Li is met zijn bedrijf sponsor van onze jeugdafdeling en dus heeft hij het opgepakt. Er werd van alles bijgehaald, maar als tussenpersoon heeft hij het goed gedaan."
 
 
Waarom heeft hij nu een stap teruggedaan?
‘Dat komt door mijn aanstelling, ík ben nu de tussenpersoon. Maar als sponsor van de jeugdopleiding blijft hij van harte welkom, en waar nodig zullen we van zijn kennis gebruikmaken. Niets meer en niets minder.’
 
 
U twijfelt niet aan z’n schimmige reputatie?
"Nee, want hij is slachtoffer geworden van een onduidelijke situatie. De overname werd bekend, maar er was niemand die de communicatie op zich nam. Wat krijg je dan? Onduidelijkheid, twijfels, vragen, sceptische blikken. Iedereen ging reageren op elkaar. Dat was allemaal niet nodig geweest, als er beter werd gecommuniceerd. Dat zal niet meer voorkomen, maar het was blijkbaar voer voor mensen om af te rekenen met Chun Li."
 
 
De bewijzen stapelen zich op, van jeugdtrainers in China die niet worden betaald tot aan het kopiëren en implementeren van een beleidsplan van iemand anders.
"Wat een onzin! In mijn tijd bij Ajax, meer dan zes jaar geleden, waren al die plannen al bekend en gereed om ermee aan de slag te gaan. Chun Li heeft helemaal niets gestolen of via een ongeldige manier bij ADO geïmplementeerd. En zo heb ik meer onwaarheden gehoord. Hij heeft zijn mening gegeven, maar wel op vragen die mensen vanuit ADO hem stelden. En niet andersom. Als hij vervolgens als kleine dictator wordt neergezet, dan stoort me dat, want hij heeft helemaal niets verkeerd gedaan. Sterker nog: we moeten hem als ADO dankbaar zijn voor zijn hulp."
 
 
U bent op dit moment als interim-directeur aangesteld voor vier maanden.
"Zie het als een verlovingsperiode, want van beide kanten is de intentie uitgesproken langer met elkaar door te gaan."
 
 
Weer even terug naar de basis: wat moet een Chinees bedrijf nou eigenlijk met een Nederlandse voetbalclub?
"United Vansen wil het Chinese voetbal van de grond krijgen. De achterstand is enorm, van een voetbalpiramide zoals in Nederland is daar geen sprake. Er ligt geen basis, voetbal is populair, wordt komend jaar ook onderdeel van het lesprogramma op school, alleen ontbreekt het aan kennis en kunde. Voor een relatief laag bedrag krijgen ze nu de mogelijkheid dat te vergaren. Een financieel gezonde club, in de middenmoot van het hoogste competitie van Nederland, hét opleidingsland in de wereld en de nummer drie van het WK. Bovendien in een internationale stad als Den Haag."
 
 
Er is nog nooit iemand rijk geworden van een voetbalclub.
"Dat zien zij ook wel in, en dat is ook zeker niet de intentie. Ik snap alle argwaan, de ervaringen in binnen- en buitenland zijn met overnames niet altijd positief. Maar ADO blijft ADO, dat is voor iedereen helder. In China beseffen de zakenmensen hoe je jezelf moet opstellen in een ander land. Net zoals ik me aanpaste aan de Chinese cultuur toen ik daar werkte, doen zij dat buiten China. Kruidvat is ook in Chinese handen, maar merkt iemand daar iets van? Verkopen zij alleen maar Chinese luchtjes? ADO wordt geen handelshuis. Toestanden zoals bij Vitesse zijn hier onmogelijk. Dat een andere club tijdens een seizoen spelers kan opeisen, terwijl je midden in een titelrace zit... Ondenkbaar."
 
