volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 08-08-2014 19:26:00

'Als Kramer begint dan wordt de keuze Houtkoop of Schet'


De competitie in de Eredivisie gaat dit weekend van start. ADO Den Haag begint al gelijk met een beladen duel thuis tegen Feyenoord. Feyenoord ging midweeks Europees onderuit tegen Besiktas. Is ADO Den Haag klaar voor de start?


Haaglanden Voetbal sprak vrijdag na de training met ADO-trainer Henk Fraser.


Tekst: Rob Blankenstein

 


Henk, de voorbereiding zit erop, hoe kijk jij erop terug?

"Qua arbeid en de bereidheid van de spelers kan ik alleen maar heel positief zijn.”


Is er ook uitgekomen wat je van tevoren als doelstelling voor die voorbereidingsperiode voor ogen had?

"Ja, je moet een bepaalde basis leggen, niet alleen tactisch en technisch, maar met name ook fysiek. Nogmaals, met betrekking tot die aspecten hebben de jongens er alles aan gedaan.”


Als je de selectie bekijkt waar je deze voorbereidingsperiode mee bent begonnen en je kijkt nu naar de groep, dan zijn er zeven spelers (Van Haaren, Tira, Esajas, Korte, Gouriye, De Wit en Poepon – red.) verdwenen. In kwantitatief opzicht is de selectie nu dus een stuk kleiner. Dan kom je bij bepaalde trainingsvormen (bijvoorbeeld het partijspel) krap in je mensen te zitten. Dus moeten er spelers bij, of niet?

"Ja, we moeten er wel mensen bij hebben, maar ik denk het liefst niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. Uiteindelijk krijg je daardoor een grotere groep. Het is voor mij wel de verwachting dat we dat gaan aanvullen.”


Hoe staat het op dit moment met die aanvulling c.q. uitbreiding van de selectie?

"We zijn er keihard mee bezig. Er is op dit moment heel goed overleg tussen de nieuwe partij en mijn persoon. We willen weloverwogen onze keuzes maken. We hebben een bepaalde basis nu met deze groep en degenen die we willen halen, moeten wel meerwaarde hebben, want anders gaan we het gewoon niet doen.”


Er is nu een ‘mannetje’ bij gekomen – noem het maar de voetbaladviseur van de nieuwe eigenaar Hui Wang – in hoeverre heb je met deze ‘voetbal Chinees’ contact, ervan uitgaande dat hij de Engelse taal machtig is?

"Li Ming is hier om te leren van onze inzichten en je kunt altijd van elkaar leren. Ik heb Li Ming ook zelf gevraagd of hij bij ons erbij wil komen en ook op het kantoor gewoon erbij te zijn. Ik heb geen geheimen, voor niemand en zeker niet voor de mensen die de intentie hebben om deze club vooruit te helpen.”


Moet ik deze Li Ming dan zien als een intermediar richting de eigenaar Hui Wang?"

Je moet het met name zo zien, dat hij wil leren van onze organisatie en ik denk dat Chun Li (van Dong Dao, hoofdsponsor ADO jeugd – red.) wat dat betreft meer de rechterhand is van de nieuwe eigenaar Hui Wang.”

 

Ik neem aan dat jij ook de media volgt. Deze week staat er een – journalistiek gezien – uitstekend artikel over de overname van ADO Den Haag door de Chinezen in de VI. Heb jij al kennis genomen van dit artikel en zo ja hoe lees jij dan zo’n stuk?
 

"Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik dit artikel niet gelezen heb, maar ik ga dat zeker nog doen, maar ik was eigenlijk – tot nu toe – dat niet van plan, want ik ben echt vooral bezig met mijn eigen team. Dus ik heb daar nog niet echt tijd voor gehad, maar als jij zegt, dat het een interessant artikel is, dan ga ik het zeker nog lezen.”
 

Het artikel lezende, wordt een hoop zaken duidelijker en dan kun je je afvragen, of het wel een succesverhaal zal gaan worden?

"Oké, maar het zijn dan wel aannames begrijp ik.”
 

Gedeeltelijk en het is gebaseerd op zaken, die onder meer plaats hebben gevonden in Engeland bij eerdere overnames door Chinese partijen, want niet goed is afgelopen.

