volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-09-2014 10:02:00

'Boem-boem' Kanon wil nu meer


Na maanden wachten speelt verdediger in de basis.


door Daniel Dwarswaard

 
Er was gezeur over zijn werkvergunning waardoor hij maandenlang alleen kon trainen. Nu kan Wilfried Kanon (21) zich eindelijk laten zien bij ADO Den Haag. De laatste twee wedstrijden stond hij in de basis. Nu wil 'Boem-boem'Kanon meer.
 
 
Als tijdens het vraaggesprek zijn achternaam ter sprake komt, verschijnt er na wat uitleg een grote grijns op het gezicht van Wilfried Kanon. Het kwartje valt eindelijk. De Ivoriaan snapte al niet waarom er vanaf de tribunes altijd maar 'boem, boem' naar hem werd geroepen. Ja, met zo'n achternaam zijn de verwachtingen hoog. Er wordt grof geschut van hem verwacht in Den Haag. 
 
 
En dat mag hij nu dan eens laten zien. De afgelopen twee wedstrijden tegen FC Groningen en SC Cambuur Leeuwarden stond de Afrikaan in de basis. Eindelijk, zou je kunnen zeggen. Kanon werd vorig jaar semptember vastgelegd, pas in januari was zijn werkvergunning in orde. Maandenlang gedonder met de papierwinkel zorgde ervoor dat Kanon alleen mocht trainen. En wachten op bericht. 
 
 
Dat kwam dus in januari. Kanon had in het tweede elftal kunnen wennen en mocht eind vorig jaar een paar keer invallen bij het eerste. "Maar nu de trainer twee keer voor mij heeft gekozen in de basis voelt dat geweldig. Hier heb ik lang op moeten wachten."
 
Fraser twijfelde of hij Kanon moest laten beginnen. De communicatie is immers een probleem. De oersterke verdediger spreekt Frans en Italiaans, maar geen Engels, en al helemaal geen Nederlands. Vaak trok Kanon op met de inmiddels vertrokken Roemeen Catalin Tira. Die had ook in Italië gespeeld, de twee verstonden elkaar. "Maar het is niet zo dat ik zonder Tira reddeloos ben hoor. Fysiotherapeut Edwin Coret spreekt Frans. Met Gianni Zuiverloon kan ik een beetje Spaans praten."
 
Los daarvan: De voetbaltaal is universeel. "Toen ik in Roemenië speelde, sprak ik ook de taal niet. Maar ik moest er wel gelijk staan, dat ging best goed. En natuurlijk ken ik inmiddels wel de nodige woordjes Nederlands die je in het veld nodig hebt." In zijn Franse woordenstroom zijn plots de voetbaltermen 'draai' en 'kaats' te horen. En hij kan 'O, o, Den Haag' zingen. Met een mooie alternatieve zin: "Mooie stad achter Mike
van Duinen."
 
Maar hoe zit het met de lessen Nederlands? Vrijwilliger Henk de Ridder, die voorheen bij de club taallessen verzorgde voor buitenlandse spelers, heeft zijn taken al een poosje neergelegd. In de tussentijd was er vanuit de club geen taalbegeleiding. "Maar ik heb een vriend uit Senegal hier in Den Haag. Die spreekt zowel Frans als Nederlands. Hij heeft mij de afgelopen tijd geholpen."
 
 
Maar vanaf deze maand moeten de buitenlandse spelers van ADO (naast Kanon ook de Denen Mathias Gehrt, Thomas Kristensen en Martin Hansen) standaard twee keer per week naar Nederlandse les. Mede op verzoek van Fraser is de club nu in gesprek met een taalbureau dat die lessen gaat verzorgen. Kanon zal er bij zijn. Al wil hij veel liever zijn imposante lijf laten gelden op het veld. Een vaste basisplek afdwingen zal moeilijk worden met Timothy Derijck, Gianni Zuiverloon en Vito Wormgoor (nu geblesseerd) als concurrenten. Maar 'Willy' gaat ervoor. Hij wil 'boem, boem' horen vanaf de tribunes.