volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 25-02-2014 15:23:00

De lach is terug bij ADO Den Haag.


Eindelijk staat ADO Den Haag weer op de veilige vijftiende plaats. Onder interim-trainer Henk Fraser verlieten de Hagenaars binnendrie weken (één gelijkspel, twee keer winst) de laatste plaats.


Maar de strijd tegen degradatie begint nu pas echt, vindt Dion Malone. Daarom: "Voorlopig geen grappen"
 
 
door Daniël Dwarswaard
 
 
De maandagtraining gaf de spelers van ADO Den Haag dit seizoen zeiden de gelegenheid om eens lachend de uitloopoefeningen af te werken. Week in, week uit bracht de stand op de ranglijst na een weekend eredivisievoetbal een keiharde bevestiging van de realiteit: van de mooie plannen om een stabiele middenmoter te worden, komt dit seizoen niets terecht. Integendeel: Den Haag vreest voor degradatie die "de club jaren zou terugwerpen in de tijd”.
 
 
Maar teletekstpagina 819 biedt eindelijk weer eens wat hoop. Vijftiende staat ADO nu, een heilige plaats voor elke club die strijdt voor lijfsbehoud. Veruit het grootste gedeelte van de competitie stonden de Hagenaars juist op de benauwde, zestiende, zeventiende (nacompetitie) en zelfs de achttiende plaats (directe degradatie).
 
 
De voorzichtige glimlachjes op de gezichten tijdens de training van maandag zijn door de huidige stand vrij simpel verklaard. Na de overwinning (vrijdag al) op Go Ahead Eagles constateerden spelers en staf vanaf de comfortabele bank dat concurrenten Roda JC, NEC en RKC hun wedstrijden verloren. Een lachje dus, maar ook direct serieuze gezichten als gevraagd wordt naar de stemming. Dion Malone, onder interim-trainer Henk Fräser definitief op het middenveld geposteerd, is duidelijk. "Weet je, eigenlijk is de situatie dezelfde als drie weken geleden", vindt hij. "Het is prettig dat we eindelijk een serie hebben neergezet, maar de komende wedstrijden tegen NAC (zaterdagavond thuis) en RKC (uit) moeten we ook weer winnen. Er is dit jaar een recordaantal punten nodig om rechtstreeks in de erédivisie te blijven. Tijd voor grappen is het dus nog lang niet."
 
 
Even terug naar zijn eerste opmerking. Is de situatie werkelijk dezelfde als drie weken terug? Niet bepaald: trainer Maurice Steijn werd ontslagen. Zijn assistent Henk Fräser nam het over. Binnen drie wedstrijden (één gelijkspel, twee keer winst) steeg ADO voorlopig van de laatste naar de veilige vijftiende plek.
 
 
Wat doet Fräser anders? Malone: "Het is nu meer eisen, dan vragen." Maar dat deed Steijn toch ook? "Ja, maar nu is het besef er blijkbaar toch meer bij de spelers. De speelwijze is natuurlijk ook aangepast. We spelen nu defensiever, compacter. Maar die weg was Steijn ook ingeslagen, denk ik. Daarom is het nog steeds jammer dat hij is ontslagen."
 
 
Malone is daarmee de zoveelste (basis)speler die het ontslag van Steijn openlijk in twijfel trekt. Feit is wel dat Fräser voorlopig ongeslagen is. Zelf zegt de bikkelharde verdediger van weleer dat zijn rol niet overschat moet worden. Van de term “Fräser-effect” gruwelt hij. Maar zijn uitspraken over motivatie, bereidheid en “spelen in de cultuur van de club” slaan blijkbaar wel aan. Fräser zette de boel op scherp door te stellen dat het niet erg is om soms óver de grens te gaan. Het leverde hem kritiek op, maar Fräser blijft stoïcijns.
 
 
Zijn enige doel is om ADO in de eredivisie te houden. Malone beseft dat de grootste slag de komende weken geslagen moet worden. “Na de wedstrijden tegen NAC en RKC komen FC Groningen en PEC-Zwolle naar het Kyocera Stadion. In de slotfase van de competitie wachten juist onder meer nog uitbeurten tegen Ajax en FC Twente. Malone: "We hebben dit seizoen verrast tegen de topploegen, maar de zegereeks tegen onze concurrenten moeten we nu echt doorzetten."
 
 
Al was het maar omdat er dan op élke maandagtraining wél uitbundig gelachen kan worden.