Datum plaatsing: 27-04-2014 18:11:00

Verslag en foto's ADO Den Haag sluit thuis seizoen af met winst op AZ

ADO Den Haag heeft zondagmiddag de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2013-2014 met een 2-1 winst op AZ Alkmaar afgesloten. Mike van Duinen en Danny Holla scoorden en zetten ADO Den Haag op 2-0. Henriksen maakte nog de 2-1.

In een nagenoeg uitverkocht stadion was er vooraf weer een aardig programma neergezet. Deze keer was het de legendarische haagse 'Dark Raven' die het gabberen in Den Haag begin jaren '90 op de kaart zette met 'Den Haag.... Hakkuh!'.

In het stadion waren genoeg mensen die dat nog konden waarderen, dus het vuurwerk startte al voor de wedstrijd. Daarna volgde nog een minuut applaus voor de fans die dit jaar de club ontvielen. En in de zesde minuut was er nog een minuut applaus voor oudspeler Ferrie Bodde, die herstellende is van een zware longontsteking en daarvoor een aantal dagen kunstmatig in coma werd gehouden.

ADO Den Haag startte vandaag nagenoeg in dezelfde opstelling als de afgelopen weken. Alleen Wormgoor was uit de basis verdwenen.

Vanaf het begin was ADO Den Haag scherper als AZ. Voor ADO stond er ook nog wel wat op het spel. Mocht RKC winnen bij NAC en ADO verliezen, dan zou alles op de laatste speeldag aan kunnen komen. ADO Den Haag was er alles aan gelegen om dat te voorkomen. Qua spelersmateriaal mag het dan wat minder zijn, maar ADO Den Haag heeft de afgelopen maanden bewezen dat met een goede wedstrijdinstelling en het juiste systeem er prima succes te halen valt.

En ook vandaag bleek dat het geval. ADO liet soms AZ komen, maar doordat de organisatie goed was, werd AZ nauwelijks gevaarlijk. ADO Den Haag daarentegen vocht voor elke meter, was gevaarlijk in de counter en bewees vandaag dat het ook aanvallend heel behoorlijk kan voetballen.

Alhoewel het soms wat aftastend voetbal was en het niveau niet erg hoog, was het toch ADO Den Haag die de beste kansen kreeg. De 1-0 kwam daardoor ook niet volledig uit de lucht vallen. Meijers stoomde op en schoot verassend in de korte hoek. Keeper Esteban zag dat niet aankomen en kon de bal niet klemvast krijgen. Van Duinen stond in de buurt en liet zich dat buitenkansje niet ontnemen... hij schoot keurig in. Daarmee staat Mike op 8 doelpunten en is hij toch uiteindelijk topscoorder van de haagse formatie.

AZ werd zo af en toe wel gevaarlijk, maar de 'over mijn lijk' mentaliteit bij ADO zorgde eigenlijk ervoor dat het toch nauwelijks spannend werd. In de tweede helft was het wachten op de 2-0. ADO zette goed door en ging nu ook aanvallen. Bij tijd en wijle kon ADO zich gallery play permiteren en AZ keek ernaar en kon er weinig tegen doen. Er waren grote kansen voor ADO, maar het prachtige schot van Malone op de lat van 18 meter was een mooi hoogtepuntje. AZ kreeg welgeteld één kans. In de 70e minuut wist een aanvaller een schot op doel te krijgen, maar Robert Zwinkels redde keurig.

In de 77e minuut was Mike van Duinen moegestreden en kreeg een applauswissel. De -wederom tegenvallende- Yannick Wildschut kwam in zijn plek. In de 80e minuut besliste Holla de wedstrijd na een prachtige aanval: 2-0.

Toch werd het nog heel even spannend. Drie minuten later scoorde Henriksen beheerst de 2-1. Maar AZ geloofde het wel en kon niet op tegen het haagse powerplay. ADO won zodoende terecht en eindigde vandaag op de 9e plaats van de ranglijst. In vergelijking: elf wedstrijden geleden stond ADO nog straf 18e in de competitie.

Uiteindelijk dus een mooi einde van een bewogen seizoen. Volgende week kan tegen Cambuur de negende plek veilig gesteld worden. Een absolute topprestatie van de formatie die drie maanden geleden nog zonder enig zelfvertrouwen over de velden zwalkte.

Klik hier voor de statistieken van deze wedstrijd

Het optreden van dj Dark Raver tijdens de warming up

Door het geluidsniveau van boven de 80 decibel was niet overal in het stadion goed te horen wat er gezegd of 'gezongen' werd

Een mooi spandoek op vak G om de zieke Ferrie Bodde, die afgelopen week in een kunstmatige coma werd gehouden, sterkte te wensen

Het stadion was bijna uitverkocht en ook het uitvak zat helemaal vol

Voor de wedstrijd werd er een minuut geklapt voor degenen die ons afgelopen jaar zijn ontvallen

Ook de technische staf van AZ, waaronder Dick Advocaat, klapte de volle minuut mee

Zwinkels verdedigde deze wedstrijd het doel, omdat Gino Coutinho last heeft van een blessure

In de rust werd Patrick van Fansupport, die al jaren mooie spandoeken maakte, waar de supporters zowel in het Zuiderpark als in het Forepark veel plezier aan beleefden, bedankt voor zijn mooie werk

Advocaat kon de humor er  wel van  inzien toen er vanaf MiddenNoord werd gezongen 'Dickie, neem je rotzooi mee'

De spelers vieren de overwinning samen met het publiek na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen