volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 08-08-2014 19:01:00

ADO Den Haag coach Fraser leeft ontspannen toe naar seizoenstart


"Een resultaattrainer? Dat ben ik juist nĂ­et"


Door Lars Omloo
 
 
Henk Fraser nam vorig seizoen na 22 wedstrijden succesvol het stokje over van Maurice Steijn als trainer van ADO Den Haag. Zondag, wanneer Feyenoord op bezoek komt, is hij voor het eerst bij de start van een competitie hoofdtrainer. "We willen dit seizoen minder vanuit de reactie spelen."
 
 
Henk Fraser is pas twaallf wedstrijden hoofdtrainer in de eredivisie, maar heeft in die korte tijd wel al een imago opgebouwd, dat van resultaattrainer. Hij kan wel lachen om die typering, maar is het er inhoudelijk totaal niet mee eens. "Ik begrijp het wel na de resultaten van ADO vorig jaar en onze speelwijze. Maarik ben juist níet in de eerste plaats bezig met resultaten. Ik wil een ploeg beter maken, spelers opleiden. En als dat lukt, ja, dan komen de prestaties ook", vertelt Fraser donderdagmiddag kort na een intensieve training.
 
 
Het succesverhaal is bekend: Fraser nam vorig seizoen in februari het roer over. ADO stond laatste. In mei eindigden de Hagenaars als negende. "Die mooie reeks was geweldig. Die pikt niemand me ooit af. Maar dat telt nu niet, we staan voor een nieuwe uitdaging", zegt Fraser.
 
 
Vorig seizoen boekte ADO succes met 'compact voetbal'. Maar wat is dat nu precies? Fraser: "De linies en spelers stonden dicht bij elkaar. De onderlinge afstanden waren altijd klein. Je staat met tien veldspelers binnen een lengte van 25 meter. Ik zag dat enkele jaren terug nog sterker bij een wedstrijd van Nederland tegen Duitsland, daar stond men binnen 19 meter. Voor een tegenstander is dat lastig te bespelen."
 
 
Compact spelen is niet automatisch hetzelfde als defensief, vervolgt Fraser. "Nee, dat hoeft niet, soms staat onze laatste linie zelfs verder naar voren dan eerst. Waar we precies staan, kan per wedstrijd verschillen. Nee, het is niet zo dat we tegen Ajax of PSV altijd verder naar achter staan. Je hebt het gezien aan PEC het kan tegen een topploeg ook juist goed zijn om vroeg druk te zetten. En tegen een zwakkere tegenstander kun je soms iets inzakken, omdat je meer kans hebt een pass te onderscheppen." Compact voetbal is ook weer geen tovermiddel voor succes. Fraser: "Je moet er wel de spelers voor hebben. Je kunt bijvoorbeeld je tegenstander dwingen de lange bal te spelen, maar dan moet je die achterin ook wel kunnen verwerken."
 
 
In vergelijking met vorig seizoen valt er bovendien nog wel wat te verfijnen aan het systeem. "We willen minder vanuit de reactie spelen. En voetballend moeten we minder voorspelbaar zijn. Ik vind bijvoorbeeld dat de buitenspelers niet steeds de bal in de voeten moeten vragen, er moet meer variatie zijn."
 
 
Als speler stond Fraser bekend als iemand met veel temperament. Als trainer oogt hij juist ontspannen. "Er is een groot verschil tussen mij als voetballer en als trainer. Ik denk dat het trainerschap dichter bij mijn karakter komt. Maar als voetballer moest je je nu eenmaal ook fysiek laten gelden. Als trainer moet ik altijd de rust bewaren. Als ik kwaad word, verlies ik het overzicht."Zijn werk bezorgt hem geen stress. "Dat krijg ik alleen van andere dingen. Kinderen, gezondheid. Ik ben niet bang voor een nederlaag of voor mijn baan. Ik hoop het niet, maar als ik bij ADO zou worden ontslagen, dan komt er wel wat anders. Ik ben financieel niet onafhankelijk, geestelijk wel.
 
 
Overname
Fraser gaf eerder aan dat de twaalfde plaats een reële doelstelling is. Volgens hem is de invloed van de nieuwe Chinese eigenaar op zijn dagelijkse werk nu nog klein. "Op het trainingsveld speelt het niet zo. Ik bespreek transferzaken nu met zowel de Chinese eigenaar als met Mark van der Kallen en Paul Beijersbergen, dat wel. Maar het is niet zo dat we nu vissen in een andere vijver. Er moet eerst nog veel geregeld worden rond de overname. Wat dat betreft valt de overdracht van de club op een ongelukkig moment, precies in de transferperiode, maar de samenwerking tussen de beide partijen is prima."