volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 20-08-2014 19:42:00

Chaos troef rond Chinese overname ADO Den Haag


ADO noteerde een verrassende 2-2 bij FC Twente. Achter de schermen is het een chaos. De Kleine Chinees wil alles bepalen, doet precies wat de gemeente niet wil en het geld was er maandag nog steeds niet.


Tekst: Iwan van Duren, Freek Jansen en Tom Knipping
 
 
Jozias van Aartsen schreef enkele weken terug een brief aan clubeigenaar Mark van der Kallen. De burgemeester van Den Haag bleek zich toch wel zorgen te maken over de Chinezen die ADO overnemen. "Het brengt onvermijdelijk onzekerheid met zich mee", schrijft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Zeker aangezien koper Hu Wang een buitenlander is, vereist de clubverkoop in zijn ogen ‘bijzondere aandacht’. Van Aartsen lijkt het verstandig wanneer de huidige clubleiding in elk geval blijft zitten. Hij stelt dat Van der Kallen bij Wang moet aandringen op het voortzetten van het bestaande beleid en ‘de huidige samenstelling van de directie en het management’. Van Aartsen liet ook de gemeenteraad per brief weten: "Er is veel vertrouwen in een goede samenwerking met de huidige directie."
 
 
Even later had tussenpersoon Chun Li buiten de raad van commissarissen (RVC) om al Maarten Fontein aangesteld. Althans, onder voorbehoud, want zolang Wang niet betaalt is Fontein nog geen directeur. De voormalige Ajax-man reageerde erg enthousiast op de Chinezen die volgens hem langetermijnplannen hebben met ADO. Er bleek veel animo te zijn om onder de nieuwe Chinees te gaan werken. Voormalig Vitessenaar Paul van der Kraan was ook in de race, maar hij haakte bij nader inzien zelf toch maar af na eerdere slechte ervaringen met Merab Jordania. Helaas voor Marcel van den Bunder en Jan Willem van Dop liepen hun sollicitaties op niks uit. Formeel moest de rvc afgelopen maandag de aanstelling van Fontein nog goedkeuren. Voor wat het waard is. Als Wang straks heeft betaald, zullen de commissarissen zo goed als zeker plaats moeten maken voor een paar jaknikkers. Zo ging dat ook bij Vitesse.
 
 
Intern is er vooral veel verbazing over de rol van Chun Li, die als een baasje over de burelen loopt. Zonder een officiële aanstelling viel hij zomaar binnen en kwam de handelaar in ver-pakkingsmaterialen, zonder enige ervaring in het betaalde voetbal, met allerlei voetbaladviezen. Technisch manager Rob Meppelink heeft niets te vertellen. Dat was eigenlijk al zo onder Van der Kallen en Paul Beijersbergen, die alle transfers doen, maar ook de Chinezen lijken geen heel grote plannen met hem te hebben. Meppelink annuleerde zijn vakantie in Zuid-Frankrijk omdat Wang hem wilde spreken, maar voorlopig mag hij een beetje rondlopen bij de jeugd. Niet Meppelink maar Chun Li is bezig met het spelersbeleid. Henk Fraser bestookt hij al dagelijks met sms’jes.
 
 
 
Li blijkt tevens ambities te hebben als spelersbegeleider. Zo vroeg hij in een advertentie om stagiairs voor zijn firma Dong Dao. Volgens ADO een bedrijf in relatiegeschenken. Niettemin vroeg hij in de advertentie assistentie voor het begeleiden van spelers en het opstellen van contracten. Vorig jaar kwam hij ook al eens met een proefspeler aanzetten bij ADO. Wellicht dat hij daarom continu de technische leiding bestookt met zijn ideeën. Niet eens alleen over Chinese spelers, maar ook wil hij zich graag laten gelden als het gaat om de Nederlandse markt. Van het idee van Fraser om Timothy Derijck te halen was Chun Li in elk geval niet heel erg onder de indruk.
 
 
 
Wel nodigde Li al een Chinees uit om de trainingen van Henk Fraser te analyseren. De man, die hij verder niet voorstelde, was volgens hem ‘een vriend’, maar bleek een functie te bekleden bij de Chinese profclub Dalian Aerbin. Tot verbazing van het personeel heeft Chun Li zichzelf ook al een bureau in het Kyocera Stadion toegeëigend. Intern kregen medewerkers te horen dat er in de transferperiode van januari veel geld in de ploeg gepompt gaat worden en dat niemand ervan moet opkijken als ADO in de toekomst schittert in de Champions League. Boos was hij vorige week wel toen in het AD uitlekte dat hij intern door het leven gaat als De Kleine Chinees.
 
