volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 01-03-2014 10:02:00

Luxe onder de lat: Zwinkels en Coutinho strijden weer voor plekje


Ze zijn al jaren collega's van elkaar bij ADO Den Haag. Twee keepers, één strijd. Nu Gino Coutinho, normaal de nummer één, hersteld is van een knieblessure dient die ene vraag zich weer aan. Wie keept er vanavond en de rest van het seizoen voor ADO?


Stand-in Robert Zwinkels deed het de afgelopen twee wedstrijden, zoals altijd als hij moet invallen, prima. De twee hoofdrolspelers aan het woord.

 

door Daniël Dwarswaard

 

Robert Zwinkels "Desnoods met rollator in het doel"
Zwinkels: "Als ik er vanavond móet staan, dan stá ik er. Maar met keepers is het net als met het weer: het is enorm veranderlijk. Doelmannen liggen onder een vergrootglas, elk foutje kan fataal zijn. Daarom staar ik me ook niet blind op de huidige situatie. Voor ADO telt alleen de winst, de  poppetjes vind ik niet zo belangrijk.""
 

De nuchterheid van Zwinkels kenmerkt hem. Niet graag praat hij over zijn eigen prestaties. En dat terwijl hij de afgelopen twee wedstrijden tegen Roda JC en Go Ahead Eagles prima keepte. Tegen Roda deed Fraser, ondanks wat pijntjes, een beroep op hem bij afwezigheid van Coutinho. Over die pijntjes wil hij het niet uitgebreid hebben. "Kijk, als het echt niet gaat, moet je niet keepen. Maar desnoods sta ik met een rollator in het doel. Nogmaals: het ging en gaat niet om mij. De club moest en moet zo snel mogelijk uit de shit."
 

In de laatste minuut tegen Roda JC pakte hij een kopbal van Wiljan Pluim. Een redding die uiteindelijk twee uiterst belangrijke punten opleverde. Die save was namelijk het verschil tussen 0-1 winst of een 1-1 gelijkspel. Dan weer die onvermijdelijke bescheidenheid: "Ik ben wel redelijk positief over de laatste wedstrijden. Wat eruit springt? Niks. Ook die redding in de laatste minuut niet, nee. Ik weet inmiddels wel dat een goede redding of een foutje heel dicht bij elkaar liggen. Waken voor een hosanna-stemming dus. Als keeper moet je daarom niet afgaan op een paar momenten. Maar natuurlijk, over het algemeen neem ik wel een goed gevoel mee.""


Gino Coutinho "Zou mij verbazen als ik niet speel"

Tijdens de donderdagtraining stond Gino Coutinho in het doel van het reserveteam. Een test om te kijken hoe zijn pijnlijke knie het zou houden. Gisteren werd er niet met het beoogde basisteam getraind, maar stapte de keeper wel weer pijnvrij van het veld. "Ik voel me fit. Ik kan spelen."
 

Maar zo vanzelfsprekend is dat in de huidige situatie niet. Dat beseft Coutinho zelf ook. "Misschien vindt de trainer dat ik nog niet genoeg groepstrainingen heb meegemaakt na mijn blessure. Maar ik ben er klaar voor."
 

Al jaren is Coutinho de eerste keeper, met Zwinkels als tweede man achter hem. Iedereen is het er wel over eens dat de twee elkaar qua niveau niet veel ontlopen. Vreest hij niet voor zijn plekje? "Eerlijk gezegd niet, dat speelt niet in mijn hoofd. Natuurlijk, een trainer kan zo"n keuze altijd maken, maar ik ga daar niet vanuit. Het zou me wel verbazen."
 

Als Zwinkels vanavond keept zou  hij dat wel kunnen begrijpen. "Ik zou me altijd neerleggen bij de keuze van de trainer. Als ik tegen NAC niet speel, zou ik dat inderdaad begrijpen. Als ik de rest van het seizoen niet speel, zal ik dat respecteren, maar niet begrijpen," zegt de keeper die zijn aflopende contract bij ADO kan verlengen, maar twijfelt of zijn toekomst wel in Den Haag ligt.
 

Vorig seizoen miste Coutinho zes wedstrijden door een blessure. Ook toen was er discussie of hij "gewoon" zou terugkeren onder de lat. Dat gebeurde uiteindelijk wel. "Die discussie snap ik wel, hoor. Mensen zoeken altijd een item. Daar moet je ook helemaal niet moeilijk over doen. Met Robert heb ik al jarenlang een goede band. Natuurlijk is er gezonde concurrentie. Hij steunt mij als ik speel, ik steun hem als hij speelt."

 

Fräser:  “Keuze niet voor rest van seizoen.”
Wie er vanavond ook in het doel van ADO staat, een keuze voor de rest van het seizoen is het in elk geval niet benadrukt trainer Henk Fräser.  "Net als voor de veldspelers geldt dat ook de keepers het elke week moeten laten zien. Ik beslis op basis van wat ik zie: bereidheid, focus en kwaliteit."
 
De vorige trainer Maurice Steijn was altijd duidelijk dat Coutinho zijn eerste keeper was. Zo stellig is Fräser dus niet. “Coutinho is al twee en een half jaar de eerste keeper. Dat is niet niks. Zwinkels heeft het de afgelopen weken ook uitstekend gedaan. Het is een lastige beslissing."