volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-03-2014 18:00:00

Coutinho: Ik zweer dat het geen opzet was


Omdat ADO Den Haag ook bij eventuele strafvermindering in beroep gaat tegen de schorsing van keeper Gino Coutinho, kan hij zaterdag tegen FC Groningen gewoon het Haagse doel verdedigen. Pas nĂ¡ die wedstrijd volgt namelijk een definitieve straf.


Door Daniël Dwarswaard
 
 
Coutinho (31) verschijnt vanavond in Zeist voor de tuchtcommissie om zich te verantwoorden voor de overtreding op RKC'er Romeo Castelen. De keeper accepteerde een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing niet.
 
 
Ook toen Gino Coutinho gistermiddag hoorde dat de aanklager betaald voetbal van de KNVB hem drie wedstrijden plus één duel voorwaardelijk wil schorsen, bleef de keeper bij zijn punt dat hij zondag vlak na de wedstrijd ook al maakte. Toen Romeo Castelen van RKC op hem afkwam (en uiteindelijk scoorde) wilde Coutinho zichzelf verdedigen. Het voorval ontging scheidsrechter Bas Nijhuis. "In een reflex heb ik mijn been voor mijn lichaam gehouden. Uit pure zelfverdediging. Ik was bang dat hij vol tegen mij aan zou knallen. Ik zweer dat het geen opzet was. Ben ook direct naar Romeo gegaan om te kijken hoe het met hem ging."
 
 
De televisiekijker kan wat anders gedacht hebben. Dat beseft trainer Henk Fräser ook. “Ik ken Gino en geloof hem. Maar je moet eerlijk zijn: als kijker kun je behoorlijk schrikken na het zien van de actie. Dat had ik ook toen ik het terug zag. Het was onbesuisd, ook al was het uit zelfbescherming." 
Dat de KNVB het voorval onderzocht, snapt Fräser derhalve. Maar met de straf-eis kan hij totaal niet leven. In de praktijk zou Coutinho drie wedstrijden moeten missen. Fräser: "Ik zie spelers bewuste elleboogstoten uitdelen en die krijgen dezelfde straf. Dat snap ik gewoon niet. Dat staat niet in verhouding met deze overtreding. Voor mijn gevoel is dat willekeur."
 
 
Ook het feit dat collega-trainer Erwin Koeman na afloop tijdens het perspraatje de overtreding aanhaalde, zint Fräser niet. "Begrijp me niet verkeerd: Erwin zal niet hebben gehoopt dat Gino geschorst zou worden, maar dan kan ik ook nog wel wat momenten benoemen. Blijkbaar heeft dat wel effect."
 
 
Bij het tv-programma Studio Voetbal kwam het voorval ook langs. "Als op televisie zo'n fragment voorbij komt om te laten zien dat RKC - ADO een harde wedstrijd was, dan kun je verwachten dat zo'n zaak een vervolg krijgt. Lang niet alle zware overtredingen worden zo uitgemeten. Ik twijfel niet aan de professionaliteit van de aanklager, maar we zijn allemaal mensen. En ieder mens is "beïnvloedbaar”.
 
 
Vanavond verschijnt de keeper voor de tuchtcommissie. Morgenochtend volgt de uitspraak. Maar ADO Den Haag heeft al laten weten in beroep te gaan als er geen vrijspraak volgt. Omdat de commissie van beroep pas ná de wedstrijd tegen FC Groningen bijeenkomt, kan Coutinho zaterdag gewoon op doel staan. Dat kan alleen omdat Coutinho geen rood heeft gekregen. Eerder dit seizoen gingen de Hagenaars ook in de zaak van spits Michiel Kramer(elleboogstoot tegen Ajax-keeper Jasper Cillessen) in beroep waardoor de schorsing van de aanvaller werd uitgesteld. Uitgerekend hij maakte, ook toen tegen FC Groningen (1-2 winst), de openingstreffer.
 
 
Een schorsing zou Coutinho vanzelfsprekend slecht uitkomen. Maar zeker nu. Na een knieblessure was hij net weer terug onder de lat. Tegen RKC keepte hij sterk. "Een schorsing komt nooit goed uit, maar ik voelde me net weer lekker", zegt hij.
 
 
Tweede keeper Robert Zwinkels toonde zich dit seizoen al vaker een waardige vervanger van Coutinho.