volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 16-04-2014 22:33:00

ADO Den Haag worstelt zich in paar maanden tijd los uit degradatiestrijd


Atletico en Simeone als inspiratiebron

Na ruim twee maanden als hoofdtrainer liep Henk Fraser afgelopen zondag tegen Ajax (3-2) tegen zijn eerste nederlaag aan. Toch overheerst er volop tevredenheid bij ADO Den Haag.


Vanuit de donkere kelder van de Eredivisie opgeklommen naar de middenmoot is lijfsbehoud twee speeldagen voor het einde vrijwel zeker.FREEK JANSENDat is dan ook het enige waar ik momenteel om moet glimlachen: Terwijl de spelersbus van ADO Den Haag afgelopen zondagavond wegreed bij de Amsterdam Arena, zag het grote podium naast het stadion er troosteloos uit. Als ADO-trainer met ook nog eens een Feyenoord-hart was voor Henk Fraser het schrikbeeld om uitgerekend het vierde kampioenschap op rij van Ajax van dichtbij te ervaren. Het liefst had hij het zelf met zijn ploeg willen verhinderen, maar dat bleek geen haalbaar doel. Na negen competitie-duels zonder nederlaag, een nieuw record voor een beginnend hoofdtrainer bij ADO Den Haag, moest Fraser tegen Ajax (3-2) het eerste verlies incasseren. "Natuurlijk balen we daar gigantisch van, maar een paar maanden geleden hadden we met een 3-2 nederlaag tegen Ajax niet gemopperd. Het geeft de ontwikkeling aan dat ik nu teleurgestelde gezichten in de kleedkamer zie. Toch denk ik dat het verdiend was, we waren niet bij machte om Ajax veel pijn te doen in aanvallend opzicht. Hoewel we wel lang in de wedstrijd bleven. Daarin merk je ook dat Ajax de beste van Nederland is. Zij houden geduld, blijven in eenhoog baltempo spelen met veel positiewisselingen. Daar hadden we veel moeite me.e"

 
Oorlog

Ook na de eerste nederlaag blijft Fraser nuchter en helder in zijn oordeel. De beginnend hoofdtrainer heeft een bloedhekel aan verliezen, maar beseft nog altijd heel goed waar ADO vandaan komt. Op 4 februari, iets meer dan twee maanden geleden, was het oorlog in de Hofstad. De Hagenaars hadden kansloos verloren van Heracles Almelo (0-3) en supporters belaagden  het hoofdgebouw. Het vertrek van Maurice Steijn, de clubman die zich jarenlang had ingezet, werd geëist en de clubleiding stond met de rug tegen de muur. Plan B lag al klaar en werd anderhalf jaar eerder dan verlangd uit de kast getrokken: Henk Fraser werd hoofdtrainer van ADO. Een kleine vijftien jaar ervaring, in allerlei lichtingen bij Feyenoord, PSV, ADO en Jong Oranje, gaven de Surinamer de bagage mee om direct door te pakken. "De club stond in brand, het eerste wat we moesten doen was rust creëren. Eigenlijk was daar maar één middel voor: punten. We speelden gelijk bij Vitesse, wonnen bij Roda IC en beetje bij beetje  krabbelden we op. Vanuit geslagen positie kwam het vertrouwen en de hoop terug. Het was puur overleven en dat is het feitelijk nog steeds. Alleen nu is het einde van de overlevingstocht dichtbij: Na negen duels zonder nederlaag is ook na het verlies bij Ajax het gat met de streep nog zes punten. "Van alle scenario"s is er ook nog eentje die nacompetitie als uitslag geeft. We zijn dus nog niet veilig en kijken naar beneden. Of dat wel heel erg doemdenken is, interesseert me niet. In deze knotsgekke competitie zie je de vreemdste dingen gebeuren. Daarom moeten we het zelf afmaken, volgende week tegen AZ. Dat zei Maurice ook altijd: "We kunnen alleen onszelf veilig spelen".

Het is een van de gedachten die Fraser meenam van zijn voormalige compagnon. Toch gooide de trainer het roer rigoureus om. Duidelijkheid werd het nieuwe sleutelwoord, en dat kwam in alle facetten terug. Allereerst op het veld. Waar Steijn - soms noodgedwongen door de wens van het thuispubliek - voor de aanval koos, legde Fraser de nadruk op een compacte speelstijl. De linies moesten heel kort op elkaar gaan spelen, waardoor de spelers meer in de fysieke duels kwamen. Het collectief was heilig, waarbij geen speler meer zijn eigen plan mocht trekken. Het betekende een flinke reductie van het aantal tegendoelpunten. ADO gaf minder ruimte weg en koos voor een organisatie waarbij de ploeg moeilijk te bespelen was. "We hadden punten nodig, en met ons strijdplan wilden we dat voor elkaar krijgen. Aan leuk voetbal, complimenten of een hoge amusementswaarde hadden we even geen boodschap. Dat hebben we ook gelijk zo gecommuniceerd naar de achterban, zodat het voor iedereen duidelijk was. Meer balbezit hebben wil niet zeggen dat je een wedstrijd wint. De spelers hebben het geweldig gedaan. Ook nu we een keer verloren hebben, moeten we het niet uit het oog verliezen. Dat we met onze lange reeks zonder nederlaag de geschiedenisboeken hebben gehaald, is een compliment voor iedereen. Begin februari had iedereen de polonaise gelopen met de gedachte dat we een paar speeldagen voor het einde zo goed als veilig zouden zijn. Daarom is dit een geweldige teamprestatie."


