Datum plaatsing: 19-01-2014 15:49:00

ADO naar de 18e plek: 3-1 verlies tegen NEC (verslag & foto's)

ADO Den Haag heeft de weg naar beneden verder ingezet. In de degradatiekraker in en tegen NEC verloor ADO Den Haag met 3-1.

ADO Den Haag had de afgelopen weken voortdurend benadrukt dat deze eerste wedstrijd niet verloren mocht gaan. Strijd moest er geleverd worden en punten worden gepakt. Uiteindelijk pakte NEC -vooraf toch gezien als slechtste elftal in de Eredivisie- vrij eenvoudig de overwinning. In de eerste helft had ADO voldoende kansen, maar weigerde die te benutten. In de tweede helft was er geen redden meer aan en was NEC gewoon de betere ploeg. De winst van NEC is dan ook terecht.

ADO startte dus wel goed. Beide ploegen waren gelijkwaardig aan elkaar, maar er werd strijd geleverd en dat leverde kansen voor beide ploegen op. Na drie minuten scoorde NEC al, maar die goal werd vanwege twijfelachtig buitenspel afgekeurd. Daarna had van Haren een mooie kans op aangeven van Alberg om te scoren. Hij miste echter precisie om de voorsprong binnen te halen. Robert Zwinkels, terug na een zeer lange blessure, stond zelfverzekerd in zijn goal en het was goed om hem weer op het veld te zien. Hij is een echte conccurent voor Coutinho.

Na 16 minuten gaf scheidsrechter Makkelie een penalty voor NEC voor een overtreding die Holla buiten de 16 meter maakte. De penalty werd netjes ingeschoten door Koolwijk, maar nog beter tegengehouden door Zwinkels. Dat leek het sein voor ADO om de regie over het duel te pakken. Het tegenovergestelde gebeurde echter. De 1 0 voor NEC was een goal die we al vaak hebben gezien dit jaar. Een kopie van de eerste goal tegen PSV en FC Zwolle: ADO valt aan maar leidt balverlies: de middenvelders zijn te laat in de omschakeling en de verdediging staat ineens één op één en moeten een overtreding maken. Dit keer was het geen penalty zoals tegen PSV, maar wel een vrije trap die vervolgens netjes in het goal werd gewerkt: 1-0.

Lang kon NEC niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later mocht Holla vanaf de penaltystip aanleggen nadat Alberg tegen de grond was gewerkt.: 1-1. Je zou denken dat ADO hier een goede morele basis door zou leggen, maar dat was weer niet het geval. Steijn 'vergat' te wisselen toen Wormgoor zich blesseerde en zich moest laten behandelen. ADO speelde dus even met tien man.  Vervolgens was Ninos Gouriye drie keer op rij te laat in een duel. Die laatste keer was noodlottig, want  toen kon NEC de 2-1 binnenschieten. We zullen het verder niet over Ninos hebben, maar de strijd die nodig was, kon hij geen moment waarmaken. Hij leed alleen maar balverlies en was meer bezig met mismoedig om zich heenkijken dan met de mouwen opstropen.

Dat was eigenlijk al het einde van de wedstrijd, maar zelfs nu kreeg ADO nog wel kansen. Van Duinen had moeten scoren en ook Beugelsdijk was dichtbij de gelijkmaker. Het kwam er niet van.

De tweede helft was ook zoals zo vaak dit seizoen: een groot fiasco. Waar in de eerste helft er nog sprake was van een redelijk voetballend ADO, was daarvan in de tweede helft niets meer terug te zien. Alleen Schet kreeg nog een kans in de 70e minuut, maar toen stond ADO al 3-1 achter.  Supusepa zat namelijk even te slapen, waardoor de kopbal van NEC voor Zwinkels onhoudbaar was. Op zich voelde iedereen die 3-1 al even aankomen, want NEC voerde de druk op. Behalve Steijn blijkbaar, want gewisseld werd er pas na de 3-1, toen de wedstrijd alweer gespeeld was. Na de 3-1 haalde Steijn dus Supusepa van het veld, die als wissel voor Wormgoor in het veld was gekomen. Een wissel van Malone die ook een slechte wedstrijd speelde- was veel logischer geweest, maar Steijn besliste anders.

Doordat Cambuur Leeuwarden vandaag ook won, vindt ADO Den Haag zich vandaag terug op de 18e en laatste plek van de Eredivisie. En die plek staat garant voor directe degradatie aan het einde van het seizoen. De ploeg die we vandaag zagen, hoort ook op die plek te staan. Het elftal is stuurloos en de coach lijkt het ook niet meer te weten. Deze wedstrijd mocht niet verloren. En dat is hij wel. Het zal onrustig zijn op de club.

Volgende week wacht Feyenoord thuis. Beugelsdijk - die uiteraard gewoon wel weer een prima wedstrijd speelde - zal er niet bij zijn. Hij kreeg een (domme) gele kaart en is geschorst. Uiteraard zien we het treffen met de Rotterdammers, die in blakende vorm zijn, met angst en beven tegemoet....