volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 15-03-2014 15:20:00

ADO Den Haag onder Henk Fraser geeft bijna niets weg


Ongeslagen en nauwelijks schoten op doel tegen.


Tegen FC Groningen wil Henk Fraser ook in zijn zesde wedstrijd als hoofdtrainer van ADO Den Haag ongeslagen blijven. Bij winst slaan de Hagenaars een slag in de degradatiestrijd. Het “nieuwe ADO” geeft bijna niets weg. Opvallend genoeg kreeg de ploeg onder leiding van Fräser (vijf wedstrijden) van alle eredivisieclubs de minste schoten op doel te verwerken.
 
 
door Daniël Dwarswaard
 
 
Kom bij Henk Fräser niet aanzetten dat het huidige ADO Den Haag speelt zoals de trainer dat vroeger zelf deed: bikkelhard, geen duel uit de weg gaand. Fräser merkt dat buitenstaanders dat stempel graag op zijn team willen plakken. In het televisieprogramma Studio Voetbal kwam zelfs een clipje langs met overtredingen van ADO-spelers in de wedstrijd tegen RKC. Ook Mario Been vertelde in de studio van Fox Sports dat hij in de hardheid van de ploeg de “hand van Fräser” herkende.
 
 
“Complete onzin”, zegt Fräser zelf. "Mensen die mij echt kennen als trainer weten dat ik mijn ploeg totaal niet op die manier voorbereid. En over de opmerking van Been, oud-trainer van Feyenoord en recent ontslagen bij Racing Genk: “Dus als een trainer zelf vroeger als speler niet omschakelde, laat hij zijn spelers ook niet omschakelen?", merkt Fräser op zonder de naam van Been te noemen.
 
Fräser paste na het ontslag van Maurice Steijn wel degelijk het systeem aan. ADO ging “compacter” spelen, zoals dat zo mooi heet in voetbaljargon. Dichtbij elkaar, weinig weggeven en speculeren op de snelheid van de spitsen. Wie ADO de laatste weken volgt, weet dat de spelopvatting verandert. ADO gaat langzaam maar zeker dominanter spelen, al blijven de punten in de strijd tegen degradatie logischerwijs heilig.
 
 
Een opvallend gevolg van de gewijzigde koers? ADO kreeg onder Fräser de minste schoten op doel tegen van heel de eredivisie, blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Opta. Minder dus ook dan Ajax, Feyenoord en PSV. 
Vito Wormgoor, vanavond aanvoerder bij afwezigheid van de geschorste Danny Holla, staat er niet van te kijken. „Het sluit perfect aan bij de manier waarop we nu voetballen: voor elkaar door het vuur gaan, duels aangaan en elkaar direct helpen als iemand wordt uitgespeeld. Dan komt de tegenstander automatisch minder aan schieten toe."
 
 
Maar winnen de spelers nu dan ook meer persoonlijke duels? Nee, zeggen de statistieken. Met Steijn als trainer werd 50,8 procent van de duels gewonnen. Onder Fräser ligt dat percentage met 49,8 iets lager. Het “nieuwe ADO” is op basis van die statistiek dus niet per sé strijdbaarder. Het is ook niet het doel van Fräser. “Want ik wil ook dat mijn ploeg steeds beter gaat voetballen, maar in de benauwde positie waarin wij zaten (ADO stond achttiende, red.) moet je eerst terug naar de basis."
 
 
Keeper Gino Coutinho herkent zijn eigen gevoel in de statistieken, ook al stond Robert Zwinkels drie keer op doel in de laatste vijf wedstrijden. “Er is meer rust op het veld. Voor een keeper is dat altijd prettig. Als er een schot komt, kun je sneller reageren én anticiperen”, zegt Coutinho die gisterochtend door de tuchtcommissie werd vrijgesproken na een overtreding op RKC'er Romeo Castelen. De aanklager wilde hem juist voor vier wedstrijden schorsen. Vanavond keept hij dus. Om die positieve statistieken intact te houden. Al maakt winst alle cijfertjes overbodig.
 
 
 
Cijfers (bron Opta):
 
Schoten op doel tegen in laatste 5 wedstrijden:
 
ADO Den Haag  14
Vitesse  14
Ajax  15
PSV 17
Feyenoord  20