volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 06-08-2014 21:38:00

'ADO Den Haag kan een springplank zijn'


Overname of overval? In Den Haag lopen de gemoederen behoorlijk op nu een onbekende Chinees de toko wil opkopen. De vorige twee Chinese clubovernames in Europa eindigden voor de rechtbank: matchfixing en witwassen. Wat wil iemand uit China in hemelsnaam met ADO?


De vele vraagtekens rond de Chinese machtsgreep bij een volksclub 
 
tekst: Iwan van Duren & Tom Knipping
 
 
 
Kreta, juni 2014
Piet jansen is op Kreta, hij heeft wel een vakantie verdiend na een bewogen jaar als directeur van ADO. Als hij naar de kabbelende zee kijkt, kan de voormalige baas van de Haagsche Tramweg Maatschappij eindelijk weer eens lekker wegdromen. Vorig jaar is hij begonnen aan de job en hij zit er mooi nog. Zijn veertien voorgangers hielden het gemiddeld zes maanden vol. Zo slecht doet Piet het dus niet.
Op dag vier trilt de telefoon. Mail uit Den Haag. Zijn ogen glijden over de korte zakelijke mededeling. De twee aandeelhouders Mark van der Kallen en Paul Beijersbergen laten weer eens zien wie er echt de baas zijn. Koeltjes communiceren ze dat alle aandelen aan een Chinees bedrijf worden verkocht. Chinezen? Het Zwitserleven-gevoel verdwijnt met dezelfde snelheid als waarmee Bauke Mollema de afgelopen weken Vincenzo Nibali uit het oog verloor. Vier jaar geleden toerde collega-directeur Paul van der Kraan in een huurauto door de Verenigde Staten, toen Vitesse in Russische handen viel, Piet Jansen zit tussen de pita-gyrostenten als ADO in Chinese handen valt. Weer in een periode dat alle media met iets anders bezig zijn. Toen het WK van 2010, nu dat van 2014. Destijds was Maasbert Schouten de eerste die miljoenen pakte door een Eredivisie-club aan een buitenlandse partij te verkopen, nu is Mark van der Kallen de nummer twee die miljoenen pakt op een eerder door subsidies overeind gehouden voetbalclub. 
 
Vier jaar terug stelde toenmalig AZ-directeur Toon Gerbrands al voor dat de KNVB zich beter moet voorbereiden op overnames. Het is in de Bundesliga bijvoorbeeld niet voor niets verboden. Maar in Zeist is niet veel gebeurd sindsdien. Merab Jordania wilde in Arnhem de voetbalhemel bestormen. Ene meneer Hui Wang gaat ADO sterker maken. Vrijwel direct verschijnt een kritiekloos interview op de site van voetbalblad Elf met de lokale Chinees die de contacten regelt. Piet Jansen kent de man wel die daar opduikt. Dat is die Chinees die het laatste jaar rond de club zwermt. Hoe heet die gast ook alweer? Dong Dao? Nee, zo heet zijn bedrijf. Bruce... Bruce... Chun! Chun Li. Die is het ja. Dat is wel heel toevallig. Hij is drie maanden eerder hoofdsponsor van de jeugd geworden. Nu heeft hij blijkbaar een andere Chinees gevonden die de hele club wil kopen. Piet staat voor paal. "Wij zullen de club nooit verkopen aan een Rus of een Chinees", zei hij eind 2013 nog in De Telegraaf. Jansens vakantie is goed verpest. 
 
 
Zuiderpark, oktober 2013 
Chun Li. Die kennen wij ook. Sterker nog, onze eerste ontmoeting met de man was van de categorie obscuur. Nietsvermoedend gingen we vorig seizoen naar Het Zuiderpark. Daar speelde een selectie van een voetbalschool genaamd Balcontrole. Volgens een aantal tips helemaal geen voetbalschool, maar een verkapt makelaarskantoor dat talentvolle jongens met wurg-contracten strikte en verhandelde. Daar was de eigenaar van Balcontrole het helemaal niet mee eens. Maar dat is weer een ander verhaal.
 
