volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-03-2014 13:44:00

Rob Meppelink 'Op zoek naar snoepjes uit de voetbalwereld'


Rob Meppelink (48) is terug bij ADO Den Haag. De club waar hij in de jaren negentig al opleider en hoofdtrainer was. Nu als technisch manager en hoofd van de jeugdopleiding. Geen gekke combinatie, vindt hij. Juist niet, de jeugd- en proftak van de Haagse club moeten namelijk veel nauwer samenwerken.


door Daniël Dwarswaard
 
 
Hij schudde de afgelopen dagen veel handjes. Zag nieuwe gezichten, maar ook veel oude bekenden bij ADO Den Haag. Op de vierde dag van zijn dienstverband is het tijd om te vertellen over zijn nieuwe functie. Die van technisch manager én hoofd van de jeugdopleiding dus. Vaak zie je het niet in het betaald voetbal. Misschien juist daarom zorgde de dubbelfunctie her en der voor gefronste wenkbrauwen.
 
 
ADO wilde, met een mogelijke degradatie in het achterhoofd, geen financiële risico's nemen. Maar ook puur inhoudelijk is de combinatie helemaal zo gek niet vindt Rob Meppelink, die in de jaren negentig al als hoofd opleiding en daarna als trainer actief was bij de club. Want de afstand tussen het jeugdcomplex in het Zuiderpark en het Kyocera Stadion is te groot, figuurlijk vooral dan. Meppelink wil een cruciale brug slaan tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. “Om te weten welke spelers je wilt of moet ver- of aankopen, moet je ook weten wat je zelf in huis hebt. Daarom is het niet gek om de functies te combineren".
 
 
Voorlopig althans. Want over een jaar volgt een evaluatie of de theorie ook in de praktijk werkt. Eerst maar aan de slag, vindt Meppelink. Die cruciale brug slaan dus. Cruciaal, ja. Meppelink: "Voor elke club in Nederland wordt de opleiding steeds belangrijker. De levensader: spelers opleiden die ADO successen moeten bezorgen en in het gunstige geval ook nog een mooie transfersom."
 
 
Meppelink heeft voor onbepaalde tijd getekend. Zijn doel is een project van de lange adem. Van de huidige selectie doorliepen Tom Beugelsdijk en Danny Bakker de opleiding. “Meer Beugelsdijkjes en Bakkertjes, is dat het toekomstbeeld?” „Uiteindelijk wel, maar dat krijg je niet met één vingerknip voor elkaar. Daarom gaan we ook op zoek naar de snoepjes uit de voetbalwereld. Spelers van buitenaf die ons direct beter kunnen maken."
 
 
Ricardo Kishna is een Haagse jongen, speelde in de ADO-opleiding, maar breekt nu door bij Ajax. "Kijk, uitzonderlijke talenten vertrekken naar topclubs als Ajax of PSV. Dat kun je bijna niet tegengaan. Maar net daaronder zit een grote laag die we wél moeten behouden in Den Haag. In ons gebied, met Den Haag en het Westland, is echt genoeg potentie."
 
 
Dan weer naar zijn andere functie. Technisch manager, géén technisch directeur dus. Een bindende handtekening kan Meppelink niet zetten, dat doet alleen algemeen directeur Piet Jansen. "Prima toch. Ik kan me volledig concentreren op mijn taken. Spelers opleiden en werken aan de samenstelling van de selectie."
 
 
Na het gedwongen vertrek van technisch directeur André Wetzel in 2009 is er dus eindelijk weer een technische man binnen de club. Maar dé belangrijkste technische man? Meppelink wil zich zo absoluut niet noemen. „Ik heb de wijsheid niet in pacht”. Ook clubeigenaar Mark van der Kallen en voormalig commissaris Paul Beyersbergen blijven een rol spelen tijdens aan- en verkopen. Zoals zij dat nu ook doen. "Zij hebben kennis en ervaring, dus waarom niet?"  Levert dat geen ruis op de lijn op? “Nee, volgens mij kun je elkaar alleen maar sterker maken."
 
 
Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Meppelink als de term “lichtgewicht” valt. Hij heeft het ook meegekregen;  die kwalificatie kwam voorbij na zijn aanstelling. Nuchter: "Tja, wat is dan een zwaargewicht? Ach, ik heb veel functies in de voetballerij gehad. En ik ken deze club heel goed. Ik ga mijn stinkende best doen voor deze club."
 
 
De club waar hij dus jaren werkte, de club ook die hij altijd bleef volgen. Ook toen hij technisch directeur en trainer was bij RBC Roosendaal of assistent-trainer van John van 't Schip bij het Mexicaanse Chivas Guadalajara, zijn laatste klus. Aan dat avontuur kwam begin vorig jaar gedwongen een einde. Van de totale voetbalgekte in Mexico genoot Meppelink, maar leerde hij bovendien. "Je afsluiten van die emotie en focussen op je taken. Dat is in het buitenland misschien wel makkelijker, omdat je er toch iets verder vanaf staat." Wat hij hier dan doet? "Ja, hallo. Dit is ADO Den Haag, hè”.
 
 
Wat hij van hoofdtrainer Henk Fräser vindt? “Kijk naar wat hij de laatste weken heeft gepresteerd. Dat zegt genoeg. “Zélf hoofdtrainer?” Uitsluiten kun je het nooit, maar dat heb ik uit mijn hoofd gezet. Bij ADO sowieso niet. Simpel. Ik ben begaan bij het opleiden van spelers. De juiste spelers naar clubs halen. Dát vind ik mooi”.