volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 06-02-2014 16:59:00

'Steijn geplet'


Trainer slachtoffer van slechte prestaties, amateuristische organisatie en oorlog in de leiding


Door Valentijn Driessen en Mike VerweijGemangeld en uiteindelijk geplet door slechte prestaties, een amateuristische organisatie en oorlog in de leiding van de club verliet de 40-jarige Maurice Steijn gistermiddag het stadion van ADO Den Haag. Na tweeën half jaar hoofdtrainer af, en voor het eerst in zijn jonge trainerscarriere ontslagen. Steijns assistent Henk Fraser neemt diens taken als hoofdtrainer over, maar de nummer laatst van de eredivisie aast op een zwaargewicht om op korte termijn de roemruchte residentieclub nieuw leven in te blazen.Alleen zijn de nummers één en twee op de lijst al onhaalbaar. Dick Advocaat gaf dinsdag in Telesport al aan dat hij slechts adviseur bij ADO Den Haag wil worden als hij de brui geeft aan zijn actieve trainerscarriere. Die kans is nihil, omdat AZ met hem door wil als hoofdtrainer en hijzelf zegt dat er een aantal (onder meer Russische) clubs heeft geinformeerd, waar zijn bloed sneller van gaat stromen. "En bij ADO ga ik nooit op het veld staan. Dat station is gepasseerd.

Martin Jol is een vrij man sinds zijn ontslag bij Fulham, maar desondanks toch geketend aan de Londense club. Accepteert dit ADO-icoon een dienstverband elders, dan hoeft Fulham zijn salaris en bonussen niet meer te betalen. Evenals Louis van Gaal eerder bij Bayern Munchen wacht Jol rustig af tot zijn megacontract is afgelopen alvorens een nieuw avontuur aan te gaan.
De naam van Henk en Cate is eveneens gevallen. Hij heeft geen enkele binding met ADO Den Haag en zou in het ergste geval zijn eigen club Go Ahead Egales (Ten Cate is aandeehouder in Deventer, red.) de das om moeten doen in de strijd tegen degradatie.De weg lijkt volledig vrij om Co Adriaanse na zijn eerdere dienstverband tussen 1988 en 1992 terug te halen naar ADO Den Haag. Hij kan het volledige technische beleid in handen krijgen, want naast de tijdelijke trainer Fraser heeft ADO geen technische directeur en geen hoofd jeugdopleiding. Alleen lijkt het erop dat de ervaren en internationaal gelouterde Amsterdammer liever even in de wachtkamer blijft zitten. In afwachting van Feyenoord, dat een opvolger zoekt voor Ronald Koeman, en PSV, waar de positie van Philip Cocu op zijn zachtst gezegd bijzonder wankel is. En bij Feyenoord en PSV zijn oude bekenden van Adriaanse (Martin van Geel en Marcel Brands) werkzaam.Steijn ging bij ADO Den Haag uiteindelijk ten onder in een niet te winnen gevecht. Als opvolger van John van den Brom in 2011 werd hij geconfronteerd met een leegloop bij de club, die Europees voetbal had gehaald. Stelselmatig werd de selectie verder afgeroomd en daarom waren de vijftiende en negende plaats in de eindrangschikking de afgelopen twee seizoenen wereldpretasties van de Hagenaar. Het gaf de oud-speler van ADO Den Haag desondanks onvoldoende krediet om te blijven zitten in de huidige penibele situatie, waarin het degradatiespook dreigend aanwezig is.

 