Aangekomen bij de oefenwedstrijd stuitten we tot onze verbazing meteen op een groepje Chinezen. Camera op het dak, camera op de zijlijn. Langs de lijn deelden de Chinezen druk visite-kaartjes uit. Een aimabele man met een flinke vleug alcohol om zich heen leek ons de baas van het stel. Meneer Chun Li kwam in ons leven, op het dak van het clubgebouw praatte hij honderduit over dat geweldige Nederlandse voetbal. Onderwijl zijn camera regisserend. Hij had de wedstrijd geregeld. "Dat had die meneer van Balcontrole me gevraagd. Ik doe aan im- en export, vertelde hij toen hij zijn visitekaartje overhandigde: Dong Dao Football BV. AZ stadium Business Unit 488, Stadionweg 1, Alkmaar. The Netherlands. Op de achterkant stonden Chinese tekens en official business team partner of AZ. "Ik wil de Nederlandse school naar China brengen en Chinese spelers naar Nederland. Ik ben geboeid door de oefenstof van de voetbalschool van deze meneer. Hij kan ons helpen.
 
Li vertelde contacten te hebben met "Alie Haan" en hij regelde een Chinees die op proef kwam bij ADO. Die werd afgetest. Bij AZ verbaasde hij de fans met vijftienduizend nekwarmers. Als je aan een touwtje trok, werd het een hoedje. Hij wilde meer. De boeken van Gerbrands in het Chinees vertalen. Op tournee met AZ door China. Bussen vol Chinezen voorrijden in Alkmaar. Li opperde zelfs om de hele club maar te verkopen aan Chinezen. Daar had Gerbrands geen trek in. Dirk Scheringa had veel voor de club betekend, maar het had weinig gescheeld of hij had AZ meegesleept in zijn val. De belangrijkste les van die episode was dat je nooit alle macht bij één man moet neerleggen.
 
Chun Li haalde zijn schouders op. Hij was alweer verzeild geraakt in een enthousiast verhaal over Chinese teams die hier moesten oefenen. "Scholen, hotels, amateurvelden zijn al geregeld." Na de wedstrijd ruimden de cameramensen hun spullen op. "Komt allemaal op internet. In China willen ze dat zien: Balcontrole-ADO A1? "Ja, echt waar." In het uitgestorven clubgebouw bekeken de Chinezen vaantjes en wezen ze elkaar op elftalfoto"s alsof er een serie net ontdekte Vermeers aan de wand hing. Meneer Li had revolutionaire plannen. De Nederlandse school moest naar China en China kon het Nederlandse voetbal commercieel helpen. Diep in de nacht vertrokken ze met een klein vaantje in de hand. "Het is niet makkelijk, dit gaat jaren duren, misschien wel tien jaar." Een week later verscheen ons artikel over de vreemde jeugdwedstrijd die kennelijk werd uitgezonden in China. Bij Dong Dao had Li het ook gelezen blijkbaar. Een dag later verbrak hij de samenwerking met Balcontrole. 
 
 
 
Suriname, juni 2014 
De man die ADO hoogstpersoonlijk in de Eredivisie hield en zonder het te weten de deal redde, zit tijdens de overname ergens in de vochtige bossen van Suriname. Henk Fraser heeft slechts zo nu en dan bereik. Als hij toch ergens online is, leest hij het nieuws op internet. Een eenmalig en exclusief interview wordt op de site van het Haagse Elf gemeld. Weg degradatiezorgen. Fraser leest dat zijn club naar de top gaat. Zijn nieuwe baas heet Wang. Te danken aan Li. 
 
Wat Wang wil, weet Fraser zes weken later nog steeds niet. Wie wel? Behalve Piet Jansen staat ook de vier maanden geleden aangestelde technische man Rob Meppelink op een zijspoor. De spelersgroep is nog niet bijgepraat. Scouts weten niet in welke categorie ze moeten zoeken. Alles ligt stil. Van der Kallen en Beijersbergen zijn formeel nog eigenaar zolang het geld uit China er niet is. Wel heeft Wang volgens bronnen bij ADO inmiddels autorisatie gegeven aan een Hagenaar om namens hem te handelen. Wie dat is, raadt u waarschijnlijk al: Chun Li. 
 