 
Chun Li was ook degene die bij de gemeente om de tafel zat om de plannen van Wang toe te lichten. Uit het verslag blijkt dat hij daarbij geen garanties heeft kunnen geven voor de investeringen. Van Aartsen stelt niettemin ‘geen slechte ervaringen’ met Li te hebben en uit een quick scan was ‘geen verontrustend signaal’ naar voren gekomen. Toch duiken de laatste weken steeds vreemdere verhalen op rond De Kleine Chinees, die van Wang kennelijk de boel moet regelen in Den Haag. Li, eerder betrokken als sponsor van een dubieuze voetbalschool, werd vorige week door een man genaamd Rudy Deighton beschuldigd van diefstal. Deighton beweert dat Chun Li zijn businessplan heeft gestolen en ermee de markt op is gegaan. Het plan betreft het invliegen van Chinese jongeren, die in ruil voor tienduizenden euro’s per jaar een visum, een studie en een voetbalopleiding krijgen aangeboden. "Hij heeft het overal onder proberen te brengen, waaronder bij ADO", aldus een boze Deighton. Li zelf ontkent overigens het plan te hebben ontvreemd. Ook in Alkmaar gingen er alarmbellen af. We kregen meerdere tips dat we eens achter zijn problemen met AZ moesten aangaan. Daar is Li met zijn bedrijf Dong Dao sponsor, maar er zou inmiddels een zaak lopen. Directeur Earnest Stewart: "Wij zijn een nette club en willen hier liever niet op reageren." Bij ADO wil ook al niemand reageren op de vraag of hij de honderdduizend euro sponsorgeld voor de jeugdopleiding inmiddels heeft betaald.
 
 
De man lijkt wanhopig om een voet aan de grond te krijgen in het voetbal. Zo heeft hij met zijn Chinese plannen ook aangeklopt bij derdeklasser Die Haghe. Dat was nadat een brand het clubhuis daar vorig jaar in de as had gelegd. De pastor die voorzitter is van de club viert vakantie, maar er volgt wel een reactie van bestuurslid Hans Floor. "Die Haghe is in oktober 2013 getroffen door een brand in het clubhuis." Volgens hem wordt sindsdien met verschillende partijen gesproken over nieuwbouw. "Concrete afspraken zijn nog niet gemaakt, maar ook de heer Li van Dong Dao heeft interesse getoond omdat het buurthuis kan dienen als ontmoetingsplaats voor de Chinese community."
 
 
Met zo’n verhaal kwam Li ook bij de gemeente die groen licht moest geven voor de verkoop aan Wang. Hij had een algemeen relaas over de connectie tussen China en Den Haag, verbinding met de Nederlandse voetbalcultuur en mogelijkheden voor de jeugdopleiding. ADO moet ook een ontmoetingsplek worden voor Nederlandse en Chinese zakelijke activiteiten. 
De gemeente kon de overname niet tegenhouden, maar Jozias van Aartsen zette weken geleden al wel vraagtekens bij het gebrek aan garanties
Door de toegang tot de Chinese markt zullen de sponsorgelden van ADO omhoog gaan en de club moet Chinese talenten gaan opleiden. De gemeente kon de overname niet tegenhouden ondanks de vraagtekens bij het gebrek aan garanties. De beloftes zijn mooi, maar gegarandeerde bedragen op papier waren er niet. "De gemeente is echter niet in de positie om dit te eisen, ook al had de gemeente daar graag harde afspraken over gezien. Er zijn geen garanties gegeven, maar wel duidelijke uitspraken gedaan. Wang heeft verwachtingen gewekt, en het is aan hen om die waar te maken."
 
 
Het is alweer twee maanden geleden dat ADO de overname bekendmaakte. In het persbericht dat de club destijds verstuurde stond dat nog één tot twee maanden nodig zouden zijn om de plannen verder uit te werken. Aanvankelijk zou er afgelopen vrijdag betaald worden, dat is nu uitgesteld tot eind augustus. Volgens zowel de verkopers als de kopers is er geen reden tot zorg, omdat dit met formaliteiten in China te maken zou hebben. Hoe dan ook zijn ze op het stadhuis totaal niet blij met een enkele Chinees die vanuit Peking alles gaat bepalen. Van Aartsen: "De gemeente streeft naar meervoudig aandeelhouderschap van ADO. Dit om de afhankelijkheid van één eigenaar te verkleinen en het eigenaarschap breder te wortelen.’ Tevens stelt hij dat de gemeente "liever meer zekerheden had gehad over de toekomst van ADO, bijvoorbeeld als het gaat om de toekomstinvesteringen waarvan gewag wordt gemaakt."
 
 
Hoewel Van der Kallen en mede-eigenaar Beijersbergen zeggen dat alles goedkomt, wat gezien hun persoonlijke financiële belangen ook wel logisch is, wordt het binnen ADO als behoorlijk onprofessioneel gezien dat uitgerekend in de transferperiode de club in een impasse is beland. Momenteel zijn er twee stromingen. Van der Kallen, Beijersbergen en de Chinezen tegen de andere functionarissen die stiekem hopen dat Wang niet kan betalen. Coach Fraser is de dupe. Hij baalde na afloop van de knappe 2-2 tegen FC Twente voor het eerst openlijk over het uitblijven van versterkingen. Wordt vervolgd.