volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 15-08-2014 11:26:00

ADO Den Haag koestert de Denen


Trainer Fraser roemt Scandinavische invloeden.


Met de komst van Martin Hansen en Thomas Kristensen is er bij ADO Den Haag een heuse Deense enclave ontstaan. Met Mathias Gehrt, een van de uitblinkers vorig jaar, staat de teller op drie. Voorlopig bevallen de Scandinavische invloeden de club prima. Hansen en Kristensen debuteerden met een ruime voldoende tegen Feyenoord. "Die jongens zijn leergierig."
 
 
Door Daniël Dwarswaard
 
 
Toen ADO-trainer Henk Fraser zelf nog voetballer was, keek hij altijd met een bepaalde vorm van bewondering naar Sören Lerby en Frank Arnesen. Niet alleen vanwege de voetbalcapaciteiten van de Denen die bij Ajax en PSV speelden, maar zeker ook vanwege hun gedrag. Initiatiefrijk, ondernemend en in het bezit van een uitstekend aanpassingsvermogen.
 
 
De drie Denen Mathias Gehrt, Mártin Hansen en Thomas Kristensen zijn vanzelfsprekend niet van het kaliber Lerby of Arnesen, maar Fraser ziet wel degelijk overeenkomsten. "Vorig seizoen ben ik eigenlijk heel enthousiast geworden door Mathias Gehrt", zegt de trainer. "Dat heeft mij wel gesterkt in het gevoel dat de komst van de twee nieuwe Deense jongens een goede zaak is."
 
 
Want keeper Hansen (24) en controlerende middenvelder Thomas Kristensen (31) maakten niet alleen de negentig minuten binnen de lijnen tegen Feyenoord een goede indruk. Fraser: "Die jongens zijn leergierig, ook buiten het voetbal om. Nemen zelf initiatief bij het zoeken naar een huis bijvoorbeeld. Ze voelen zich prettig hier. Dat is de basis, voor presteren in het veld."
 
 
De Nederlandse eredivisie heeft een rijke geschiedenis met succesvolle Denen. Van Michael Laudrup tot Christian Eriksen. ADO heeft in het verleden goede ervaringen gehad met Noren (onder anderen Harald Berg en Roger Albertsen), maar de huidige Deense enclave is nieuw voor de club.
 
 
Doelman Martin Hansen weet wel waarom hij en zijn landgenoten graag neerstrijken in de Nederlandse voetbalcompetitie. “Denen lijken op Nederlanders. Rustig, nuchter, maar wel met een winnaarsmentaliteit", zegt de keeper die eerder jaren in Engeland woonde toen hij bij Liverpool onder contract stond. "En in de eredivisie kunnen ‘wij’ ons ook goed ontwikkelen."
 
 
Het cliché zegt dat Denen de Nederlandse taal snel machtig zijn. Hansen: "Kristensen is wat dat betreft onze koploper. Die heeft al een paar taallessen gehad en pakt het snel op. Ik? Nee, ik doe het nog even in het Engels. Ik ga wel graag naar het strand van Scheveningen," zegt hij lachend, terwijl hij de naam van de badplaats opvallend goed uitspreekt. En Gehrt? Hansen weer met een grote grijns: „Die moet zich schamen dat hij nog geen vlekkeloos Nederlands praat. Hij is hier al een jaar." Dan serieus: „Hopelijk is Mathias er snel weer bij."
 
 
Want Gehrt (22) kampt al sinds de voorbereiding met een liesblessure. Ook de uitwedstrijd tegen FC Twente gaat hij niet halen. Vorig seizoen was de Deense spelmaker lange tijd één van de spaarzame lichtpuntjes van het kwakkelende ADO. Mede door de nasleep van een sleutelbeenbreuk raakte hij tijdens de succesvolle reeks onder Henk Fraser zijn basisplaats kwijt.
 
Voor de Scandinaviër zal het lastig genoeg worden zijn plek terug te verdienen. Roland Alberg lijkt op het middenveld als aanvoerder onomstreden. Ook in Kristensen en Kevin Jansen heeft Fraser veel vertrouwen. En dan is ook Danny Bakker bijna weer fit. Ondanks dat zal het dit seizoen ongetwijfeld gaan gebeuren: drie Denen in de Haagse basisopstelling.