Bij AZ worden ze er gek van. De Alkmaarders willen Mike van Duinen kopen, maar bij wie moeten ze aankloppen? Wang zelf zit in China en spreekt nauwelijks Engels. Moeten ze dan om de tafel met ex-sponsor Dong Dao, die AZ groot wilde maken in China? Waar AZ terughoudend was, hapte ADO direct toe. Hoogtepunt was toch wel de presentatie als shirtsponsor voor de jeugd-opleiding. Niet echt gebruikelijk. Maar waarom niet, dacht ook Piet Jansen toen nog. Geld is geld. Pubers werden opgetrommeld bij de presentatie. "Heel mooi; zei Delano Kloos van ADO Onder-15.
 
 
Achter een lange tafel zaten Chun Li en journalist Jan-Hermen de Bruijn. De hoofdredacteur van Elf legde uit dat Nederland een land is van zestien miljoen inwoners dat drie WK-finales heeft gespeeld, dat China een miljard inwoners heeft, en dat Chun Li die componenten met  elkaar ging verbinden. Samen sneden ze een groen-gele taart die was afgewerkt met de marsepeinen letters Dong Dao. Wat Dong Dao nu eigenlijk voor bedrijf was, leek de salesmanager die voor de camera kwam niet echt te weten. "Dong Dao doet heel veel; zei de man. "Voornamelijk op relatiegeschenkengebied." Huh? "Als je bijvoorbeeld shirtjes in een net doosje wil hebben, kan hij dat maken. Hij kan eigenlijk alles maken. Alles wat in de relatiegeschenkenwereld actief is."
 
Proefspelers. Jeugdwedstrijden. Relatiegeschenken. Import. Export. Boekvertalingen. En dan hebben we het nog niet over het vermarkten van het KNVB Worldcoaches-concept in China. Althans, daar schermt hij mee. Bij de KNVB doet Dong Dao niet direct een belletje rinkelen. "Chun wie?" In Zeist gaan ze het nog eens nakijken. Een paar dagen later meldt de KNVB dat er inderdaad een relatie is met Dong Dao. Tot dusverre is er in China één cursus met 47 deelnemers gegeven. "Wel heeft de KNVB direct duidelijk gemaakt dat Worldcoaches geen partij is bij de overname", laat een woordvoerder weten. "Als er vanuit bijvoorbeeld de licentiecommissie bezwaren zijn ten opzichte van de betrokkenheid van Dong Dao bij ADO Den Haag, zal dit gevolgen hebben voor de relatie met Worldcoaches,  Hoe dan ook. Binnen ADO ving Li al snel op dat de aandelen te koop waren. Prompt kwam hij met United Vansen, kortweg UVS. Een marketingbureau uit Peking. Directeur Wang is gek van voetbal en heeft geld. Of beter gezegd, hij heeft een onbekende financier achter zich staan. Zo haalde hij Italiaanse en Franse Super Cup-finales naar China. Wang kan bijna niet geloven hoe weinig ADO kost. Minder dan tien miljoen. Daar koop je nog geen reservespeler van Chelsea voor.
 
Wang is nog onbekender dan Jordania destijds. Op en rond de club is het paniek. Hui Wang levert tijdens een eerste scan op Google vooral resultaten op die leiden naar een professor aan een universiteit in South Carolina en een schaars gekleed fotomodel. Hoe houden ze dit nou nog tegen? De statuten worden erbij gepakt. Binnen drie weken moeten ze een partij vinden met een beter bod, anders is de deal rond. Een enkel gemeenteraadslid protesteert nog. John van Zweden is verbijsterd. Maar hun argumenten verdampen in het WK-geweld. Op de eerste training is het dan ook niet veel drukker dan normaal. Wel lopen fans met Chinese hoedjes en gaat het over gado gado. De ooievaar die een pekingeend gaat worden en meer van dat soort reflexen. Aan de Oranjestraat is het intussen feest. Ergens tussen paleis Noordeinde en het Hilton waar makelaar Rob Jansen zetelt, vinden we het kantoor van Dong Dao op nummer 2. Twee statige Haagse panden naast elkaar. Hier maken ze voornamelijk verpakkingen. Of maken, leveren. Volgens de website aan Shell, Albert Heijn, Pepsi, Heineken, Hugo Boss, Hyundai, KLM, McDonald's, T-Mobile en tientallen andere grote bedrijven, "direct of indirect: Dong Dao is geen bedrijf lezen we, terwijl op de achtergrond de skyline van Shanghai langzaam verandert in een containerschip. Nee, het is een cultuur. Letterlijk vertaald De weg naar het Oosten. 
 