In de speelstijl veranderde ADO tot een hecht collectief, waar clubs zich op vastliepen. Daarbij viel op dat Fraser enkele spelers weer aan het voetballen kreeg. Waar in de winterstop krachten als Roland Alberg en Mitchell Schet als miskoop golden, zijn beide spelers inmiddels onbetwiste basisspeler, waarbij Alberg zich zelfs met zijn scorend vermogen heeft opgewerkt tot uitblinker. Nog altijd heeft geen speler zich negatief geuit over de aanpak van Steijn, maar feit is wel dat de benadering van Fraser en zijn assistent Ekrem Kahya meer aanslaat bij de groep Surinaamse spelers in de selectie. Onder meer in het Surinaams en met straattaal weet het tweetal door te dringen tot bepaalde spelers. Een deel van de groep keek dan ook kort na het vertrek van Steijn op, toen Schet tijdens een partijspel op de training met slidings en overdreven veel inzet zich van zijn goede kant wilde laten zien.

Henk Fraser: "Als speler van ADO mag je nooit het verwijt krijgen dat je niet alles geeft. Dat kun je jezelf gewoon niet permitteren"

 

 


Extra passie

Waar bij andere clubs een trainerswissel nauwelijks invloed heeft op het resultaat, kan een clubleiding in nood de komende jaren ADO als voorbeeld gebruiken voor een schokeffect. Niet langer kijkt Fraser meer achterom, hij trekt zijn eigen plan. Hij vraagt elke dag het uiterste van zijn spelers en geeft daar vertrouwen voor terug. In de weekenden verlangt hij een krachtig team vol passie. Het is de Diego Simeone-methode, maar dan in de marge van de Eredivisie. "Het is heel bijzonder wat hij met Atlético Madrid heeft neergezet" stelt Fraser over de Argentijn, die als voetballer hetzelfde dna had als de voormalige Oranje-international. "Als een tegenstander meer technische kwaliteiten heeft, dan moet je dat proberen te compenseren met iets anders. Die gedachte spreekt me enorm aan. Dat kan een tactisch plan zijn, compact spelen bijvoorbeeld, of juist extra passie en strijd in een wedstrijd gooien. Als je speler bent van ADO, mag je nooit het verwijt krijgen dat je niet alles geeft. Dat kun je jezelf gewoon niet permitteren."

Een van de spelers die het primaire verlangen van zijn nieuwe trainer uitstraalt is Tommie Beugelsdijk. De 23-jarige centrumverdediger heeft zich dit seizoen verder opgewerkt tot sterkhouder. Geheel volgens de maatstaven van de Simeone-aanpak van Frasen Een gebrek aan technische vaardigheden op een juiste manier compenseren met andere kwaliteiten. Het levert hem komende zomer zelfs een luxesituatie op. ADO wil dolgraag verder met Beugelsdijk, wiens contract na dit seizoen afloopt. De clubleiding zal deze maand met een goede aanbieding moeten komen, want er zijn veel kapers op de kust. Zo was de Hagenees vorige week nog op bezoek in Blackpool. De club uit de Championship heeft verregaande interesse in de verdediger. "Ja, dat was kicken" aldus de authentieke cultheld. "De sfeer bij die wedstrijd, en dan dat voetbal, echt mannenvoetbal. Engels voetbal is me op mijn lijf geschreven, dat zag ik al wel. Lekker duels uitvechten en als verdediger erin kletsen, heerlijk. Dat er interesse is uit Engeland, dat is toch geweldig. Maar ik vergeet niet wat ik hier heb in Den Haag, dat is ook niet verkeerd. Daarom wacht ik wel even rustig af. Eerst met ADO het seizoen goed afsluiten."

 Duels met AZ (thuis) en SC Cambuur (uit) volgen nog. Officieel heeft de ploeg nog één puntje nodig. "Laten we die maar direct pakken volgende week, dan zijn we overal van af. Ja, een zwaar seizoen was het zeker. Het vertrek van Maurice, dat blijft een zwarte bladzijde. Dat het daarna is gaan lopen, is moeilijk te verklaren. Het belangrijkste is dat we er met ADO weer bovenop zijn gekomen. Daar mogen we allemaal best een beetje trots op zijn."