volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 19-04-2014 10:42:00

Speelsters EHDVV uit 1955 te gast bij ADO Den Haag Vrouwen.


Bij de wedstrijd ADO Den Haag FC Twente waren vrijdagavond enkele bijzonder gasten aanwezig, namelijk vijf oud speelsters die in de jaren '50 van de vorige eeuw voor de EHDVV (den Eerste Haagsche Dames Voetbal Vereeninging) speelden!


In de zoektocht naar verhalen voor het Zuiderpark Stadionboek was de redactie van  ADOfans.nl  achter het bestaan van de  EHDVV gekomen en ondenkten we  dat zij in 1955 een zo geheten voorwedstrijd in het afgeladen Zuiderpark Stadion hadden gespeeld.  Via een oproep in de krant de Oud Hagenaar kwam de redactie van ADOfans snel in contact met een aantal van de dames.  Na overleg met het management van het vrouwenteam van ADO Den Haag werden de dames, die nu allen rond de tachtig jaar zijn, uitgenodigd om een competitiewedstrijd van het elftal van de ADO Den Haag vrouwen in het Kyocera stadion bij te wonen..

Vrijdagavond was het dan zover. Met medewerking van een aantal vrijwilligers die de dames van vervoer hadden voorzien, waren Wil Kaal-Dikshoorn, Els Tveit-Neeleman, Riet Faber en de tweeling Coby en Netty Steijn  – “geen familie van Maurice Steijn”  aldus de tweeling –  in het stadion aanwezig.

Vanuit de skybox Un Momento d' ADO zagen zij het team van Sarina Wiegman met 1-3 verliezen van FC Twente. “Maar ze hebben wel goed gespeeld hoor”, aldus  Riet Faber die in haar periode als voetbalster afwisselend op doel stond of verdediger was.

De door de dames meegebrachte plakboeken werden door een groot aantal aanwezigen met bewondering ingezien. Velen hadden er geen besef van dat er al zo lang geleden door dames werd gevoetbald. Na de wedstrijd kwamen ook de speelsters en trainer Sarina  Wiegma van ADO Den Haag met hun voorgangsters kennismaken en de plakboeken bewonderen.

Na de wedstrijd liet de tweeling Steijn, ook bekend als de breiende tweeling die jarenlang op TV West over actuele zaken praatten , zich ontvallen verbaasd te zijn dat TV West niet bij de wedstrijd aanwezig was.  “Waarom zenden ze dit soort wedstrijden ook niet uit? Dit is toch ook leuk om op tv uit te zenden?”  Rob Reijenga , Secretaris  van het ADO Den Haag vrouwenteam, vertelde de dames dat er nu hard aan gewerkt wordt om dat juist voor elkaar te krijgen. Reijenga maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om de dames voor één of meerdere wedstrijden volgend seizoen uit te nodigen. “U bent altijd van harte welkom!”, aldus Reijenga.

Over de uitwedstrijden werd uiteraard ook nog even gesproken. Toen Els Tveit vernam dat de Haagse vrouwen per bus naar uitwedstrijden gaan, merkte ze op dat het in hun tijd dat wel anders was. “Wij gingen heel vaak met de trein naar een uitwedstrijd en ik kan me nog herinneren dat we liftend naar Amsterdam gingen om in het Olympisch Stadion een wedstrijd te spelen.  Omdat er gewoon geen geld was.” Kees Punt, voorzitter ADO Den Haag vrouwenvoetbal ,  merkte hierna op dat er in al die jaren op financieel gebied gelukkig wel iets veranderd is, maar ook nu  is moeilijk om als vrouwenelftal financieel rond te komen. Gelukkig kan het team van ADO Den Haag nu wel rekenen op een aantal sponsors. Ook wordt er momenteel gevraagd voor meer sponsors door middel van het project Power Vrouwen.

het EHDVV team in 1955
Het EHDVV team in 1955


Speelsters EDHVV uit 1955 te gast bij ADO Den Haag Vrouwen.

De voetbalvriendinnen die elkaar soms al jaren niet hadden gezien, waren vrijdagavond voor de wedstrijd meteen al herinningen aan het ophalen


Speelsters EDHVV uit 1955 te gast bij ADO Den Haag Vrouwen.
Daarna werd, wel warm ingepakt, de wedstrijd gadegeslagen


Speelsters EDHVV uit 1955 te gast bij ADO Den Haag Vrouwen.
maar wel met de plakboeken in de aanslag!


Speelsters EDHVV uit 1955 te gast bij ADO Den Haag Vrouwen.
Na de wedstrijd kreeg Wil Dikshoorn van Hans van der Togt, één van de sponsors, de wedstrijdbal met handtekeningen overhandigdDe huidige speelsters zetten op verzoek van hun voorgangers, maar al te graag hun handtekening op de handtekeningenlijstDe huidige spelerstweeling Van der Veen ging op de foto met de tweeling Steijntrainer Sarina Wiegman luisterde geïnteresseerd naar de ervaringen van Wil Dikshoorn