 
Spanje, augustus 2014 
Het geld is in ieder geval nog altijd op weg ergens tussen het Oosten en het Westen. Afgelopen week hadden Mark van der Kallen en Paul Beijersbergen nog geen yuans op de rekening. "Dat is een formaliteit", meldt die laatste vanaf zijn vakantieadres in Spanje. "Ik begrijp de scepsis, maar iedereen die zijn huiswerk doet, ziet dat dit totaal anders is dan de overname van Jordania bij Vitesse destijds."
 
Beijersbergen bevestigt dat de gesprekken al liepen toen Li de jeugdopleiding ging sponsoren. "We praten sinds maart. Via Piet Jansen begreep Li dat er werd gezocht naar andere aandeelhouders. Toen heeft hij gevraagd of het een optie was om te gaan praten met Chinese partijen. Deze tussenpersoon kwam keurig met een notarieel mandaat namens Vansen om het af te ronden" Volgens Beijersbergen was het geen overval zoals bij Vitesse destijds. "We zijn met veel mensen in gesprek geweest. We wilden ook weten hoe de gemeente erin zat. Vanuit de directie en raad van commissarissen komen juist geluiden dat ze erg verrast waren. "Een beetje flauw, we hebben een tijd geleden gemeld dat we hiermee bezig waren. We hebben de gemeente eerder voorgesteld om weer terug te gaan naar de oorspronkelijke situatie. Maar voor de gemeente was er geen reden om te veranderen. Sportief ging het goed, ze kregen de huur op tijd en er waren geen financiële problemen. Dan vinden ze het wel goed, de gemeente streeft geen topdrie na.
 
Wilden Van der Kallen en Beijersbergen af van ADO? "We zijn er in 2007 ingestapt. De club is financieel en sportief gestabiliseerd. Om een volgend stapje te kunnen zetten, moet je er extra tijd en geld in steken, dat willen en kunnen we niet doen. We wilden best terug naar een aandeel van 25 procent waarbij ruimte zou komen voor andere investeerders uit de regio. Maar die waren er niet." Wang zou 8,2 miljoen betalen. "Daar doen we geen mededelingen over" zegt Beijersbergen. De twee aandeelhouders verkopen de boel. Piet Jansen kapt. Wang heeft nog niet betaald. Volgende maand sluit de spelersmarkt. Wie doet de contractbesprekingen? "In ons hoofd zit natuurlijk veel informatie", weet Beijersbergen. "Wang kent niet iedereen. Allerlei adviseurs en tussenpersonen duiken nu op ADO, allemaal mensen die de afgelopen jaren totaal geen interesse toonden. Op dat gebied probeer ik hem nu nog te adviseren."
 
Was de heer Wang de enige gegadigde? "Nee, er waren drie of vier partijen. Eentje uit Nederland. Je moet ook kijken wat zo iemand met de club wil." Zo waren er volgens Beijersbergen slimmeriken die ADO wilden kopen omdat ze dat een fiscaal voordeel zou opleveren."Wij wilden niet verkopen aan mensen die er alleen een belastingvoordeel uit wilden halen."
 
Tot voor kort had Wang nog nooit van ADO gehoord. Zijn Vansen organiseert Super Cup-duels, voetbalreizen, excursies naar Franse wijn-huizen. "Wang heeft een duidelijk plan. Hij heeft al een bedrijf dat is gericht op voetbal." Een voetbalclub bestieren die internationaal meedoet, kan een interessant instrument zijn in de complexe Chinese relatievorming. Guanxi. "Via zijn Chinese netwerk denkt hij een rendabele constructie te kunnen neerzetten. De kans dat een Chinese speler in de Eredivisie gaat spelen, is natuurlijk groter dan een Chinees in de Premier League.
 
