volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-03-2014 12:50:00

Fraser: Hoe groter de uitdaging, hoe groter het feest


Het contract dat Henk Fraser eind deze week tekent als hoofdtrainer van ADO Den Haag loopt tot de zomer van 2016. In de verbintenis staat geen ontsnappingsclausule mocht ADO dit jaar degraderen.


Als er een grote club op de stoep staat, kan hij wél vertrekken. Fraser stopt aan het eind van het seizoen, met pijn in zijn hart, als assistent-trainer bij Jong Oranje.
 
 
Door Daniël Dwarswaard
 
 
Henk Fräser stond gistermiddag niet op de kunstgraspollen van het Haagse Kyocera Stadion, maar op de grasmat van de Koninklijke HFC in Haarlem. Daar bereidt Jong Oranje zich voor op de oefeninterland die het morgen speelt tegen de leeftijdgenoten van Israël. Nu Fräser ook de komende tweeënhalf jaar hoofdtrainer van ADO blijft, moet hij Jong Oranje noodgedwongen opzeggen. Bij twee EK-kwalificatie-interlands (eind mei en begin juni) is hij nog assistent van Albert Stuivenberg, daarna vertrekt hij bij de voetbalbond.
 
 
Met pijn in zijn hart, omdat hij heerlijk werkt tussen de grootste talenten van Nederland. Maar de combinatie met ADO  Den Haag is simpelweg onmogelijk. Want in Den Haag is genoeg werk te doen. Dáár ligt zijn focus de komende jaren. Zijn eerste klus als eindverantwoordelijke. "ADO Den Haag  is een moeilijke club waar het vaak strijden is tegen degradatie, maar ik kies niet snel voor de makkelijkste weg", zegt Fräser, die benadrukt dat hij zijn handtekening nog moet zetten.
 
 
De afgelopen zomer had de oud-international trainer van Eindhoven of Helmond Sport kunnen worden, maar hij bleef ADO Den Haag trouw. Ook omdat het toekomstbeeld was dat hij Maurice Steijn, in goede of slechte tijden, zou opvolgen. Het werden, na het ontslag van Steijn begin februari, slechte tijden. "Het liefst neem je de boel natuurlijk over als de hoofdtrainer naar een grotere club vertrekt. Dit was niet het ideale scenario. Het is verdomd zwaar. Maar hoe groter de uitdaging, hoe groter het feest."
 
Dat “feest” moet komen als Fräser de club dit seizoen in de eredivisie houdt. ADO Den Haag maakt het seizoen af met de huidige technische staf. Pas in de zomer komt er een nieuwe assistent-trainer bij. Een clausule dat Fräser kan vertrekken als ADO Den Haag degradeert staat niet in het contract. “Je weet in de voetballerij nooit hoe het loopt, maar de club neemt een moedig besluit door mij voor langere tijd aan te stellen. Dan zou het van mij zwak zijn om weg te lopen",  zegt hij. "Maar we gaan er echt alles aan doen om in de eredivisie te blijven."
 
 
Voorlopig is ADO onder Fräser op de goede weg. De club stond op de achttiende plaats toen Maurice Steijn werd ontslagen. Na acht punten uit vier wedstrijden staan de Hagenaars nu vijftiende. Fräser: "Een compliment voor de spelers. We doen in elk geval weer mee, maar de strijd is nog lang niet gestreden!”
 
 
Volgens algemeen directeur Piet Jansen zijn de goede resultaten van de laatste weken niet doorslaggevend geweest om Fräser definitief tot hoofdtrainer te benoemen. "Maar het helpt natuurlijk wel. Al was de intentie er al om langer door te gaan", aldus Jansen. "Henk heeft de afgelopen weken een heel goede indruk gemaakt. Hij heeft  persoonlijkheid.”
 
 
In het contract komt wél een clausule die het mogelijk maakt dat Fräser tussentijds naar een “grote club” mag vertrekken. Jansen: “Dan moet je iemand niet tegen willen houden.”