volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 25-03-2014 11:14:00

Hoeveel laatste kansen zijn er nog voor Cabral?


ADO Den Haag had voor Jerson Cabral (23) de reddingsboei moeten zijn waar hij zo naar zocht. Maar voorlopig dobbert de buitenspeler nog rond op open zee. Begin december kwam hij voor het laatst in actie voor ADO.


Een toekomst bij FC Twente, de club waar hij nog tot 2016 onder contract staat, ligt ook niet voor de hand. Hoe moet het verder met de speler die ooit zo'n grote belofte was?

Door: Daniel Dwarswaard


Cor Pot sprak indringend met Jerson Cabral, vlak voor de interland van Jong Oranje tegen Jong Slowakije waarin de Nederlandse talenten zich zouden plaatsen voor het jeugd-EK in Israël. Wat Pot exact zei, weet hij niet meer. Maar de term "laatste kans" viel een paar keer. Cabral speelde goed, toen op het Rotterdamse Kasteel. Dat was oktober 2012.In maart 2014 is Cabral bankzitter bij ADO Den Haag. De club die hem huurt van FC Twente, waar het de oud-Feyenoorder ook al niet lukte om te overtuigen. Cabral heeft in Enschede nog een contract tot de zomer van 2016. FC Twente zegt niets over de status van de verhuurde spelers, maar intern lijkt duidelijk dat zijn rol daar is uitgespeeld. Veel profijt hebben de Tukkers niet gehad van de ruil tussen Cabral (toen Feyenoord) en Wesley Verhoek (toen FC Twente, nu Feyenoord). In het beloftenteam, daar speelde hij zijn meeste wedstrijden."Jerson is een heel aardig en beleefd ventje. Altijd heb ik een zwak voor hem gehad. Die kans tegen Slowakije kreeg hij niet voor niets", zegt Pot, voormalig bondscoach van de beloften, nu. "Maar ik denk dat hij een hele grote spiegel moet kopen. Wil ik nog wat bereiken? Zo ja, dan moet hij echt in zichzelf investeren. Kei- en keihard trainen. Hij heeft talent, maar niet in die mate dat talent alleen genoeg is."

Was dit jaar bij ADO niet zijn laatste kans? Dé mogelijkheid om te laten zien dat die goede periode bij Feyenoord toch geen toeval was. Patrick Kluivert heeft de hoop nog niet opgegeven. Hij is verbaasd dat Cabral ook bij ADO Den Haag op een zijspoor is beland. De oud-topspits en assistent-bondscoach van Oranje was trainer van Jong FC Twente toen Cabral noodgedwongen in dat team speelde. "Een fitte Cabral maakt het bijna elke rechtsback moeilijk", weet Kluivert. "Daar blijf ik van overtuigd."Zijn huidige trainer Henk Fraser vindt dat op zijn arbeidsethos weinig aan te merken is. "Deze situatie is verschrikkelijk voor hem. Daarom vind ik het knap dat hij nog zo positief is", zegt Fraser. "Op één of andere manier blijft hij ook iets speciaals hebben. Snelheid, een actie, die voorzet. Stel: ik zou Cabral nu kunnen halen. Dan zou ik de gok tóch weer nemen."Nadruk op strijd
Pardon? Waarom krijgt hij nu dan geen kans? Cabral speelde dit seizoen twaalf wedstrijden. Maar met Fraser als hoofdtrainer is de reservebank zijn vaste plek. Fraser wijst op de huidige situatie waarin ADO verkeert. Tijdens de opmars vanaf de achttiende naar de huidige dertiende plaats lag de nadruk op strijd. Op de positie van Cabral speelt nu de fysiek sterkere en balvaste Roland Alberg. De man in vorm ook nog. Fraser: "Dus de omstandigheden zitten nu tegen voor hem."

ADO bedong in het huurcontract dat ook de Hagenaars financieel profiteren als Cabral deze zomer wordt verkocht. Die constructie zegt alles over de hoop die ADO had dat Cabral zou opbloeien. Maar volgens boezemvriend en oud-ploeggenoot Leroy Fer zal Cabral zijn belofte alsnog inlossen als hij elders met een schone lei begint.

"Bij Feyenoord heeft hij laten zien wat hij allemaal in huis heeft. De stap naar FC Twente is verkeerd uitgepakt. Hij trainde daar echt voluit, daar viel volgens mij niets op aan te merken. Alleen kreeg hij geen speeltijd. Bij ADO kwam hij terecht bij een club in degradatienood. Dat is lastig voor een type zoals hij. Maar ik weet zeker dat hij de komende jaren komt bovendrijven. Met zijn kwaliteiten kan dat niet anders."