Bij Vitesse bleek Jordania uiteindelijk niet de werkelijke eigenaar. Hoe zit dat met Vansen? "Vansen heeft een uitstekende balans en voldoende kapitaal, dat kan je zelf controleren. Wang is aandeelhouder. Dan is er nog een nationale bekendheid die er voor een half procent in zit, die doet het lobbywerk. En er zit nog een hele grote investeerder achter het bedrijf van Wang". Wie? "Dat is niet aan mij om te zeggen. Maar ik weet om wie het gaat. Iemand uit de wereld van telecom en onroerend goed. Vansen heeft al laten doorschemeren dat er interesse is in de aankoop van het stadion en dat de grote Chinese gemeenschap in Den Haag een rol speelt."
 
De vergelijking met Vitesse gaat niet op volgens Beijersbergen. "We hebben ook voorstellen gehad voor Jordania-achtige modellen, maar daar hebben we niet voor gekozen." Jordania-model? "Ik zou je nog steeds niet kunnen vertellen wat het business-model van Vitesse is. Als je er honderd miljoen in stopt, dan duurt het wel een tijdje, voordat je die eruit hebt. Zoiets gaat Wang niet doen. We zitten nu stabiel tegen vijftien miljoen. Met 20 á 25 miljoen per jaar doe je mee om Europees voetbal. Als je in Engeland vijf tot tien miljoen per jaar investeert, kom je nergens. ADO is financieel stabiel en we hebben geen externe fondsen met spelers. Daar is echt wel naar gekeken."De contacten met de KNVB verlopen soepel. "Dat is vooral procedureel Dat je geen meerdere clubs mag bezitten."
 
Beijersbergen verwacht dat Wang zich komende zondag rond de thuiswedstrijd tegen Feyenoord meldt. "Dat is wel de bedoeling."Wellicht duikt hij op in de kleedkamer en weten ook de spelers om wie het gaat. "Het zit in de Chinese cultuur om niet je plannen te ontvouwen zolang het allemaal nog niet formeel is geregeld, vandaar dat hij zich nog op de achtergrond houdt."  Het zit inderdaad in de Chinese cultuur plannen niet te snel te ontvouwen. Ook niet op de eigen website van het zo geroemde United Vansen. Want hoezeer Chun Li ook blijft hameren op de enorme aandacht in China voor deze deal, op de website van deze organisatie, waarvan overigens alleen een Chinese versie bestaat, is geen woord te vinden over de overname. 
 
 
Birmingham, maart 2014
Als ADO de besprekingen start met Wang, gaat aan de andere kant van de Noordzee de enige Chinese clubeigenaar in Europa de cel in. Bij Birmingham City willen ze nooit meer een Chinees. Daar kwam in 2009 Carson Yeung binnenvallen. Een ex-kapper die zich na investeringen in gokpaleizen in Macau een Maybach, een Londens penthouse en een voetbalclub kon veroorloven. Dik honderd miljoen gaf hij direct uit aan de aandelen en nieuwe spelers. Birmingham City won de Leauge Cup en mocht Europa in. Twee jaar later stond de eigenaar plotseling geboeid op de sportpagina's. Een politie-eenheid arresteerde hem in Hong Kong. Dozen met documenten over zwart geld en criminele fondsen werden ingeladen. Hij zit nu zes jaar vast wegens witwassen. En Birmingham City? Dat voorkwam pas in blessuretijd degradatie naar het derde niveau in Engeland.
 
Yeung was pas de tweede Chinees, die zich in het overnamegeweld in Europa meldde. De andere is al jaren kwijt. In maart werd in Brussel eindelijke een einde gemaakt aan de rechtszaken rond zijn bezigheden. Begin deze eeuw had een meneer genaamd Ye de primeur. Hij trok een mooi pak aan en deelde visitekaartjes uit van een Frans bedrijf in bontjassen. Het zag er allemaal betrouwbaar uit. Hij wilde investeren. De ene na de andere club fêteerde hem. Wie geld heeft, is overal welkom in het voetbal. Helaas bleek de nieuwe geldschieter vooral te investeren in voe-baluitslagen. Coaches, bestuurders en een hele rits spelers bleken betrokken. Pas afgelopen juni werd een deel van de voetballers schuldig bevonden. Onder hen voormalig ADO-speler Laurent Delorge. Ye is allang verdwenen. Van De Gokchinees is nooit meer iets vernomen.
 