"Maar de feiten die in Engeland hebben plaatsgevonden, hoeven hier in Den Haag niet te gebeuren, want dan zou je erbij voorbaat al van uitgaan, dat wat in Engeland is gebeurd, ook hier zou kunnen gebeuren. Misschien over één jaar moet ik je wellicht gelijk geven, maar ik ga altijd uit van het goede van de mens en ik heb het tegendeel tot nu toe nog niet zo ervaren.”
 

Zondag de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord, jou ook niet onbekend, hoe kijk jij bijvoorbeeld naar die wedstrijden van Feyenoord tegen Besiktas. Is dat dan als liefhebber, supporter, oud-speler of toch als trainer omdat Feyenoord de eerste competitie tegenstander is?

"Het is inderdaad lastig. Soms bekijk je toch als supporter een wedstrijd, maar je weet dat het je eerste tegenstander is, dus ik heb wel geprobeerd daar als trainer naar te kijken. Maar aan de andere kant Besiktas thuis en Besiktas uit was al een wereld van verschil qua bezetting. Ik heb Feyenoord ook aan het werk gezien in de wedstrijd tegen Real Sociedad en toen speelde er al helemaal een andere ploeg, dus net zoals wij in deze fase. Ik zal niet zeggen dat ze zoekende zijn, maar iedere trainer kijkt naar de beste samenstelling en dat heeft Feyenoord ook gedaan. Je weet dat Feyenoord een aantal belangrijke spelers is kwijtgeraakt en dat maakt het voor hen mogelijk nog lastiger.”
 

Er heerst een sfeertje in het Haagse – gezien de ‘leegloop’ bij Feyenoord – die drie punten zitten in de knip!

"De realiteit is, dat je heel goed moet weten waar je staat als club en als ploeg. Wij zullen niet zo maar van welke ploeg in de Eredivisie dan ook winnen, maar dat wij heel goed partij kunnen bieden en op goede dagen ook van dit soort tegenstanders kunnen winnen, dat is duidelijk en dat heeft de historie tegen Feyenoord ook wel uitgewezen. Ook in de tijd van een Van Hanegem en dergelijke spelers. En dat is nog steeds mogelijk, de statistieken wijzen uit, dat wij beiden twintig keer gewonnen hebben en zestien keer gelijk hebben gespeeld, dus het ligt heel dicht bij elkaar.”
 
 
Wat voor een soort wedstrijd verwacht jij?

"Ik denk dat het twee ploegen zullen zijn, die toch elkaar zullen aftasten. Hier en daar misschien wat voorzichtig zullen zijn, maar ik denk dat wij hier thuis het voordeel hebben en het publiek – zeker na de laatste wedstrijden van het vorige seizoen – ons optimaal zal steunen en dat zou een extra motivatie zijn en ook een extra boost kunnen geven.”
 

Tijdens de zojuist afgelopen training heb je wat variaties uitgeprobeerd met Michiel Kramer erin en Xander Houtkoop en Michel Schet afwisselend erin en eruit. Ben je er al uit qua opstelling?

"Ik heb Schet en Houtkoop inderdaad afgewisseld en Kramer laten staan, dus je kunt er vanuit gaan, dat Kramer begint. Dan wordt het nog een keuze of het Houtkoop dan wel Schet wordt.”
 

Thomas Kristensen ging er voortijdig uit bij de training, wat was er aan de hand?

"Dat was gewoon uit voorzorg, we nemen totaal geen risico, maar Kristensen zal normaal gesproken starten.”
 

De vraag die ik nu stel, moet ik wellicht pas op 1 september stellen, maar wat is jouw doelstelling met dit ADO Den Haag voor de competitie?

"Weet je, ik ben niet iemand die het over plaatsen op de ranglijst heeft. Elke wedstrijd is er weer één en als je dat er goed van afbrengt, dan zie ik het uiteindelijk wel waar we eindigen en naar toe kunnen. Maar ik houd niet van speculeren, ik houd van feiten en na elke wedstrijd is het een feit of we een plekje hoger kunnen eindigen.”