volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-08-2014 08:34:00

Beoogd ADO-directeur moet overname begeleiden


Fontein kent de weg in China meer dan goed.


De benoeming van Maarten Fontein (62) als interim-directeur van ADO Den Haag zal pas dinsdagavond officieel worden bekrachtigd, maar duidelijk is dat de geboren Leidenaar de Chinese overname moet begeleiden.
 
 
door Daniël Dwarswaard
 
 
Het is aannemelijk dat Fontein na zijn periode als interim-directeur definitief de baas wordt in Den Haag. In Chinea verkocht hij voor Unilever al met succes ijsjes. Nu het 'merk' ADO nog.
 
 
Maarten Fontein zag afgelopen zondag vanaf de eretribune ADO Den Haag met 3-0 winnen van FC Groningen. Nog niet in clubkostuum, dat kan misschien aanstaande zaterdag wel als de Haagse club op bezoek gaat bij Cambuur in Leeuwarden. De aanstelling van Fontein zal deze week door de club officieel naar buiten worden gebracht. Haast is ook wel geboden, want Piet Jansen, die zich totaal niet kon verenigen met de voorgenomen Chinese overname van de club, is aan zijn laatste dagen bezig.
 
Fontein heeft iets meer met Chinezen. Wat heet. In zijn tijd als marketeer van levensmiddelenfabrikant Unilever woonde de voormalige cricketinternational er vier en een half jaar. Hij heeft twee adoptiekinderen uit China. Tijdens zijn missie om het Chinese volk te winnen voor Raketjes en Magnums leerde hij de cultuur van het land kennen. En natuurlijk de zakelijke markt waar ADO, als de overname definitief is, op de kaart dient te worden gezet. Want los van het geld dat directeur Hui Wang van United Vansen in de club belooft te pompen, moeten ook Chinese bedrijven enthousiast worden om de club te sponsoren.
 
 
Voordat zijn aanstelling officieel is, houdt Fontein zich liever nog op de vlakte. Maar eerder vertelde hij al wel dat nú het moment is voor ADO om door te groeien. "Zeven jaar geleden was de club bijna failliet. Toen heeft Mark van der Kallen ADO gered. Nu schrijft ADO zwarte cijfers. Dat moet nu verder worden uitgebouwd." En natuurlijk klonk ook de zin die al jaren op de Haagse club van toepassing is. "De potentie om te groeien moet er zijn in de derde stad van Nederland."
 
 
Fontein kent de weg in de voetbalwereld. Als directeur van Ajax (2005-2008) sloot hij lucratieve deals met Aegon en Adidas, maar werd hij tegelijkertijd afgebrand in het 'rapport Coronel', een vernietigend onderzoek naar het functioneren van Ajax. Fontein zou geen boegbeeld zijn van de club en ook niet de persoon zijn bij wie personeel en sponsors zich op hun gemak voelen.
 
 
Chun Li
Het zat een verdere carriere in de voetbalwereld niet in de weg. Fontein werd nog manager internationale zaken bij AZ. In die periode leerde hij ook Chun Li kennen, de vooruitgeschoven post van de nieuwe Chinese eigenaar Hui Wang. Fontein zat namens de club in de ECA (European Club Association), waarin hij vooral streed tegen'kinderhandel' in de voetballerij, het transfereren van minderjarige spelertjes. Ook bij de voetbalbonden UEFA en FIFA bekleedde de tot jurist opgeleide Fontein functies.
 
 
Dat zijn bijnaam 'De Aardappel' luidde, verwijzend naar zijn bekakte accent, heeft Fontein altijd met een glimlach geaccepteerd. In Den Haag zal hij vooral snel duidelijkheid moeten scheppen over de te varen koers als de Chinese deal helemaal is beklonken. De scepsis wegnemen over de Oosterse revolutie, die op de tribune en ook binnen sommige geledingen van de club heerst, zal een eerste belangrijke opdracht zijn.