Vooralsnog is het wachten dus op de eerste succesvolle Chinese overname in Europa. In het immense land zelf zijn vrijwel alle clubs in handen van investeerders. Veel projectontwikkelaars en vastgoedjongens. Dat zorgt nou niet echt voor een hoopgevend beeld. Alleen in 2013 sneuvel-den vijftig clubeigenaren, officials, spelers en scheidsrechters na een gigantisch omkoopschandaal. Levenslange schorsingen en gevangenisstraffen tot meer dan tien jaar waren het gevolg. De Chinese bond doet alles om het tij te keren. Marcelo Lippi leidde topclub Guangzhou Evergrande naar winst in de Aziatische Champions League, de eerste Chinese eindzege in 23 jaar. In China wordt die dag gezien als de grote ommekeer. 
 
Opvallende nieuweling in het veld is Dalian Aerbin. Sinds 2009 promoveerde het eerste elftal in één ruk van de derde divisie naar de Superliga. Maar de club wil bovenal de beste jeugdopleiding van China en daarmee succes behalen. Niet gemakkelijk in een land zonder jeugdcompetitie. Liefst vijf coaches vertrokken in november naar de Chinese club om de jeugd volgens de Hollandse School op te leiden. Gerekruteerd door... Het Haagse Dong Dao. Dennis den Turk kent u misschien nog wel. De andere trainers komen onder meer uit de jeugdopleidingen van De Graafschap en Vitesse. Allemaal kregen ze een mooi appartement met zeezicht.
 
En afgelopen zomer verschenen de A-junioren van Dalian Aerbin ineens op de grote jeugdtoernooien in Nederland. Onder de ogen van Johan Cruijff verrasten de Chinezen vriend en vijand in het Olympisch Stadion tijdens het Copa-toernooi. Met een derde plaats lieten ze de Ajax- en Hamburger SV-jeugd achter zich. Tijdens het vermaarde Terborg-jeugdtoernooi werden ze helaas laatste. Wel vertelde de toernooidirecteur al eens in zijn sas te zijn met de gebrekkig Engels sprekende sponsor "meneer Dong; die voorspelde dat China in 2022 wereldkampioen kon worden. Meneer Dong bleek Chun Li te zijn die met Chinezen door Nederland toerde. 
 
 
Arnhem, maart 2013 
Voor ons ligt een vuistdikke business-propositie met op de cover Chinese tekens. Met stijgende verbazing nemen we het bijna honderd pagina's tellende document uit 2013 door. Zo gedetailleerd dat het net zo makkelijk een blauwdruk voor de inval van Nederlandse commando's in Oekraïne zou kunnen zijn. Meerdere mensen hebben hier heel hard aan gewerkt. Het is een concept voor een mondiale voetbalrevolutie. "De focus ligt op de lancering in 2013 in Nederland;" lezen we in een smart concept off football developing. Kort gezegd willen de Chinezen zoveel mogelijk Chinese voetballers naar Nederland halen "om ze op te leiden tot prof". Ze komen in de Dong Dao Academy, de Dong Dao Community en de gloednieuwe Dong Dao Sport Facility. Links zien we een afbeelding van een huisje met daarop study, rechts een lachend poppetje met gouden zakken in zijn handen en daarboven de tekst salary Drogba. De jongens worden ondergebracht bij een voetbalclub in het beste opleidingsland ter wereld. Daarnaast gaan ze studeren. Van A tot Z staat beschreven hoe dat in zijn werk gaat. Van het aanvragen van een studentenvisum tot de wekelijkse schema's. Zo'n 25 tot 30 duizend euro per jaar gaat het kosten. Per student. Dat is wel inclusief Dong Dao Clothing Kit.
 
