Datum plaatsing: 07-06-2014 00:34:00

Vrouwenvoetbal: Verslag en foto's: ADO Den Haag verliest uit in Heerenveen

Vrijdagavond speelde het vrouwenelftal van ADO Den Haag de laatste wedstrijd van het seizoen tegen SC Heerenveen op het Sportpark Skoatterwald te Heerenveen.

Ten opzichte van de laatste thuiswedstrijd tegen FC Antwerp had coach Sarina Wiegman 1 wijziging in het team aangebracht. Jennifer Vreugdenhil stond in het doel ten koste van Barbara Lorsheyd.

Dat de wedstrijd tegen het hoger geplaatste SC Heerenveen niet zo soepel zou gaan verlopen als tegen hekkensluiter FC Antwerp (uitslag 8-0) was te verwachten, maar een goed resultaat in de laatste wedstrijd van het seizoen zou meer dan welkom zijn.

De Friese vrouwen waren echter oppermachtig en ADO Den Haag kwam er vooral in de beginfase van de wedstrijd niet aan te pas en leed veel onnodig balverlies. In de 11e minuut was er een grote kans voor Viviane Miedema, die na dit seizoen fullproff in het vrouwenelftal van Bayern Munchen wordt, zij schoot echter net naast het Haagse doel. Een minuut later was het dan toch raak voor Miedema, waardoor zij haar team op een 1-0 voorsprong zette. Tien minuten later maakte zij haar tweede doelpunt van de wedstrijd, en zo stond Heerenveen al verdiend riant op voorsprong. ADO Den Haag leek wat terug te komen in de wedstrijd door een aantal kansen van onder andere Lineth Beerensteyn. Vlak voor rust wist ze alleen voor het doel van de doelvrouwe van Heerenveen, Nienke Olthof, te komen en schoot vanaf de zijkant op het doel. Olthof kon daarop maar net met haar hand redden.

Na rust leek ADO Den Haag wat meer grip op het spel te krijgen. Lineth Beerensteyn, Kitty Susan en ook Renate Jansen, die tegen FC Antwerp maar liefst 5 maal scoorde, waren dicht bij de aansluitingstreffer, maar misten telkens doel. De grootste kans was voor Lineth Beerensteyn die strak op het doel schoot, maar de bal ging net een paar centimeters te veel naar links waardoor de bal de paal raakte.
Terwijl de 2-1 in de lucht hing, nam Heerenveen het initiatief weer over en na een scrimmage bij het Haagse doel, schoot Bernou Hijlkema haar ploeg op een 3-0 voorsprong. Even later maakte Ingrid Schuiten de ellende voor de Haagse vrouwen alleen maar erger toen zij het vierde doelpunt voor Heerenveen op het scorebord zette.
De Haagse eer werd in de slotfase nog een beetje gered door Beerensteyn. Zij counterde naar het Friese doel, omzeilde de doelvrouwe en wandelde met bal en al over de doellijn: 4-1.
In de laatste minuten was er zelfs nog kans op 4-2 toen Renate Jansen en Kitty Susan samen voor de Friese keepster opdoken. Doordat ze elkaar het doelpunt gunden en daardoor besluiteloos werden, werd het tempo van de aanval eruit gehaald en bleef het doelpunt uit.

ADO Den Haag eindigt dit seizoen op de zesde plek in de BeNe League met 39 punten uit 26 wedstrijden.