Net zo ondenkbaar als dat Chinezen met ADO-shirtjes gaan lopen?
"Dat beeld werd gekscherend geschetst, maar is natuurlijk niet realistisch. Real Madrid-shirtjes met de naam Ronaldo achterop zijn razend populair in China, maar dat is Europese top. United Vansen weet ook dat ze op dat vlak geen grote zakken geld hoeven te verwachten. Wat het wél gaat opleveren? Veel kennis, over trainingsmethodes, uitwisselingsprojecten, over het runnen van een voetbalclub. Dat moet je niet onderschatten. Ik heb het zelf gemerkt met Ajax en Ajax Cape Town. En ja, jeugdspelers zullen de kans krijgen in Den Haag ervaring op te doen. Maar wel alles in overleg met de scouting en het technische hart van de club. Geen speler wordt er zomaar doorheen gedrukt. Zo denkt meneer Wang erover en zo denkt ADO erover. Een gezonde situatie dus."
 
 
Toch wil United Vansen wel gaan investeren in ADO. Met welk doel?
"Als ADO op een hoger niveau gaat spelen, met een betere jeugdopleiding, levert dat United Vansen meer kennis en ervaring op. Europees voetbal kan daaraan zeker bijdragen, ook aan de uitstraling van de club. Dat heb ik zelf met AZ ervaren. Op een gegeven moment was de club een vaste succesvolle kracht in Europa. Dat heeft ook waarde in China, dan kom je in landen en bij clubs waar je nog meer ervaring kan opdoen. Dat is dus iets anders dan zo snel mogelijk geld verdienen, want je moet met Europees voetbal niet verwachten dat het commercieel opeens heel veel oplevert. Alleen: het is wel een belangrijk doel, want een positieve groei van ADO levert een positieve vergaring van kennis op voor de Chinezen."
 
 
Trainer Henk Fraser fronste zijn wenkbrauwen toen hij vernam dat u een plek in de top binnen een aantal jaren voor ogen had.
"Hoho, wel op een realistische manier. Over drie tot vijf jaar moet ADO vast rond de vijfde plaats kunnen spelen. De club is nu een stabiele middenmoter, met toenemend kapitaal komen er mogelijkheden voor een volgende stap. Geen gekke dingen, niet opportunistisch, maar op een doordachte wijze. Eerst moet een stevige basis worden gecreëerd. Dus een sterkere organisatie, investeren in de jeugdopleiding, betere faciliteiten. Nu heeft de club twee spelers uit de eigen jeugd in de basis, en drie daarbij nog in de selectie. Op termijn moet dat aantal omhoog."
 
 
Het maakt de Chinezen toch helemaal niets uit of er wel of geen Hagenees in de basis staat?
"Maar ons wel, en dus United Vansen ook. De uitwedstrijd tegen Cambuur (afgelopen zaterdag, 3-2 verlies, red.) mis ik, omdat ik het niet kan combineren met de duels van de jeugd en ik daarbij aanwezig wil zijn. Dat zegt volgens mij voldoende. Net zoals het inmiddels wel duidelijk is dat we hier geen paniekaankopen gaan doen. Nu niet, in januari niet en volgend jaar niet. We zullen eerst moeten kijken hoe we willen groeien en wat daarvoor nodig is. Het stadion bijvoorbeeld, dat moet vol, wekelijks."
 
Daar komt de bekende troef van een algemeen directeur van ADO weer voorbij.
"Het Forepark herbergt 130 bedrijven, waarom zitten die niet in het Kyocera Stadion bij thuisduels? Den Haag heeft vijftienhonderd bedrijven, er valt volgens mij veel meer te halen. Eerst moeten we analyseren waarom het niet vol zit. Aan de reputatie ligt het niet, niet meer. In 2006 moest ik als bestuurslid van Ajax eerst vanuit Den Haag naar Amsterdam en vervolgens onder begeleiding naar de wedstrijd in Het Zuiderpark. Nu heeft ADO een superveilig stadion, groeit het imago met de dag. Het achterland is groot, daar moet veel meer te halen zijn. Ja, mijn voorgangers kunnen het ook hebben geroepen, maar dat is voor mij geen reden er niet mee aan de slag te gaan. Den Haag is namelijk nog altijd de derde stad van Nederland."