Verhalen over Chinese markten veroveren kennen we nu wel. Een jaar of tien geleden begon PSV al een Chinese website. Ook Ajax ging er onder Maarten Fontein uitpakken. Of de afgelopen tien jaar iets is verdiend in China, valt uit de gepubliceerde financiële cijfers niet op te maken. Hoe groot is de voetbalgekte daar nu eigenlijk? Ongeveer 26 miljoen Chinezen stonden 's nachts op voor de WK-finale, elf miljoen minder dan in 2010. Afgelopen zaterdag organiseerde Vansen de strijd om de Franse Super Cup in Peking. Er zat veertigduizend man in het stadion. De capaciteit is 66 duizend. Meer interesse was er kennelijk niet voor Zlatan Ibrahimovic. Dan praten we over de top. Maar het wordt steeds gekker, want we lezen dat het hele Dong Dao-businessconcept is gestoeld in Arnhem. Weer Vitesse? Maar nee! Het gaat om Eersteklasser FC Presikhaaf. De volksclub die een webcam op de dug-out installeerde, zodat Jhonny van Beukering in het verre Jakarta via Skype de verrichtingen van het eerste elftal kon volgen. Broer Dennis staat nu tussen de schetsen van tribunes, velden en doorgerekende kostenplaatjes als medewerker. Op pagina 85 poseren Jhonny en Dennis... 
 
 
"Meneer Wang wil liever niet in VI, die vertelt te veel roddels"
 
Gouda, augustus 2014
We bellen Chun Li. Via zijn secretaresse worden we doorverbonden.
 
Kent u ons nog?
"Helpt u me even."
 
 VI, Balcontrole, Zuiderpark.
"Oh, natuurlijk. Waar kan ik mee helpen? Businessplan? Welk businessplan? Dat is niet van ons."
 
Er staat op de voorkant Dong Dao en eigendom van Chun Li.
"Nee. Dat heeft die meneer op eigen titel geschreven. Hij kende onze filosofie en heeft daar zelf een heel businessplan voor geschreven."
 
Huh? Maar dat is honderden uren werk. Bouwtekeningen, doorgerekende begrotin-gen. Dat doe je toch niet voor je lol?
"Ik ben misschien één keer in Arnhem geweest. lk kan er ook niets aan doen dat onze naam daarop staat: Stilte. Nog langere stilte. 
 
Meneer Li. Bent u daar nog? 
"Jazeker. Het is allemaal niet eenvoudig. Mensen schrijven maar van alles. Het is een lange weg om het Nederlands voetbal in China te promoten. Maar ik woon al zo lang in dit kleine landje. En hier weten ze wel te presteren op voetbalgebied. Het zou toch geweldig zijn dat te koppelen aan China."
 
Absoluut. Maar dat hele businessplan is dus niet van toepassing op ADO?
"Nee. Zo simpel is dat niet. Meneer Wang wil ADO eerst sterker maken."
 
U bent zelf zakenman. Hoe verdient hij zijn geld terug dan?
"Nou, denk bijvoorbeeld aan tv-rechten. Het zou geweldig zijn als we aandacht kunnen genereren voor de Nederlandse competitie. Want die zie je nu niet in China. ADO kan een opstap zijn naar nieuwe deals."
 
Meneer Wang heeft een marketingbureau dat in mediarechten handelt.
"En merchandise. ADO kan een springplank zijn. Dat zal de toekomst uit moeten wijzen. De deal is in ieder geval rond. Ik lees erg veel artikelen die slecht geïnformeerd zijn."
 
Meneer Wang kan ook gewoon een interview geven. 
"Ja. Maar VI wil hij liever niet. Die vertelt veel roddels." 
Chun Li meldt nog wel even dat hij enorme kansen ziet wanneer we onze biografie van Guus Hiddink in het Chinees laten vertalen. "Ik hoor het wel." Klik. Tuut, tuut, tuut. 
 
 
Den Haag, augustus 2014
De heer Hui Wang zit gewoon in China, de nummer 94 van de FIFA-ranglijst. Hij vloog vorige maand eenmaal in. Hij sprak met de gemeente "alsof we oude vrienden waren" en tekende met een brede glimlach een voorlopig koopcontract. Daarna reed hij naar het stadion, sprak even met wat supporters, liet zich inter-viewen op de hoofdtribune en was weer weg. Directie, trainer en commissarissen zoeken het maar uit zo vlak voor de competitie. Niemand heeft een idee wat er verder gaat gebeuren. Vooralsnog is het eerst maar eens wachten op het eerste geld.