Ook de amateuristische wijze waarop ADO wordt geleid, met verstrekkende gevolgen als de versnelde, onverwachte verhuizing drie maanden geleden van het trainingscomplex in het Zuiderpark naar het Kyocera Stadion en het tussentijds wisselen van gras naar kunstgras, waren geen verzachtende omstandigheden in de beoordeling van Steijn.Technisch-tactisch was Steijn wel verantwoordelijk voor het switchen van het 4-3-3 systeem naar 4-4-2 terwijl hij in de zomer vier buitenspelers en een spits had gehaald om 4-3-3 te spelen. Dit is hem door een deel van de leiding nooit in dank afgenomen. Hoewel de aankopen geen van allen eerste keus waren voor Steijn, maar hij door de beperkte financiële  mogelijkheden tot deze tweede keus was veroordeeld. Helemaal toen ADO nog in de risicocategorie 1 van de KNVB terechtkwam.Dat Steijn niet al op 14 december na de thuisnederlaag tegen RKC of op 19 januari na de nederlaag bij NEC op straat werd gezet, had hij te danken aan de nieuw aangstelde directeur Piet Jansen. Die hield Steijn samen met Henk Jagersma (voorzitter van de raad van commissarissen) de hand boven het hoofd. Tegen de zin in van Mark van der Kallen.
Van der Kallen is op de achtergrond de machtigste man in het Haagse voetbalbolwerk. Hij heeft ADO Den Haag ooit van de ondergang gered, waardoor de club een schuld van zo'n zeven miljoen bij hem heeft uitstaan. Op aandringen van diverse partijen is Van der Kallen vorige zomer officieel uit de organisatie gestapt. Maar officieel is hij de baas, omdat hij zwart op wit bedong dat ADO Den Haag zeven miljoen euro moet terugbetalen alvorens hij de technische zeggenschap - ook met betrekking tot het aan- en verkoopbeleid - zal teruggeven aan de club.Na de desastreuze nederlaag tegen Heracles Almelo dinsdag (0-3) voelden Jansen en Jagersma zich door Van der Kallen met de rug tegen de muur gezet en ontsloegen zij Steijn. Samen met de raad van commissarissen is Jansens relatie met Van der Kallen tot het vriespunt gedaald. Inmiddels moet ook Jansen - hij wist bij zijn aanstelling dat hij geen enkele zeggenschap over de techniek zou krijgen - vrezen voor zijn functie als directeur. Hij is in eerste instantie binnengehaald om de club te verkopen en commercieel meer geld op te halen. Maar sinds de komst van Jansen zijn de commerciële inkomsten sterk teruggelopen. Inmiddels heeft dit ex-speler en commercieel medewerker Richard Knopper de kop gekost.

 

Reacties op ontslag

Maurice Steijn (ontslagen trainer):

"Tussen de regels door wist ik al genoeg, toen ik na de wedstrijd tegen Heracles Piet Jansen hoorde praten. Dat het een lastig verhaal zou worden. Dat bange vermoeden werd vanochtend bevestigd."

"Ik kwam tegelijk met Piet aan rijden vanochtend. Hij zei dat hij met de raad van commissarissen zou zitten, maar dat het besluit al was genomen en ze me om half  tien naar boven zouden roepen. Daar kreeg ik het nieuws te horen."

"Dit voelt wel als een nederlaag. Daar ben je mens voor. Ik moet nu opkrabbelen en er sterker uitkomen."

"Natuurlijk zijn er verhalen dat de spelers de benen tegen Heracles stil hielden. Ik zie dat anders, want dan hadden ze dat tegen Feyenoord ook kunnen doen. Sabotage is nooit 'im frage' geweest, want aan de reacties te zien, die ik kreeg toen ik ze over mijn ontslag vertelde, merkte is dat die gemeend waren."

"Ik voel me wel slachtoffer van de omstandigheden. Als je zo maar gaandeweg het seizoen moet overstappen op kunstgras en verhuizen. Maar op een gegeven moment zijn er geen excuses meer."

"Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ADO het gaat redden. Deze spelers en staf verdienen het om in de eredivisie te spelen. het is een schitterende club. Dust totaal geen rancune.Piet Jansen (algemeen directeur):

"Maurice heeft met beperkte middelen moeten werken, is midden in de competitie overgegaan op kunstgras en definitief van het Zuiderpark verhuisd naar het stadion. Dat is eigenlijk niet echt een klimaat voor topsport."

"Ik heb hem als trainer en als mens enorm hoog zitten. Maar het kon niet anders dan dat we dit besluit zouden nemen."

"Henk Fraser neemt het over. In het belang van ADO Den Haag, is een professional, die ook bij Jong Oranje zit. Dus het is een vakman."

"Ik ga zo naar de spelers toe en denk dat zij eens heel goed in de spiegel moeten kijken wat ze hier de laatste tijd hebben gepresteerd. Ze moeten zich echt schamen."